Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Koniecznie musisz kupić i spróbować  jak to fajnie idzie . Zaj.... kilka pasów zapchasz młocarni kilka razy to ci przejdzie. 

Pół hektara na rok da się radę i wątpię aby na takim areale pas strzelił od razu...

Opublikowano
pafnucy napisał:

miałem tak w zeszłym roku. kombajnista chciał dopłatę za wykopki. :D

jak zaorałem rżysko to na upartego można było przejść się z koszykiem i sporo zebrać. że też nie zmarzła...

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Pół hektara na rok da się radę i wątpię aby na takim areale pas strzelił od razu...

Czasami się można mocno zdziwić  :)

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Koniecznie musisz kupić i spróbować  jak to fajnie idzie . Zaj.... kilka pasów zapchasz, młocarnie kilka razy to ci przejdzie. 

wciągnie kamieni, cepaki pognie, łożyska rozwali, listwy wciągające połamie :D

w ledze po 1 metrze możesz kombajn rozdupcyć.

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Czasami się można mocno zdziwić  :)

To się kupi, nie muszę pieniędzy na kobitę wydawać to na to mogę. Szlag mnie już z tymi obszarnikami powoli trafia. Niech się cmokają, ja ich nie potrzebuję, oni mnie.

Przed chwilą, Uziu92 napisał:

wciągnie kamieni

Wypraszam sobie, kamieni u nas nie ma.

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

jak zaorałem rżysko to na upartego można było przejść się z koszykiem i sporo zebrać. że też nie zmarzła...

Ja w tym roku mam ziemniaki w kukurydzy. Nawet ta zima zagłady nie dokonała. 

Opublikowano

To się kupi, nie muszę pieniędzy na kobitę wydawać to na to mogę. Szlag mnie już z tymi obszarnikami powoli trafia. Niech się cmokają, ja ich nie potrzebuję, oni mnie.

Przecież nikt Ci nie zabrania ;)

Opublikowano

Po prostu mam na nich już nerwa giganta. Co rok to większego, począwszy od 2019.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Po prostu mam na nich już nerwa giganta. Co rok to większego, począwszy od 2019.

kupuj kupuj. jeszcze usługę łapniesz.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam się nie znam, ale do takich co po pół ha mają to się jedzie w między czasie heder opuści i rura 30 min i po robocie, i narzekacze nie odwiedzają, chyba że z flaszka za profesjonalną i szybko wykonaną usługę, nie to co obszarniki po rok z piniedzmi się rozstać nie mogą🤔@Rolnik200598

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano
HF86 napisał:

Ja w tym roku mam ziemniaki w kukurydzy. Nawet ta zima zagłady nie dokonała.

A zglosiłeś do dopłat? 😉

danielursus3p napisał:

nie to co obszarniki po rok z piniedzmi się rozstać nie mogą🤔

O, to ja nie obszarnik na szczęście.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Bananek napisał:

łeeee, nic nie przebije mojego żyta dwa lata temu. poległo od nawozów, a że posiane było po ziemniakach (niedokładnie wyzbieranych) kartofla tak poprzerastała to żyto, że z daleka ciężko było rozróżnić co to. nawet stonka w tym kartflożycie buszowała

U mojego znajomego 2*po 1ha owsa z koniczyna w jednym roku tak powaliło od deszczu i koniczyna przerosła że skosił to rotacyjna i 1ha sprasowal razem ze zbożem a drugi  zgrabił i kombajn mu zebrał z wałów-także różne lata bywaja

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

kupuj kupuj. jeszcze usługę łapniesz.

Nie ma u kogo już. Obok siebie mam dwóch co mają w sumie może 70a zboża razem do kupy- jeden miał pszenicę, drugi ma kawałek pszenicy i kawałek mieszanki. Obaj już grubo po 50.

1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Ja tam się nie znam, ale do takich co po pół ha mają to się jedzie w między czasie heder opuści i rura 30 min i po robocie, i narzekacze nie odwiedzają, chyba że z flaszka za profesjonalną i szybko wykonaną usługę, nie to co obszarniki po rok z piniedzmi się rozstać nie mogą🤔

U nas koszą albo sobie albo tym co mają po kilka hektarów, sąsiadowi wczoraj przyjechał 30a pszenicy skosić to mówi, że tydzień do niego łaził i mu truł.

Opublikowano

Wypraszam sobie, kamieni u nas nie ma.

no nie wiem, mam nadzieję że nie ma, kosiłem w 2019 roku u takiego jednego 4 ha pszenżyta, bo nikt nie chciał kosić , w 3 kawałkach, praktycznie wszystko leżało, jeden kawałek taki z 1,2 ha w trapezie, poorane ciapkiem na 20 bruzd, lega 99%, pytam się są kamienie, nie ma, a kamieni jak w kamieniołomie, co chwile po młocarni jeb jeb, ,a to w hederze, a to ziemia się pcha co kawałek, a on tylko zeby niżej i niżej kosić co chwilę, bo słoma mu potrzebna, a kamienie napieralają po młocarni jak w kruszarce, w końcu się wkurzyłem i mówię, będzie niżej ale jak rozpierdziele kombajn to płacisz za części i mechanika i tyle, szanujmy się, ja nie bede robił remontu i się męczył potem kilka dni bo on zbierze 2 czy 3 bele z hektara wiecej, kosiłem to cały dzień, wziąłem od hektara, wyszedłem na tym jak zabłocki, a on na koniec że drogo :D

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

no nie wiem, mam nadzieję że nie ma, kosiłem w 2019 roku u takiego jednego 4 ha pszenżyta, bo nikt nie chciał kosić , w 3 kawałkach, praktycznie wszystko leżało, jeden kawałek taki z 1,2 ha w trapezie, poorane ciapkiem na 20 bruzd, lega 99%, pytam się są kamienie, nie ma, a kamieni jak w kamieniołomie, co chwile po młocarni jeb jeb, ,a to w hederze, a to ziemia się pcha co kawałek, a on tylko zeby niżej i niżej kosić co chwilę, bo słoma mu potrzebna, a kamienie napieralają po młocarni jak w kruszarce, w końcu się wkurzyłem i mówię, będzie niżej ale jak rozpierdziele kombajn to płacisz za części i mechanika i tyle, szanujmy się, ja nie bede robił remontu i się męczył potem kilka dni bo on zbierze 2 czy 3 bele z hektara wiecej, kosiłem to cały dzień, wziąłem od hektara, wyszedłem na tym jak zabłocki, a on na koniec że drogo :D

Znam i ja takich. A są i tacy co na polu sama miotła i tomka ale niżej bo słomy potrzeba , zaorane w 15 zagonów pole na 20 metrów szerokie mało z kombajnu nie wylecisz tak na polu ujebane, poemat by napisał 🤣 

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano

Znam i ja takich. A są i tacy co na polu sama miotła i tomka ale niżej bo słomy potrzeba , zaorane w 15 zagonów pole na 20 metrów mało z kombajnu nie wylecisz tak na polu ujebane, poemat by napisał 🤣 

Przyjechał i mi kosić w zeszłym roku jęczmień, totalną legę- pierwsze pytanie- czym uprawiane- mówię kultywatorem i bronowane po sianiu. Raz mu się ziemi napchało ale wymęczył, że nic nie zostało. Poklął ale skosił, dostał flaszkę i słoik miodu. Nie wiem co to u Was za orki na ileś zagonów, u nas się tak przed wojną orało... Jedna bruzda w środku zarównana albo dwie po bokach i tyle.

Opublikowano

oj tak, masz rację. i jeszcze Ci gada że jak on by miał kombajn to by brał po tyle i tyle taniej, to kup, koś i bierz, przyjedziesz do mnie na legi i zobaczysz jak na tym wyjdziesz, takie pierdolenie cwaniaków.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

W okolicy przewrócił na prostej drodze trzy tygodniowego Holanda, jaki model nie pamiętam, heder 5,20m

Ciekawe czy ten ciagnik to na pewno Sławka 

Opony takie same marka się zgadza. 

Widzialem zdjęcie tego hollanda

Opublikowano

Przyjechał i mi kosić w zeszłym roku jęczmień, totalną legę- pierwsze pytanie- czym uprawiane- mówię kultywatorem i bronowane po sianiu. Raz mu się ziemi napchało ale wymęczył, że nic nie zostało. Poklął ale skosił, dostał flaszkę i słoik miodu. Nie wiem co to u Was za orki na ileś zagonów, u nas się tak przed wojną orało... Jedna bruzda w środku zarównana albo dwie po bokach i tyle.

pole trapez nieforemny, kilka klinów i tak zorane że masz 20 bruzd, do tego głazy mniejsze i większe, legi na takim czymś w życiu nie wykosisz w 100% bez nałapania kamieni i ziemi.

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik200598 napisał:

A oni

9 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Napiszę  Ci tak . Oni na,, ciebie'' może też. Dla mnie pieniądze to nie wszystko. Jako pomoc to inaczej.

Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

pole trapez nieforemny, kilka klinów i tak zorane że masz 20 bruzd, do tego głazy mniejsze i większe, legi na takim czymś w życiu nie wykosisz w 100% bez nałapania kamieni i ziemi.

To takich pól u nas raczej nie ma. Prostokąty, kwadraty raczej.

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Są mistrze co konnym siewnikiem prosto w orke sieją po tym na odpier**l przebronują.. cyrk czasami jest  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v