Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jarecki napisał:

jak z ekologi wyjdzie mi minimum 2 tys da ha . to wchodze 

u nas już weszli, rosną lucerny, tylko nie wiem czy o taką ekologie chodzi

gregor1284 napisał:

Kurla jak śmierdzi gęsiami na tych łąkach 🤦‍♂️

u nas wypuścił na jęczmień to z 4dni jeczmienia nie było a kawałek spory, zaraz pewnie w kuku pusci to też fajnie będzie znikać 😀

Opublikowano

na lucernę zapewne nie rozlejesz gnojówki, bo eko zabroni, nie wymieszasz - bo zniszczysz uprawę

pewnie wymogiem będzie jakiś okres kwitnienia danej rośliny, jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach

Opublikowano
ippon napisał:

14 minut temu, komizmo napisał:

Te tuz do bydla to słaba kasa

Dlaczego Pan tak uważa?. Obecnie zazielenienie wynosi 300 coś/ha, a tu jest ponad 1000. Ponadto 1/5 DJP na ha , to i tak nadal intensywne użytkowanie. Wystarczyłoby 1 DJP.

kosmita? dobrze się czujesz ? wprowadž w życie to zobaczysz dopiero czy po ''D'' rolnik nie dostanie

zrobią nas bez mydła ....

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

jak zawsze zresztą...

Sławek otóż to , tak było jest i będzie , kuźwa niestety

Opublikowano
48 minut temu, DANDYS napisał:

te zadrzewiwnia środpolne fajna kasa

trzeba iść do sądzić brzozek

Panie aby drugi Karajan ducha oddał na którejś z Twoich brzóz, to i dopłaty by Ci były nie potrzebne 😂

Opublikowano

a chuj z tymi doplatami niech obniżą nawozy srodki ochrony, paliwo, inne pierdoły a zapłacą uczciwie za zboża mleko, bydło i świnie i ta ekologie unormuja to ludzie se dadzą radę

Opublikowano

Panowie, głowa do góry. ręczę , że bedzie lepiej niż teraz, przynajmniej na razie. bardziej martwi mnie, branie przez Unię na swe barki, ograniczenie emisji gazów cieplarnianych na naszej planecie, i w niedalekiej przyszlości zakaz jakiejkolwiek hodowli. To już nie są mrzonki.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie znam, nie znam. To Ty kolejny w ruskich zapatrzony? 

nie nie o to mi chodziło ale jak Masz chwilke wolną to Sobie włącz na you tube to Zrozumiesz o co mi biegało ;)

18 minut temu, jahooo napisał:

czyli będzie 1600zł dopłaty do 1ha i być może nic więcej nie zbierzesz - luksus jak ch....

to lepiej 2 tony żyta po 500 zł ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

to lepiej 2 tony żyta po 500 zł ?

nie każdy ma ziemie , że tylko 2 tony żyta po 500, dla takich, co mają biały piach i przerzucają go tylko dla dopłat, może i lepiej

dla mnie jest  to bez różnicy, mogę się obyć bez dopłat

• Thanks 1
Opublikowano

dopłaty z założenia miały być rekompensatą za wprowadzenie VAT w rolnictwie, który nie zawsze i nie w pełni można odliczyć, zwłaszcza, jak ktoś jest na ryczałcie, a tak większość zaczynała

to nie jest pomoc socjalna dla tych, co się ze swojego 1 czy 2ha piachu w życiu nie utrzymają

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

nie każdy ma ziemie , że tylko 2 tony żyta po 500, 

No tak ,są jeszcze tacy co mają 1 tone po 500 B|

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał:

to nie jest pomoc socjalna dla tych, co się ze swojego 1 czy 2ha piachu w życiu nie utrzymają

mam 1 ha piachu ale ze 3-4 tony mi wyjdą żyta ale Zobacz ile ludzi sieje łubin tylko dla dopłat ? ja sam miewałem 4-5 ha łubinu na 5 klasie , ale to tylko wylegarnia chwastów  była ale pewnie wróce do tego bo wraz z ONW  to około 1600 zł do ha .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
ippon napisał:

Panowie, głowa do góry. ręczę , że bedzie lepiej niż teraz, przynajmniej na razie. bardziej martwi mnie, branie przez Unię na swe barki, ograniczenie emisji gazów cieplarnianych na naszej planecie, i w niedalekiej przyszlości zakaz jakiejkolwiek hodowli. To już nie są mrzonki.

zakaz chodowli to gdzie i komu będzie lepiej jak ja z chodowli żyję ?

Opublikowano
22 minuty temu, ippon napisał:

Kolega to coś z polityką ma wspólnego, będzie lepiej ale dla kogo? Na pewno nie dla zwykłego rolnika.

• Like 1
Opublikowano

Się nie znam Sławku ale chyba Twój rozmówca należy do tych co przeciw działają rolnictwu🤔

6 minut temu, slawek74 napisał:

zakaz chodowli to gdzie i komu będzie lepiej jak ja z chodowli żyję ?

Opublikowano

zróżnicowana struktura upraw - szacowana stawka: 339 zł/ha,

Czyli płodozmian? 

Ciekawe ile z tych Eco pakietów można będzie sobie wybrać, czy przypadkiem nie będzie tak że żeby skorzystać z jednego to trzeba będzie brać trzy 

Opublikowano

co jakiś czas przyjeżdża auto opróżnia ten kontener. sęk w tym, że on jest pełny co kilka dni, a opróżnia raz czy dwa w miesiącu. celowo jest niedomkniety i lisy oraz psy rozciągają to po okolicznych polach.

A nu jeho

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v