Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miałem alfe 156 i zafirę diesla - nie uważam, zeby był jakiś przerażająco drogi w naprawie, droższy od innych w silnikach grupy fiat

padają pompy CR , ale nie są jakoś strasznie drogie

na pewno o niebo lepszy od silnika na pompowtryskach czy TDCI forda

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Chcesz się przechwalac - konserwowałem kiedys maszt w Piaskach - 300 m nad ziemia

Miszczu🗼

1 godzinę temu, HF86 napisał:

A ja tam nie mam lęku ,wysokości ja mam tylko lęk przed spadaniem😉

Spadanie nie boli, gorsze jest zatrzymanie się na ziemi

25 minut temu, Belaruss820 napisał:

A gdzie tam. 50km do kiedzyrzeca,kumpel.dojezdza sam,ze mną byłoby taniej a za paliwo zwracaliby na dwóch. Najwyżej to kiedyś malowaliśmy z braćmi balustrady na wieży 24m w Zamościu koło katedry,jakoś tak inaczej bo była pewność że się nie spadnie z tego. Dzisiaj pierwszy raz od kilku lat wszedłem na rusztowanie to nogi się zatelepaly. Może by I przeszło.jakby się częściej robiło. A z tym przynieś podaj pozamiataj to dałbym sobie radę😀mniejsza odpowiedzialność,hehe. Jest jeszcze jedna furtka do służby celno skarbowej bo kuzyn żony mówił żebym mu CV wysłał to on przekażę gdzie trzeba. Tam do Międzyrzeca to i tak w sierpniu dopiero mógłbym iść więc nie chodzi o to że kombinuje jak nie iść. Jeszcze z zakupem.samochodu stoimy w miejscu bo żonie nagle zafira b się spodobała. Jak to z tymi silnikami diesla 1.9 120koni?bo tylko taki biorę pod uwagę bo brata szwagier ma.150 konną to mówił że się psuje mocno 

Tak samo mówili żeby Fiata 1.9 brać bo 2.0 awaryjny...

18 minut temu, jacor73 napisał:

Nie tylko, jeszcze niezbyt udane skrzynie M32 i DPF dyskwalifikujący z jazdy na krótkich odcinkach

A niby dlaczego? W astrze 3 miałem 1,7 DTR 330 tys przy sprzedaży DPF nigdy nie wypalany serwisowo, turbina w oryginale, tak samo dwumasa, do silnika nigdy nie zaglądane, wymiana oleju zawsze między 15-20 tys km.

Aczkolwiek na krótkie odcinki nie polecam ze względu na nieszczęsny DPF.

Mam silnik Fiata 2.0 w dwóch autach (ten nowszy 1.9, czytaj rozwiercony), mam DPF w obydwóch, w jednym zaswieca się raz na pół roku, albo i nawet nie, w drugim pierwszy raz włączyło się czyszczenie po 4 miesiącach od zakupu. Robię odcinki 6-13km najczęściej, rzadko kiedy dluzsza trasa

Metodą jest nie jeździ jak dziadek....

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Miszczu🗼

Spadanie nie boli, gorsze jest zatrzymanie się na ziemi

Tak samo mówili żeby Fiata 1.9 brać bo 2.0 awaryjny...

Mam silnik Fiata 2.0 w dwóch autach (ten nowszy 1.9, czytaj rozwiercony), mam DPF w obydwóch, w jednym zaswieca się raz na pół roku, albo i nawet nie, w drugim pierwszy raz włączyło się czyszczenie po 4 miesiącach od zakupu. Robię odcinki 6-13km najczęściej, rzadko kiedy dluzsza trasa

Metodą jest nie jeździ jak dziadek....

Nie wiem jak jest we fiacie, ale w mojej astrze jak kupiłem i jak sprzedawałem, wypalanie załączało się średnio po 450 km ( chyba że 600 autostrady to było i po 900). Problemem jest to, że w oplu nie ma żadnej kontrolki i żadnej informacji, że wypalanie się rozpoczyna, a zazwyczaj na złość  rozpoczyna się po dojechaniu na miejsce. Druga sprawa to to, że w ruchu miejskim to można sobie poszaleć od świateł do świateł i stop a chwilowe piłowanie na 2 i 3 tys obrotów to też nie jest zdrowe dla turbiny

Opublikowano
31 minut temu, TheraRolnik napisał:

Ja mam bzyne w audi i boli to że nie można w domu tankować 😅 to jest przewaga diesela że w domu można tankować 

Co Pan zrobi z niewykorzystanym limitem za paliw rolnicze, gdy od przyszłego roku wzrośnie do 110zl do ha i 40  do 1djp?. Wiadomo, że tyle sie nie spali. Prosisz znajomych z autami z dieslem, żeby zbierali na was faktury, czy poprostu machasz  Pan ręka

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

W 15 otwartym rogatym dobiero były 2 rogate gratis pod kapslem.

kupiłeś i pootwierałeś żeby sprawdzić co wygrałeś? 🙆‍♂️

Opublikowano
11 minut temu, jacor73 napisał:

Nie wiem jak jest we fiacie, ale w mojej astrze jak kupiłem i jak sprzedawałem, wypalanie załączało się średnio po 450 km ( chyba że 600 autostrady to było i po 900). Problemem jest to, że w oplu nie ma żadnej kontrolki i żadnej informacji, że wypalanie się rozpoczyna, a zazwyczaj na złość  rozpoczyna się po dojechaniu na miejsce. Druga sprawa to to, że w ruchu miejskim to można sobie poszaleć od świateł do świateł i stop a chwilowe piłowanie na 2 i 3 tys obrotów to też nie jest zdrowe dla turbiny

Dlatego zmienia się olej co 10-12 tys a nie co 30

w moim C5 też nie ma informacji o wypalaniu DPF i w niczym to nie przeszkadza przy normalnym użytkowaniu

Opublikowano
5 minut temu, ippon napisał:

Co Pan zrobi z niewykorzystanym limitem za paliw rolnicze, gdy od przyszłego roku wzrośnie do 110zl do ha i 40  do 1djp?. Wiadomo, że tyle sie nie spali. Prosisz znajomych z autami z dieslem, żeby zbierali na was faktury, czy poprostu machasz  Pan ręka

To lejecie paliwo rolnicze do auta na prywatne przejazdy?toc to nie do tego stworzone 😲

I najbardziej pocieszny sort co to tak chwali uszczelnienie podatków i przynosi faktury zbierane po całej rodzinie i kumplach bo przecież do tych 40 hektarów co to na gębę wydzierzawil sąsiadowi to mu się należy 

Opublikowano

Tylko w C5 masz chyba DPF mokry a to inna bajka. Wymiana oleju co 10 tys to była starego superolu i w starych 125P i Polonezach, kto przy przebiegach powyżej 30 tys km rocznie wymienia olej co 10 tys?

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał:

Tylko w C5 masz chyba DPF mokry a to inna bajka. Wymiana oleju co 10 tys to była starego superolu i w starych 125P i Polonezach, kto przy przebiegach powyżej 30 tys km rocznie wymienia olej co 10 tys?

Ja w 2.5

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

DPF w wersji 120KM da się wyciąć , tak samo jak EGR.  Jeździłem dwoma dieslami i benzynką 1,8 - bardzo fajne auta, tylko nie można ich zaniedbać, bo koszty rosną lawinowo. Jak się ciągle odsuwa naprawy i wymiany "na kiedyś" to potem trzeba 2-3 tys wyciągnąć z kieszeni w tym aucie.

Bzyna 1,8 wrażliwa ? Na co konkretnie ?

Opublikowano
23 minuty temu, HF86 napisał:

To lejecie paliwo rolnicze do auta na prywatne przejazdy?toc to nie do tego stworzone 😲

I najbardziej pocieszny sort co to tak chwali uszczelnienie podatków i przynosi faktury zbierane po całej rodzinie i kumplach bo przecież do tych 40 hektarów co to na gębę wydzierzawil sąsiadowi to mu się należy 

Za to też bym się wziął. Dla rolników jakieś tańsze paliwo rolnicze i zabarwione. Częste kontrolę i surowe kary jak ktoś by miał do auta zalane! 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Za to też bym się wziął. Dla rolników jakieś tańsze paliwo rolnicze i zabarwione. Częste kontrolę i surowe kary jak ktoś by miał do auta zalane! 

Taa,przecież nawet jak nie masz ciągnika to dopłata do paliwa się należy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v