Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Pewnie, że dawały. Tylko ile miodu się zbierało i czy był rzepak głównym pożytkiem? W moim rejonie trzeba rozwój wiosenny jak najbardziej przyspieszyć bo rzepak to jedyny znaczący pożytek.

To zacznij uprawiać rzepak (tak żeby był z nie plon, nie na .urwa mać), to się przekonasz co mu bardziej służy.. "normalna" zima, czy takie pie.dolenie ni to jesienne, ni wiosenne 🤔

Opublikowano

Gdzie ja rzepak na moim areale. Po co na co jak wokół mnie nasieją go tyle, że dla wszystkich pszczół wystarczy.

Opublikowano
8 minut temu, PAN88 napisał:

Czekałeś na 800

Trzeba mieć z czego opuścić.

Jak ktoś da 800 netto to sprzedam. Jak nie to trzymam do marca/kwietnia.  A nuż na rynku trzody coś się poprawi i zaczną szukać jęczmienia.  Zresztą i na kaszę można sprzedać. Muszę zapytać jak u mnie na kaszę płaci. Miesiąc temu był po 670.

Opublikowano
58 minut temu, danielhaker napisał:

:D Ale świat nie kończy się na Polsce. To, że u nas był deszczowy sezon nie znaczy, że było tak samo na całym świecie. Spójrz chociażby na sąsiednią Ukrainę, która w 2020 miała największą suszę od 120 lat

nie wiem co na Ukrainie ale miało nie padać a padało w sumie za późno bo na zbożu się się odbiła sucha wiosna.Ale na trawy przynajmniej było.

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Gdzie ja rzepak na moim areale. Po co na co jak wokół mnie nasieją go tyle, że dla wszystkich pszczół wystarczy.

Po prawdziwej zimie jest szansa na ciepłą wiosnę i to jest korzystniejsze dla pszczół i rzepaku.

A co po lutowych oblotach pszczół jak mrozy na kwitnienie rzepaku przychodzą. Miodu zero, dokarmiasz cały czas, kondycja rodzin słaba. 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Dziś rano słucham lokalnego radę, jest jakiś kącik matrymonialny, i słyszę: mam na imię tak i tak, szukam pani w wieku takim i takim, która lubi kury.... koniec wymagań🤷‍♂️🤦‍♂️

Jest taka jedna, lokalna radna powiatu, ale nie będę pisał publicznie nazwiska, może wiesz o kogo chodzi ;) Bardzo lubi kury ;) Tylko nwm czy wiek będzie pasował.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

mam na imię tak i tak

swoją drogą, dziwne imię. może z chińskiego. 🤔

Opublikowano

W zeszłym roku warunki był super- oblot 17 lutego, ocieplenie rodzin, danie wody i ciasta i super rzepak był. To chyba w jakiejś innej strefie klimatycznej żyję. W 2019 oblot był dokładnie, uwaga 8 lutego. Gdyby nie majowe deszcze rzepak zapowiadał się super, wyszło do d... Teraz mam porobione do wszystkich uli ciepłe dennice, zaraz po oblocie a może nawet wcześniej, jeśli nie oblecą się do 20 lutego wymieniam dennice, wypuszczam matki z izolatorów, podaję napar z piołunu, ciasto z pyłkiem, pod daszek mata filcowa.

1 minutę temu, Agrest napisał:

Po prawdziwej zimie jest szansa na ciepłą wiosnę i to jest korzystniejsze dla pszczół i rzepaku.

A co po lutowych oblotach pszczół jak mrozy na kwitnienie rzepaku przychodzą. Miodu zero, dokarmiasz cały czas, kondycja rodzin słaba. 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Pewnie, że dawały. Tylko ile miodu się zbierało i czy był rzepak głównym pożytkiem? W moim rejonie trzeba rozwój wiosenny jak najbardziej przyspieszyć bo rzepak to jedyny znaczący pożytek.

lubię miód ale rzepakowy jest ..ujowy 🤪😁

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jest taka jedna, lokalna radna powiatu, ale nie będę pisał publicznie nazwiska, może wiesz o kogo chodzi ;) Bardzo lubi kury ;) Tylko nwm czy wiek będzie pasował.

Jak lubi hodować to tak. Ala jak lubi zjeść jedną na dzień to nie bardzo. 🤣

Opublikowano
13 minut temu, Strongman napisał:

nie wiem co na Ukrainie ale miało nie padać a padało w sumie za późno bo na zbożu się się odbiła sucha wiosna.Ale na trawy przynajmniej było.

Ano tak na trawy, zaczęło padać 3,a normalnie popadało 8 maja,i tak równe dwa miesiące,Od 15 lipca trawa znów nie rosła, i  dalej nic, totalnie nic . Gdyby nie pierwsze runo ,była by totalna d... .

Opublikowano
3 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Agrest nie idziesz w rzepak?

Na razie ciągle nie. I chybabtak zostanie.

Opublikowano
30 minut temu, pafnucy napisał:

drewno nie ekologiczne. a po za tym bez zimy i olszyna nie potrzebna całkiem. :D

I tu się mylisz, drewno jest ekologiczne, czysta zielona energia słoneczna zmagazynowana bezkosztowo. 

Olszyna ma tę doskonałą zaletę że jest jak trawa, ścinasz a za rok znów zielony pień z odrostami. Mam u siebie takie miejsca że już trzeci raz na opał będę ciął. A zapach na podwórku zawsze wzmaga apetyt 😁

Opublikowano

taki czeski kawał znacie?

rozmowa przy ruchliwej drodze.

panie Novak, nie wasza ta kotićka?

nee, nie nasia. nasia ne byla taka plaśka.

4 minuty temu, donweter1989 napisał:

A mój pinokio od kilku dni nie wraca. Nie żebym coś sugerował ale dobrze jak by wrócił😉

received_375174549870453.jpeg

Opublikowano
4 minuty temu, darek1972 napisał:

I tu się mylisz, drewno jest ekologiczne, czysta zielona energia słoneczna zmagazynowana bezkosztowo. 

Olszyna ma tę doskonałą zaletę że jest jak trawa, ścinasz a za rok znów zielony pień z odrostami. Mam u siebie takie miejsca że już trzeci raz na opał będę ciął. A zapach na podwórku zawsze wzmaga apetyt 😁

Pelet z drewna tak ale drewno już chyba nie.🤔

Opublikowano

Pelet? Kupa energii z paliw kopalnych, prąd ropa do wytworzenia i transportu i to ma być eko? Plus folia do pakowania

Opublikowano
52 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

W zeszłym roku warunki był super- oblot 17 lutego, ocieplenie rodzin, danie wody i ciasta i super rzepak był. To chyba w jakiejś innej strefie klimatycznej żyję. W 2019 oblot był dokładnie, uwaga 8 lutego. Gdyby nie majowe deszcze rzepak zapowiadał się super, wyszło do d... Teraz mam porobione do wszystkich uli ciepłe dennice, zaraz po oblocie a może nawet wcześniej, jeśli nie oblecą się do 20 lutego wymieniam dennice, wypuszczam matki z izolatorów, podaję napar z piołunu, ciasto z pyłkiem, pod daszek mata filcowa.

Skąd masz piolun🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v