Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Homologacje auto ma dmc 7t,  a zarejestrowany jest do 3,5t.

Dokładnie 800kg.  A jak założy hds będzie z 500

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

No to trzeba chłopa o kaczkę napastować 🤔🤣

Znajomy zamienił lublina na kaczkę skrzynia , a kabinę ma 5 osób i jest bardzo zadowolony. Kaczka super wóz i z Gwiazdą☺

Opublikowano

No bo właśnie spojrzałem na olx i sprzedajemy, no ładne nie styrane sprzęty ale swoją cenę to mają... Bo tak myślałem o takim ale na razie się wstrzymuję z dzwonieniem i oglądaniem bo mam zapewnioną konną "15" taką samą jak ja mam na testy wiosną... Jak ona nie będzie siać tak jak chcę to albo będę czegoś szukał albo dalej będę tak siał jak sieję. To w moim konnym właśnie około 50kg pszenicy między próbą kręconą a tym co w polu, choć przestawianie podziałki na mniej też niewiele pomaga, może tamten będzie lepszy pod tym względem. Bo mnie coraz bardziej opie*dalają, że za gęsto sieję i choć mi się to nie podoba to może bym spróbował jesienią rzadziej posiać a wiosną mieszankę też by rzadziej spróbować zasiać.

3 minuty temu, pafnucy napisał:

to jedynie szerokością się różnią. fabryczna 17 ma odrobinę szersze koła i zęby bron przy rajkach za kołami. no i fabryczną ramę do traktora. dokładność wysiewu to zależy od luzu na tej wajsze do ustawiania gęstości siewu.

siewałem 13, 15, 17, 23. tolerancja 50 kg.

Opublikowano
18 minut temu, 6465 napisał:

U mnie odkąd go mam jest nie zbędny. Ziarno do siewu czy nawóz to się wrzuci i kobita podwiezie.  Traktorem nie chciała.  

na cielaki byłby dobry

Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

Bez gwiazdy nie ma jazdy. 

O to to. 

Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał:

Homologacje auto ma dmc 7t,  a zarejestrowany jest do 3,5t.

Dokładnie 800kg.  A jak założy hds będzie z 500

Znajomy zamienił lublina na kaczkę skrzynia , a kabinę ma 5 osób i jest bardzo zadowolony. Kaczka super wóz i z Gwiazdą☺

Tu to trzeba cenę tak godzić żeby jeszcze silnik dokupic 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

ojciec niedawno dorobił 11 nowych ulików. Tylko mu styrodur dostarczałem. A miał nic nie powiększać "stada" ;) 

Mógł byś opisać jak wygląda taka produkcja i mniej więcej koszty?

Mój ojciec ciągle na drewnianych, ale kilka sztuk przydało by się wymienić bo lata świetności mają już za sobą...

Opublikowano

Nie koniecznie. Senior do tej pory większość Wielkopolskich ma drewnianych i ja w sumie też mam jednego "drewniaka" ale to stoi jako ozdoba.

Opublikowano (edytowane)

@6465Musisz mieć na to czas, dużo grzebania przy tym i nauka sporo schodzi choć po latach czasem nawet nie wiesz co zrobić aby było dobrze.

@Bananek, chcesz to jutro Ci zdjęcie zrobię, mam drewniany Wielkopolski, 2 korpusy i daszek z blachy.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

obstawiam warszawski, u nas w okolicy raczej nikt nie ma wielkopolskiego drewniaka. A Marcin rzut beretem ode mnie. jakbym głośniej krzyknął to by usłyszał. 😀

Dokładnie 😉

Część warszawskie zwykłe ( tylko ramki przedłużone) cześć warszawskie poszerzanie.

Niektóre mają ponad 40 lat.

Opublikowano

wierzę, mimo to nie wydaje mi się aby ktoś tu na wielkopolskim drewniaku pracował. szybciej znajdziesz warszawskie.

bratrolnika napisał:

11 minut temu, 6465 napisał:

50szt prosiaków na niego ładowałem,  

Phi, ojciec 20 prosiakow to w tavrii przywiózł  🤣

ja kiedyś 5 cielakow tygodniowych w passacie b3 kombi. 😀

Opublikowano

Ja na przykład znam jednego dziadka, który ma Warszawskie- wszyscy w okolicy jadą na Wielkopolskich praktycznie. Fakt faktem czytałem trochę i może faktycznie Warszawski jest lepszy ale schody się zaczynają jak się chce kupić odkład albo sprzedać w okolicy bo nikt takiego typu ramek nie ma...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v