Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, PartyzantTK napisał:

Weganizm może stać się bardziej popularny ale tylko ze względu na promocje w mediach. Środowisko jest małe ale głośne. Człowiek od wieków jadł mięso i zmiana ludzkiej natury jest mało wykonalna.

Wyobrażacie sobie wegańskiego grila w lecie ? Bez względu na wiek biesiadników. Nie spotkałem się z tym i jestem pewny ze jeszcze długo się nie spotkam. 

Masz wegański grill

PhotoEditor20203615123615spr.png

A to ta sama weganka

PhotoEditor20204010124010spr.png

• Haha 1
Opublikowano
PartyzantTK napisał:

Weganizm może stać się bardziej popularny ale tylko ze względu na promocje w mediach. Środowisko jest małe ale głośne. Człowiek od wieków jadł mięso i zmiana ludzkiej natury jest mało wykonalna.

Wyobrażacie sobie wegańskiego grila w lecie ? Bez względu na wiek biesiadników. Nie spotkałem się z tym i jestem pewny ze jeszcze długo się nie spotkam. 

Czasem się zdarzał taki grill było same piwo 😉

• Haha 2
Opublikowano

Weganin podobno z tłumaczenia indian "plemienny idiota, niemota co nigdy nie potrafiła nic upolować ani wyhodować, żyła na obrzeżach plemienia jedząc roślinki i korzonki napotkane podczas tułaczki "

Opublikowano

BBB, LM , SM która z tych raz najlepiej nadaje się na krowę? Tzn Będzie na tyle duża, że nie będzie miała problemów z wycieleniami i aby nie"odcinała" zbyt wcześnie mleka.

Opublikowano

Simental. Rama wielka nie ważne z czym zkrzyzujesz towar pierwyj sort do opasu 

Opublikowano
11 minut temu, Baks00 napisał:

Z JE to pierwyj sort do oddania do ,,okna zycia"

Aby się ocielila w dobie ssania na dopłaty to i kasa za mm niezła 😉

Opublikowano
Dnia 27.03.2021 o 19:08, Morion napisał:

BBB, LM , SM która z tych raz najlepiej nadaje się na krowę? Tzn Będzie na tyle duża, że nie będzie miała problemów z wycieleniami i aby nie"odcinała" zbyt wcześnie mleka.

SM

Dnia 27.03.2021 o 19:28, jarecki napisał:

a jak z  charakterem u SM  miesnej mamki ?

Kwestia wychowania,moje super grzeczne

Dnia 27.03.2021 o 19:32, VonVegans napisał:

Mam jałówki na opas to powiem że popieprzony charakterek mają.dzicz 

Taaaa.....

Tu akurat 50%SM

Moje to każda jedna mamka dopuszcza minimum 2 cielaki

IMG_20200513_172106.jpg

• Like 2
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Pisałem że podrożeje😎. Miałem dobry cynk. Ja po świętach jak przyjdą kolczyki gonie 10 byków do EcoBeefu.

jeszcze bym nie sprzedawał, ale mi się jeden byk zatkał. wiem, że w górę idzie jeszcze.

Krzysztof81 napisał:

Wygląda fajnie. Ciekawe jak z tymi wycieleniami w praktyce?

może to jak rasa PIC u świń. rodzą się szczury, a w ciągu miesiąca tak wysysają loche, że zostają z niej same okładki.

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Kwestia wychowania,moje super grzeczne

Ja kupilem od  osobnikow okolo 70 lat pewną SM.-Gdzies jej klimat chyba nie pasowal bo poczatki u mnie byly ciezkie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v