Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
37 minut temu, karol091193 napisał:

Tylko przy takiej kalkulacji musisz pamiętać, że w tych 300 zł orki jest też zysk usługodawcy a nie tylko paliwo, części, amortyzacja itp.  Wychodzi na to, że wtedy na wszystkim zarabiasz a na bydle tracisz. To jest oszukiwanie samego siebie 

Dokładnie tak

1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Z Toba nie gadam bo odpisujesz tylko na to co ci sie podoba, w temacie nawozów tez sie wymądrzles aż wkoncu zamikles wiec jaki sens polemiki z toba?

Nie zginęło, ale to trochę zakrzywia wynik ekonomiczny z bydła na ,,+”.

mnie uczony ze powinno sie liczyc tak jakbyś wszystko musiał kupić do wyhodowania opasa i wtedy masz czarno na bialaym dochód.

to tak jak licza we wszystkich zestawieniach uprawę 1ha zboża, gdzie orka jest np 300 złotych za ha (amortyzacja i wszystko jest wliczone) a ja sobie sam zaorze za 100to mam liczyc 100? Ciagnik, pług, materiały eksploatacyjne z nieba wszystko spadło? Ale według twoje teorii powinienem liczyc po 100 bo tylko paliwo….

I wtedy zarabiasz u siebie na usłudze orania pieniądze których nigdy nie zobaczysz 

Koszta poniesione to jedno 

A to czy na dany moment opłaca się bardziej sprzedać zboże czy przepuścić przez byki to drugie 

Liczę też ile w danym roku +- było zarobione na bykach a ile byłoby zarobione gdyby np te 40ha obsiać zbożem i nie licząc dopłat i gnoju ta różnica jest w ostatnich latach znikoma, nie ma co się oszukiwać .

Opublikowano

ekonomia nigdy nie była mocną stroną rolników, dlatego to jeszcze trwa 🤣

Opublikowano (edytowane)

ale też nie jest tak że się dokłada do rolnictwa ,  jest taki darmowy mięsiecznik ,, Wieś mazowiecka ''  tam  są kalkulacje   upraw czy hodowli  i te wyliczenia są oderwane od rzeczywistosci .                Wojak , bo w rolnictwie jest tak żę jak masz nadmiar gotówki to ją inwestujesz w swoją działalność i znowu bieda , ja uważam że gospodarstwa są przeinwestowane .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

@przemek28_28 my z innej części PL i tu inaczej się nas uczy  liczyć

Sołtys ja wychodze z założenia ze jak mam 200 złotych w lewej kieszeni i przełożę to z 5x z lewej do prawej to i tak nadal

bedzie to 200 złotych. 

5 minut temu, jarecki napisał:

ale też nie jest tak że się dokłada do rolnictwa ,  jest taki darmowy mięsiecznik ,, Wieś mazowiecka ''  tam  są kalkulacje   upraw czy hodowli  i te wyliczenia są oderwane od rzeczywistosci .                Wojak , bo w rolnictwie jest tak żę jak masz nadmiar gotówki to ją inwestujesz w swoją działalność i znowu bieda , ja uważam że gospodarstwa są przeinwestowane .

Zgadzam sie w 100%, ale w Polsce nie dogadasz sie na wspólna maszyne.

2 godziny temu, karol091193 napisał:

Tylko przy takiej kalkulacji musisz pamiętać, że w tych 300 zł orki jest też zysk usługodawcy a nie tylko paliwo, części, amortyzacja itp.  Wychodzi na to, że wtedy na wszystkim zarabiasz a na bydle tracisz. To jest oszukiwanie samego siebie 

No dobra, odejmij sobie 50 złotych na zarobek. 

• Like 2
Opublikowano
59 minut temu, vat napisał:

Polecam zapoznanie się z określeniem - koszt alternatywny.

Dobra jedziemy dalej bez niepotrzebnego śmieszkowania.  

Zgodnie z założenie kosztu alternatywnego dana wartość zostaje początkowo utracona żeby w późniejszym efekcie powróciła w powiększeniu i wtedy mamy zasoby wykorzystane w najlepszy możliwy sposób . Mylę się ? 

Opublikowano

Śmieszki a tu większość przejęła gospodarstwa rodziców czy kupiła? Kapitał zbierany od pokoleń i systematycznie powiększany. Gdyby nie to, wita was hipoteka. Ludzie kiedyś na sobie oszczędzali to teraz większość coś ma. Teraz mówi się korzystaj z życia a reszta niech się martwi za siebie...

Opublikowano

Ja powiększam systematycznie na miarę możliwości, trochę ha, trochę maszyn ale bez szaleństwa ze wpierdole sie w kredyt na 1 milion i bede sucharki jadł. Trzeba mierzyć siły na zamiary, dla dużego gospodarstwa milion czy 2 kredytu to pikus a dla innego 300 tysiecy to juz granice mozliwosci.

Opublikowano
27 minut temu, Cybulek17 napisał:

Dobra jedziemy dalej bez niepotrzebnego śmieszkowania.  

Zgodnie z założenie kosztu alternatywnego dana wartość zostaje początkowo utracona żeby w późniejszym efekcie powróciła w powiększeniu i wtedy mamy zasoby wykorzystane w najlepszy możliwy sposób . Mylę się ? 

Dużo twoje stado obornika rocznie produkuje. Z pół całego areału nawieziesz tym ?

Opublikowano

Ja u siebie koszty przy krowach liczę tak:

Nakład na hektar pola razy hektary które idą pod produkcję zwierzęcą plus wszystkie dodatki zakupione plus woda prąd weterynarz insyminator pracownik paliwo folia siatka  różne usługi itd. to są koszty i to odejmuję od sumy  sprzedanego mleka i wynik dzielę przez ha które poszły dla bydła czy to na kiszonkę czy na śrutę i wtedy wychodzi mi zysk z jednego ha co w zeszłym roku wyszło coś około 6 tys. A krowy byki sprzedane na rzeź to idą na amortyzację i naprawę maszyn lub zakup jałówek jAk brakuje. Tego roku jeszcze nie liczyłem ale na pewno b3dzie gorzej.

Opublikowano

Mój odbiorca dziś rano nic nie słyszał o obniżkach cały czas stabilnie. Chyba że nagle zadzwoni w piątek że trzeba uciekać z towarem bo tanieje raz już tak było🤔.

Opublikowano (edytowane)

Podnosili i nie dawało wielkiego efektu więc zjazd w dół zawsze działa. Tutaj mądrzejsi ode mnie zawsze powtarzali sprzedawaj partiami

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v