Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Cybulek17 napisał:

Koledzy w delegacji mieli koło 5k i ciut więcej a szybko się nacieszyli . Masz pieniądze a nie masz życia prywatnego, nie mówiąc o kobiecie 

To nie tylko zwierząt trzeba pilnować i doglądać. Pieniądze wszystkiego nie załatwią

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Masz rodzinę inaczej patrzysz.Starasz im się zapewnić wszystko 

A co do pracy można pójść na np 12h i 24 masz wolne 😉

A i jeszcze się trzeba zastanowić ile  tu mamy kawalerów😅

Edytowane przez RolAnonim
Opublikowano (edytowane)

hodowla bydła też jest pojebana , może tej pracy nie ma zawiele nieraz ale trzeba być przynajmiej rano i wieczorem zajrzeć czy nic się nie dzieje złego ,      Zresztą to ostatnie 2-3 lata jest lepiej w przemysle dlatego ludzie wyjezdzali z polski bo tu pracy nie było a jak była to za 2 tys miesiecznie łatwo jest zapomieć jak było , jak dopłata do ha . pola była taka sama jak pensja miesieczna  .

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, Baks00 napisał:

Masz rodzinę inaczej patrzysz.Starasz im się zapewnić wszystko 

A co do pracy można pójść na np 12h i 24 masz wolne 😉

Dniówka fajnie, nocka nie za bardzo 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Cybulek17 napisał:

Koledzy w delegacji mieli koło 5k i ciut więcej a szybko się nacieszyli . Masz pieniądze a nie masz życia prywatnego, nie mówiąc o kobiecie 

No, tylko na te 5k na czysto tez trzeba więcej niż jednego byka sprzedać…..

@Cybulek17 jaki masz teraz koszt żywienia dzienny byka?

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Robiłem nocki trochę spania i cały dzień u siebie i znowu na nockę.  Krótkie okresy i nie za normalną kasę ale i tak już bym się na to nie dał 

6 minut temu, przemek28_28 napisał:

No, tylko na te 5k na czysto tez trzeba więcej niż jednego byka sprzedać…..

@cybulek jaki masz teraz koszt żywienia dzienny byka?

Pewnie z 3 byki na miesiąc. 

Koło 7 brutto się zamknie + koszt cielaka 

Opublikowano
5 minut temu, Cybulek17 napisał:

Robiłem nocki trochę spania i cały dzień u siebie i znowu na nockę.  Krótkie okresy i nie za normalną kasę ale i tak już bym się na to nie dał 

Pewnie z 3 byki na miesiąc. 

Koło 7 brutto się zamknie + koszt cielaka 

A mógłbyś rozpisać co i jak? Pisałeś gdzieś ze dajesz 4 kg jęczmienia i 0,7 rzepaku na glowe/dzień a to juz daje koło 5 złotych, a gdzie reszta?

Opublikowano
10 minut temu, przemek28_28 napisał:

A mógłbyś rozpisać co i jak? Pisałeś gdzieś ze dajesz 4 kg jęczmienia i 0,7 rzepaku na glowe/dzień a to juz daje koło 5 złotych, a gdzie reszta?

I tu mamy kwestię kto jak liczy , bo ja podaję lekko zawyżoną cenę produkcji zboża + koszt zakupu rzepaku czyli realne wygenerowane koszta 

Kiszonki , Drożdże, mocznik, kreda , premiks , lizawki, woda , paliwo , prąd, naprawy budynków, sprzętu , 

Opublikowano

No ale zbiże liczy sie tak jak mógłbyś je sprzedać, inaczej to lekkie oszukiwanie samego siebie, kukurydze tez trzeba przyjąć jakaś wartość ziarna i przeliczyć na kiszonke, bo te 7 złotych to nie ma opcji sie zmieścić po cenach rynkowych, bliżej 9-10 

Zreszta nie ważne….

bylem ciekaw a juz wiem jak liczysz.

Opublikowano

Z jakiej okazji tak jak mógłbym je sprzedać ? To zarabiasz dwa razy z jednego hektara ? Sprzedajesz zboże samu sobie ? Raczej albo sprzedajesz byki albo płody.  Mogę dodać tą złotówkę do żywienia na koniec dodam kilkadziesiąt tysięcy do zysku bo sprzedałem sobie drogo zboże, gdzie tu sens ? Jak tak liczyć to pełnoporcjówka z zakupu wyjdzie taniej 

A koszt produkcji kiszonki z kukurydzy to 75zł tona za zeszły rok. Jak będę chciał sprzedać na ziarno to zasieje na ziarno 

Opublikowano

Nie sam sobie, chodziło mi o to ze jeśli np 1 tona jęczmienia jest np 1000 złotych w skupie to powinno sie liczyc jako 1000, bo równie dobrze mógłbyś tego przez byki nie puszczać i mieć tez pieniądze. Bo 4 kg jęczmienia i 0,7 rzepaku to juz jest 5 złotych. Ja nic nie pisałem o sprzedazy sobie samemu. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Nie sam sobie, chodziło mi o to ze jeśli np 1 tona jęczmienia jest np 1000 złotych w skupie to powinno sie liczyc jako 1000, bo równie dobrze mógłbyś tego przez byki nie puszczać i mieć tez pieniądze. Bo 4 kg jęczmienia i 0,7 rzepaku to juz jest 5 złotych. Ja nic nie pisałem o sprzedazy sobie samemu. 

Pytałeś jaki jest koszt żywienia to mówię koszt żywienia.  Poniesione jęczmienia koszta  to powiedzmy 600zł na tone . Zginęło mi te 400zł ? Przecież nie , dlatego liczę koszta a nie to co mógłbym zarobić gdyby ... co innego gdybym ten jęczmień kupował. 

Dla zobrazowania sytuacja z życia.  Kombajn kupiony kilka lat temu za 150 tyś , teraz można go sprzedać za 200 tyś od ręki.  Sprzedajesz ? 

8 minut temu, RolAnonim napisał:

Ktoś wie co to za skupujący? Wszędzie ogłoszenia a firma niby z nowego Sącza a ja z podlasia

Screenshot_20211205-225437.png

A teraz sprawdź jaka to "UBOJNIA" pod tym adresem się kryje.  Gość straszył mnie policją i prawnikiem

To ten słynny gość z hasłem " skup bydła bez pośredników, prosto do rzeźników "

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Cybulek17 napisał:

A teraz sprawdź jaka to "UBOJNIA" pod tym adresem się kryje.  Gość straszył mnie policją i prawnikiem

Bardzo orginalne podejście 😆😄

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Może go uświadomisz w końcu i następnemu będzie żyło się lepiej

Opublikowano
RolAnonim napisał:

5 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

a co myślisz że taka bela może stać wiecznie?

A co mnie to interesuje, rok stało i odpadku nie było więc chyba może. przy tej cenie nawozu to będę pławił się w bogactwie😂😂

To radzę się podszkolić a potem głupoty pisać.

Opublikowano
5 godzin temu, wojak1986 napisał:

Może go uświadomisz w końcu i następnemu będzie żyło się lepiej

Z Toba nie gadam bo odpisujesz tylko na to co ci sie podoba, w temacie nawozów tez sie wymądrzles aż wkoncu zamikles wiec jaki sens polemiki z toba?

7 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Pytałeś jaki jest koszt żywienia to mówię koszt żywienia.  Poniesione jęczmienia koszta  to powiedzmy 600zł na tone . Zginęło mi te 400zł ? Przecież nie , dlatego liczę koszta a nie to co mógłbym zarobić gdyby ... co innego gdybym ten jęczmień kupował. 

Dla zobrazowania sytuacja z życia.  Kombajn kupiony kilka lat temu za 150 tyś , teraz można go sprzedać za 200 tyś od ręki.  Sprzedajesz ? 

Nie zginęło, ale to trochę zakrzywia wynik ekonomiczny z bydła na ,,+”.

mnie uczony ze powinno sie liczyc tak jakbyś wszystko musiał kupić do wyhodowania opasa i wtedy masz czarno na bialaym dochód.

to tak jak licza we wszystkich zestawieniach uprawę 1ha zboża, gdzie orka jest np 300 złotych za ha (amortyzacja i wszystko jest wliczone) a ja sobie sam zaorze za 100to mam liczyc 100? Ciagnik, pług, materiały eksploatacyjne z nieba wszystko spadło? Ale według twoje teorii powinienem liczyc po 100 bo tylko paliwo….

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, przemek28_28 napisał:

Z Toba nie gadam bo odpisujesz tylko na to co ci sie podoba, w temacie nawozów tez sie wymądrzles aż wkoncu zamikles wiec jaki sens polemiki z toba?

Nie zginęło, ale to trochę zakrzywia wynik ekonomiczny z bydła na ,,+”.

mnie uczony ze powinno sie liczyc tak jakbyś wszystko musiał kupić do wyhodowania opasa i wtedy masz czarno na bialaym dochód.

to tak jak licza we wszystkich zestawieniach uprawę 1ha zboża, gdzie orka jest np 300 złotych za ha (amortyzacja i wszystko jest wliczone) a ja sobie sam zaorze za 100to mam liczyc 100? Ciagnik, pług, materiały eksploatacyjne z nieba wszystko spadło? Ale według twoje teorii powinienem liczyc po 100 bo tylko paliwo….

Tylko przy takiej kalkulacji musisz pamiętać, że w tych 300 zł orki jest też zysk usługodawcy a nie tylko paliwo, części, amortyzacja itp.  Wychodzi na to, że wtedy na wszystkim zarabiasz a na bydle tracisz. To jest oszukiwanie samego siebie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v