Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mniej więcej to te same sztuki , razem było 100 , te pojechały ostatnie. 3msc intensywnego odpajania, 75kg proszku.  

Parę sztuk przekroczyło tone na 24msc , przeważnie koło 900 

Ostatnie 4 lata solidnej pracy nad wynikami, paszowóz, stacja odpajania, współpraca z żywieniowcami, badania krwi i paszy 

Można powiedzieć, że tucz hfa mamy opanowany , teraz zmiana na simentale 

Gallery.jpg

• Like 3
Opublikowano

Niecałe 6 zł brutto na kompletny dzień utrzymania.  Czyli hf zrobi z tego około 1.2kg przyrostu a simentale teraz 1.5kg .

0.75kg rzepaku, 4kg śruty jęczmień/pszenżyto + mocznik , premiks ,drożdże , kreda

I sianokiszonka z lucerny, łąk nie mamy

• Like 1
Opublikowano

Jak masz ustawioną stację do odpajania cieląt? Ile litrów na dzień dobry dla małych cieląt i ile maksymalnie dostają tego mleka przed momentem schodzenia z niego oraz w ilu porcjach? Sam myślę w przyszłości zaopatrzyć się w taki automat, ale bardziej przemawia do mnie odchów pojedyńczy 

Opublikowano

Jeśli chodzi o całkiem małe to od 4l do 7.5l w najwyższym momencie i dwa tygodnie przed końcem stopniowy spadek do zera .

Zasadnicze pytanie ile sztuk rocznie chcesz odpajać i w jakich partiach ? Zobaczysz, że mocno się zastanowisz 

• Like 1
Opublikowano

Ja mam taką mikro hodowlę i mix różnych ras. Moje przemyślenia są takie że musi być wszystkożerne i uniwersalne. Takie super mięśniaki to delikatne i wybredne. Z perspektywy postawiłbym bym angus/hereford krzyżówka z Simem albo krowy simy zacielone dobrym mięsem dla podniesienia wybicia. Tylko ktoś za to musi uczciwie zapłacić

Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał:

Jeśli chodzi o całkiem małe to od 4l do 7.5l w najwyższym momencie i dwa tygodnie przed końcem stopniowy spadek do zera .

Zasadnicze pytanie ile sztuk rocznie chcesz odpajać i w jakich partiach ? Zobaczysz, że mocno się zastanowisz 

To podobnie jak ja, tzn. Od małego zaczynam od 4 litrów. Narazie zaczynam skromnie, bo chcę powoli zejść z dojnych, ale planuję odpajać około 100 szt rocznie 

Opublikowano
kasia0122 napisał:

Zna ktoś agrikor

Znam handluje polecam. Kasa przelewem na wadze lub na drugi dzień, waga wskazana przez Ciebie.

kasia0122 napisał:

Zna ktoś agrikor

Znam, handluje z nimi i polecam. Przelew na wadze bądź na drugi dzień. Waga wskazana przez Ciebie.

Opublikowano
12 godzin temu, KamilSokoowski napisał:

Ja mówię o 4 litrach na raz(więc według mnie dużo). Cybulek a jakim mlekiem odpalasz na tą chwilę? Dajesz tyle co na etykiecie czy mniej ?

4 litry dziennie , podzielone na 4 - 5 dawek i ustawiam codzienny wzrost o 100ml . Co do mleka to miałem biofeed, polmass , sano , agronetzwerk, de heus i teraz josera.  Stężenie daje według własnego uznania po sprawdzeniu składu.  Teraz wchodzą sztuki +- 90kg więc robię 120g od początku do końca.  Przy małych cielakach 130g na początku i rosnąco do 150g , na końcu spadek do 100g .

Co do mleka to teraz daje josera na białku roślinnym dla starszaków.

Opublikowano

Ja daje rano i wieczór po 4 litry sano (też tak od 140-150g i zmniejszam z czasem) :) + 2 litry wody w południe, jakoś tylko 4 litry preparatu na dzień mnie nie przekonuje

Opublikowano
raven18 napisał:

Ja daje rano i wieczór po 4 litry sano (też tak od 140-150g i zmniejszam z czasem) :) + 2 litry wody w południe, jakoś tylko 4 litry preparatu na dzień mnie nie przekonuje

jakie to sano?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v