Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, cieplym3 napisał:

Rok temu kto myślał o takich cenach? Wiem wszystko w górę nie mówiąc o nawozach ale jakby stabilnie było koło 9 zł to chyba nikt by nie narzekał, czekam na hejt.

Jestem podobnego zdania , nie ma co płakać na zaś 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, cieplym3 napisał:

Rok temu kto myślał o takich cenach? Wiem wszystko w górę nie mówiąc o nawozach ale jakby stabilnie było koło 9 zł to chyba nikt by nie narzekał, czekam na hejt.

A policzyłeś kiedyś rzetelnie koszty oraz przychody z opasu bydła na mięso? Nie chodzi mi o hejt, w naszym gospodarstwie za trzy ostatnie lata wychodzi bilans +/- na zero wychodzi, Zostaje obornik do rozwiezienia, npk za friko na kilkanaście ha. Jak do tych obliczeń / tabelek się podstawi zboże za 1100 netto tona, kukurydzę mokrą za 700 netto tona (zamiast ciąć te hektary na kiszonkę zebrana została by na ziarno) to wychodzi że przy cenie 10 netto za żywiec jest dokładka po 500 złotych. Tylko rzadko kto to kontroluje i liczy jak należny.

Edytowane przez KarolaKarotka
  • Like 1
Opublikowano
nikolas29 napisał:

No i u nas byk o złotówkę taniej...cena na dziś 11,5 brutto

Jednak sprzedałem 6,7, byk max 11 brutto dają, i koleś mowi, że przed chwilą dostał telefon, że złotówka minus, walić to

Opublikowano

Bo kukurydza została ścięta na kiszonkę we wrześniu, zboże zakupione w sierpniu. jedno i drugie zostanie skonsumowane przez opasy.

Trzymać musimy bo budynek na prow stoi, ale jak sytuacja wróci do 2020 roku lub relacje cenowe ceny środków do produkcji / ceny żywca utrzymają się na tym poziomie co dziś to u mas opas zniknie, będzie więcej miejsca dla innych. :)

8 minut temu, Cybulek17 napisał:

Czemu jeszcze kukurydza nie skoszona na ziarno a zboże nie sprzedane po 1100 netto ? 

@KarolaKarotka  przekroczysz 9 tysięcy kosztów na byku 850kg ?

wartość
zakup cielaka 2,250.00
leki 155.61
pasza 155.61
śruta 2,667.60
premiks 129.68
kreda 16.30
siano 44.46
kiszonka 2,815.80
słoma 385.32
paliwo 197.40
energia 37.05
woda 37.05

suma 8891,88 a średnia wagi netto (na czysto byk po skitce) u mnie to 750 kg

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, KarolaKarotka napisał:

Bo kukurydza została ścięta na kiszonkę we wrześniu, zboże zakupione w sierpniu. jedno i drugie zostanie skonsumowane przez opasy.

Trzymać musimy bo budynek na prow stoi, ale jak sytuacja wróci do 2020 roku lub relacje cenowe ceny środków do produkcji / ceny żywca utrzymają się na tym poziomie co dziś to u mas opas zniknie, będzie więcej miejsca dla innych. :)

wartość
zakup cielaka 2,250.00
leki 155.61
pasza 155.61
śruta 2,667.60
premiks 129.68
kreda 16.30
siano 44.46
kiszonka 2,815.80
słoma 385.32
paliwo 197.40
energia 37.05
woda 37.05

Piszesz, że będzie więcej miejsca dla innych, czyli czego? Masz mleczne? Jeśli tak to czemu cielaka liczysz ponad 2 k?

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, KarolaKarotka napisał:

wartość
zakup cielaka 2,250.00
leki 155.61
pasza 155.61
śruta 2,667.60
premiks 129.68
kreda 16.30
siano 44.46
kiszonka 2,815.80
słoma 385.32
paliwo 197.40
energia 37.05
woda 37.05

Jaki to cielak za 2200 ? Waga

I w jakich ilościach śruta i reszta 

Czym się różni u ciebie śruta od paszy ?

Przed chwilą, cieplym3 napisał:

Piszesz, że będzie więcej miejsca dla innych, czyli czego? Masz mleczne? Jeśli tak to czemu cielaka liczysz ponad 2 k?

"Dla innych" czyli pewnie dla tych co "liczyć nie umieją" 

• Thanks 1
Opublikowano

taki 200 kilogramowy wciągnie ok 8 kg dziennie, taki w połowie drogi już ponad 20 kg, a taki co czeka na bilet bez powrotu ok 28 kg ...

średnia w moim przypadku to ponad 20kg na dzień

cena kiszonki wynika z tego że mając hektar średniej kukurydzy możesz ja ściąć na kiszonkę i masz załóżmy 45 ton kiszokni

a gdyby nie było hodowli zostawiłbyś ten hektar i uzyskał załóżmy 12 ton kukurydzy mokrej która w moim rejonie chodziła po 700 netto za tonę

reszta to matematyka

Opublikowano
1 minutę temu, KarolaKarotka napisał:

taki 200 kilogramowy wciągnie ok 8 kg dziennie, taki w połowie drogi już ponad 20 kg, a taki co czeka na bilet bez powrotu ok 28 kg ...

średnia w moim przypadku to ponad 20kg na dzień

cena kiszonki wynika z tego że mając hektar średniej kukurydzy możesz ja ściąć na kiszonkę i masz załóżmy 45 ton kiszokni

a gdyby nie było hodowli zostawiłbyś ten hektar i uzyskał załóżmy 12 ton kukurydzy mokrej która w moim rejonie chodziła po 700 netto za tonę

reszta to matematyka

Co to śruta a co to pasza ? 

2 minuty temu, mlodyhef napisał:

Ten cielak za 2200 to pewnie simental 100% waga ponad 100kg... Teraz tyle sobie cenią przy takich cenach dużego.

Ja teraz w ogóle nie kupuje bo ceny chore za cielaki 

Opublikowano

simental średnio 100 kilogramów w cenie brutto wszystko, jest tańszy ale jak kupisz 100 szt i 2-3 pojada do spalarni to sumę zakupu dzielisz przez 98-97

zaraz będą pytanie dlaczego średnia waga na czysto to tylko 753 kg ... ano to jest średnia waga żywa wychodzi 798,18 zrobić taka średnią w okresie trzech lat wcale nie jest tak łatwo na cielętach z zakupu i w tej średniej są też uwzględnione sztuki które przez okres tuczu prawie dwóch lat się połamią albo staną z pobieraniem paszy i musisz takiego załóżmy 400-600 kg sprzedać za psią kasę przed terminem, takie przypadki się trafiają 2-3% ogółu i trzeba to liczyć, tak samo liczone jest do średniej uzyskanej ceny bo za takiego pacjenta pełnej ceny nie dostaniesz.

a więcej miejsca będzie dla innych hodowców oczywiście którzy maja lepsza rękę do hodowli, lepsze przyrosty, tańsze pasze, lepsze ceny

Opublikowano

pasza jest na start ... różnie, czasem starter w granuli, czasem musli, w też jest tez czasem mleko zakupione bo zdarzy się jakiś co nie pobiera Ci paszy i trzeba go ratować dopajaniem. a śruta to śruta z pszenżyta w wiekszosci, jęczmienia, zależy co uda się kupić ponieważ własne pola obsiane rzepakiem i pszenicą, najgorsze działki kukurydzom

jak trzymasz w sumie stado liczące 20 sztuk to możesz odliczyć dwa razy dopłatę albo dodać ja dwa razy do przychodu za byka

ja preferuje to drugie bo dopłata to przychód, ale w moim przypadku doliczam niecałe pół dopłaty, tak średnio wychodzi z trzech ostatnich lat

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, KarolaKarotka napisał:

pasza jest na start ... różnie, czasem starter w granuli, czasem musli, w też jest tez czasem mleko zakupione bo zdarzy się jakiś co nie pobiera Ci paszy i trzeba go ratować dopajaniem. a śruta to śruta z pszenżyta w wiekszosci, jęczmienia, zależy co uda się kupić ponieważ własne pola obsiane rzepakiem i pszenicą, najgorsze działki kukurydzom

Najrozsądniej weź zmniejsz obsadę i sprzedaj płody i bydło. Jeśli nie psuje sprzedaj płody że 3 lata i zobaczysz czy będziesz zbierać takie plony jak że zwierzyną. Ludzie wala obornik i ładnie rośnie, myślą sobie ale towaru było sprzedać kuku czysta kasa. Czas mija nawozy drogie i plonów rekordowych już nie ma...

• Like 1
Opublikowano

na hodowlę przeznaczam 15% areału, fakt że zboża kupuję bo wolę sprzedać pszenicę i rzepak a za różnice w cenie kupić pszenżyto, nawożenie obornikiem to tylko część najbliższych pól, pozostały areał sobie świetnie radzi bez hodowli

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, KarolaKarotka napisał:

No o czym mówimy kolego? Napisałeś komentarz bez ładu i składu, nikt w twoich myślach czytać nie potrafi ...

O tym że marudzisz bez powodu. Trochę bydła i biadolenie. Nikt nie kazał brać dofinansowań

Opublikowano
8 minut temu, KarolaKarotka napisał:

w tej chwili na stanie jest 130 sztuk, na pewno trochę?

Będą tam dalej stały jak skończą się zobowiązania. Po kasę wyciąga się ręce a oni później zbijają cenę zwierzaków więc coś za coś...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v