Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, karol091193 napisał:

Tylko przy takiej kalkulacji musisz pamiętać, że w tych 300 zł orki jest też zysk usługodawcy a nie tylko paliwo, części, amortyzacja itp.  Wychodzi na to, że wtedy na wszystkim zarabiasz a na bydle tracisz. To jest oszukiwanie samego siebie 

Dokładnie tak

1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Z Toba nie gadam bo odpisujesz tylko na to co ci sie podoba, w temacie nawozów tez sie wymądrzles aż wkoncu zamikles wiec jaki sens polemiki z toba?

Nie zginęło, ale to trochę zakrzywia wynik ekonomiczny z bydła na ,,+”.

mnie uczony ze powinno sie liczyc tak jakbyś wszystko musiał kupić do wyhodowania opasa i wtedy masz czarno na bialaym dochód.

to tak jak licza we wszystkich zestawieniach uprawę 1ha zboża, gdzie orka jest np 300 złotych za ha (amortyzacja i wszystko jest wliczone) a ja sobie sam zaorze za 100to mam liczyc 100? Ciagnik, pług, materiały eksploatacyjne z nieba wszystko spadło? Ale według twoje teorii powinienem liczyc po 100 bo tylko paliwo….

I wtedy zarabiasz u siebie na usłudze orania pieniądze których nigdy nie zobaczysz 

Koszta poniesione to jedno 

A to czy na dany moment opłaca się bardziej sprzedać zboże czy przepuścić przez byki to drugie 

Liczę też ile w danym roku +- było zarobione na bykach a ile byłoby zarobione gdyby np te 40ha obsiać zbożem i nie licząc dopłat i gnoju ta różnica jest w ostatnich latach znikoma, nie ma co się oszukiwać .

Opublikowano

ekonomia nigdy nie była mocną stroną rolników, dlatego to jeszcze trwa 🤣

Opublikowano (edytowane)

ale też nie jest tak że się dokłada do rolnictwa ,  jest taki darmowy mięsiecznik ,, Wieś mazowiecka ''  tam  są kalkulacje   upraw czy hodowli  i te wyliczenia są oderwane od rzeczywistosci .                Wojak , bo w rolnictwie jest tak żę jak masz nadmiar gotówki to ją inwestujesz w swoją działalność i znowu bieda , ja uważam że gospodarstwa są przeinwestowane .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

@przemek28_28 my z innej części PL i tu inaczej się nas uczy  liczyć

Sołtys ja wychodze z założenia ze jak mam 200 złotych w lewej kieszeni i przełożę to z 5x z lewej do prawej to i tak nadal

bedzie to 200 złotych. 

5 minut temu, jarecki napisał:

ale też nie jest tak że się dokłada do rolnictwa ,  jest taki darmowy mięsiecznik ,, Wieś mazowiecka ''  tam  są kalkulacje   upraw czy hodowli  i te wyliczenia są oderwane od rzeczywistosci .                Wojak , bo w rolnictwie jest tak żę jak masz nadmiar gotówki to ją inwestujesz w swoją działalność i znowu bieda , ja uważam że gospodarstwa są przeinwestowane .

Zgadzam sie w 100%, ale w Polsce nie dogadasz sie na wspólna maszyne.

2 godziny temu, karol091193 napisał:

Tylko przy takiej kalkulacji musisz pamiętać, że w tych 300 zł orki jest też zysk usługodawcy a nie tylko paliwo, części, amortyzacja itp.  Wychodzi na to, że wtedy na wszystkim zarabiasz a na bydle tracisz. To jest oszukiwanie samego siebie 

No dobra, odejmij sobie 50 złotych na zarobek. 

• Like 2
Opublikowano
59 minut temu, vat napisał:

Polecam zapoznanie się z określeniem - koszt alternatywny.

Dobra jedziemy dalej bez niepotrzebnego śmieszkowania.  

Zgodnie z założenie kosztu alternatywnego dana wartość zostaje początkowo utracona żeby w późniejszym efekcie powróciła w powiększeniu i wtedy mamy zasoby wykorzystane w najlepszy możliwy sposób . Mylę się ? 

Opublikowano

Śmieszki a tu większość przejęła gospodarstwa rodziców czy kupiła? Kapitał zbierany od pokoleń i systematycznie powiększany. Gdyby nie to, wita was hipoteka. Ludzie kiedyś na sobie oszczędzali to teraz większość coś ma. Teraz mówi się korzystaj z życia a reszta niech się martwi za siebie...

Opublikowano

Ja powiększam systematycznie na miarę możliwości, trochę ha, trochę maszyn ale bez szaleństwa ze wpierdole sie w kredyt na 1 milion i bede sucharki jadł. Trzeba mierzyć siły na zamiary, dla dużego gospodarstwa milion czy 2 kredytu to pikus a dla innego 300 tysiecy to juz granice mozliwosci.

Opublikowano
27 minut temu, Cybulek17 napisał:

Dobra jedziemy dalej bez niepotrzebnego śmieszkowania.  

Zgodnie z założenie kosztu alternatywnego dana wartość zostaje początkowo utracona żeby w późniejszym efekcie powróciła w powiększeniu i wtedy mamy zasoby wykorzystane w najlepszy możliwy sposób . Mylę się ? 

Dużo twoje stado obornika rocznie produkuje. Z pół całego areału nawieziesz tym ?

Opublikowano

Ja u siebie koszty przy krowach liczę tak:

Nakład na hektar pola razy hektary które idą pod produkcję zwierzęcą plus wszystkie dodatki zakupione plus woda prąd weterynarz insyminator pracownik paliwo folia siatka  różne usługi itd. to są koszty i to odejmuję od sumy  sprzedanego mleka i wynik dzielę przez ha które poszły dla bydła czy to na kiszonkę czy na śrutę i wtedy wychodzi mi zysk z jednego ha co w zeszłym roku wyszło coś około 6 tys. A krowy byki sprzedane na rzeź to idą na amortyzację i naprawę maszyn lub zakup jałówek jAk brakuje. Tego roku jeszcze nie liczyłem ale na pewno b3dzie gorzej.

Opublikowano

Mój odbiorca dziś rano nic nie słyszał o obniżkach cały czas stabilnie. Chyba że nagle zadzwoni w piątek że trzeba uciekać z towarem bo tanieje raz już tak było🤔.

Opublikowano (edytowane)

Podnosili i nie dawało wielkiego efektu więc zjazd w dół zawsze działa. Tutaj mądrzejsi ode mnie zawsze powtarzali sprzedawaj partiami

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v