Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mniej więcej to te same sztuki , razem było 100 , te pojechały ostatnie. 3msc intensywnego odpajania, 75kg proszku.  

Parę sztuk przekroczyło tone na 24msc , przeważnie koło 900 

Ostatnie 4 lata solidnej pracy nad wynikami, paszowóz, stacja odpajania, współpraca z żywieniowcami, badania krwi i paszy 

Można powiedzieć, że tucz hfa mamy opanowany , teraz zmiana na simentale 

Gallery.jpg

• Like 3
Opublikowano

Niecałe 6 zł brutto na kompletny dzień utrzymania.  Czyli hf zrobi z tego około 1.2kg przyrostu a simentale teraz 1.5kg .

0.75kg rzepaku, 4kg śruty jęczmień/pszenżyto + mocznik , premiks ,drożdże , kreda

I sianokiszonka z lucerny, łąk nie mamy

• Like 1
Opublikowano

Jak masz ustawioną stację do odpajania cieląt? Ile litrów na dzień dobry dla małych cieląt i ile maksymalnie dostają tego mleka przed momentem schodzenia z niego oraz w ilu porcjach? Sam myślę w przyszłości zaopatrzyć się w taki automat, ale bardziej przemawia do mnie odchów pojedyńczy 

Opublikowano

Jeśli chodzi o całkiem małe to od 4l do 7.5l w najwyższym momencie i dwa tygodnie przed końcem stopniowy spadek do zera .

Zasadnicze pytanie ile sztuk rocznie chcesz odpajać i w jakich partiach ? Zobaczysz, że mocno się zastanowisz 

• Like 1
Opublikowano

Ja mam taką mikro hodowlę i mix różnych ras. Moje przemyślenia są takie że musi być wszystkożerne i uniwersalne. Takie super mięśniaki to delikatne i wybredne. Z perspektywy postawiłbym bym angus/hereford krzyżówka z Simem albo krowy simy zacielone dobrym mięsem dla podniesienia wybicia. Tylko ktoś za to musi uczciwie zapłacić

Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał:

Jeśli chodzi o całkiem małe to od 4l do 7.5l w najwyższym momencie i dwa tygodnie przed końcem stopniowy spadek do zera .

Zasadnicze pytanie ile sztuk rocznie chcesz odpajać i w jakich partiach ? Zobaczysz, że mocno się zastanowisz 

To podobnie jak ja, tzn. Od małego zaczynam od 4 litrów. Narazie zaczynam skromnie, bo chcę powoli zejść z dojnych, ale planuję odpajać około 100 szt rocznie 

Opublikowano
kasia0122 napisał:

Zna ktoś agrikor

Znam handluje polecam. Kasa przelewem na wadze lub na drugi dzień, waga wskazana przez Ciebie.

kasia0122 napisał:

Zna ktoś agrikor

Znam, handluje z nimi i polecam. Przelew na wadze bądź na drugi dzień. Waga wskazana przez Ciebie.

Opublikowano
12 godzin temu, KamilSokoowski napisał:

Ja mówię o 4 litrach na raz(więc według mnie dużo). Cybulek a jakim mlekiem odpalasz na tą chwilę? Dajesz tyle co na etykiecie czy mniej ?

4 litry dziennie , podzielone na 4 - 5 dawek i ustawiam codzienny wzrost o 100ml . Co do mleka to miałem biofeed, polmass , sano , agronetzwerk, de heus i teraz josera.  Stężenie daje według własnego uznania po sprawdzeniu składu.  Teraz wchodzą sztuki +- 90kg więc robię 120g od początku do końca.  Przy małych cielakach 130g na początku i rosnąco do 150g , na końcu spadek do 100g .

Co do mleka to teraz daje josera na białku roślinnym dla starszaków.

Opublikowano

Ja daje rano i wieczór po 4 litry sano (też tak od 140-150g i zmniejszam z czasem) :) + 2 litry wody w południe, jakoś tylko 4 litry preparatu na dzień mnie nie przekonuje

Opublikowano
raven18 napisał:

Ja daje rano i wieczór po 4 litry sano (też tak od 140-150g i zmniejszam z czasem) :) + 2 litry wody w południe, jakoś tylko 4 litry preparatu na dzień mnie nie przekonuje

jakie to sano?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v