Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście wydaje mi się to złym pomysłem, olej jest rzadszy przez co rozbryzgując w przekładni jaką jest zwolnica oddaje ciepło, w przypadku smaru z olejem to zwolnica będzie miała większe opory pracy z co za tym idzie wyższą temperaturę pracy. Wybór należy do ciebie, są też gotowe produkty o półpłynnej konsystencji, takie jak smary używane w centralnym smarowaniu bądź w przekładni kosiarki rotacyjnej. Tego typu produkty

https://www.petrostar.pl/chemia/smary/silesia-oil/silesia-epx-000-45kg-smar-centralne-smarowanie,p1634245806

Opublikowano
5 minut temu, agrofix224 napisał:

Osobiście wydaje mi się to złym pomysłem, olej jest rzadszy przez co rozbryzgując w przekładni jaką jest zwolnica oddaje ciepło, w przypadku smaru z olejem to zwolnica będzie miała większe opory pracy z co za tym idzie wyższą temperaturę pracy. Wybór należy do ciebie, są też gotowe produkty o półpłynnej konsystencji, takie jak smary używane w centralnym smarowaniu bądź w przekładni kosiarki rotacyjnej. Tego typu produkty

https://www.petrostar.pl/chemia/smary/silesia-oil/silesia-epx-000-45kg-smar-centralne-smarowanie,p1634245806

19 minut temu, dzikiWschód napisał:

witam, czeka mnie wymiana łożyska w zwolnicy, przy okazji chciałbym wymienić olej i pytanie czy ktoś praktykował wymieszanie oleju ze smarem wlasnie w zwolnicy?

nie takie firmy jak ursus nie stosują towotu popieram wpis agrofix224

Opublikowano

pytanie po co był olej było dobrze jak wymienisz lozyska to i  automatycznie uszczelniacze i nie bedzie ciekło jezeli nie są wytarte pół osie

Opublikowano (edytowane)

do zwolnic polecam olej fusch gear ls 90, bardzo dobry olej, do jednej zwolnicy wchodzi gdzieś 1.5-2 litry, akurat banieczka 5l za ok 100 zł starczy

Edytowane przez mati2810
Opublikowano

być może, nie próbowałem🤣 a na serio to w renault mam zalany przedni most i zwolnice i wszysko jest w porządku. W zetorze 4718 też zmieniłem na ten sam i też jest dobrze

Opublikowano (edytowane)

Czy chodzi o blokadę ktora sama się włącza? Bo jeśli tak to w renówce to działa bardzo dobrze. W orce zimowej pięknie na oba przednie koła ciągnęła. Więc gdyby olej był inny to mogła by nie działać blokada? 

Dobra doczytałem,  chodzi o mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu. Ciekawe czy na jakimś losowym oleju wątpliwej jakości byłaby różnica w działaniu 

Edytowane przez mati2810
Opublikowano

LSD to dyferencjał o ograniczonym poślizgu, nic się tam nie włącza, to działa cały czas, nieodpowiedni olej może spowodować nieprawidłowe działanie tego układu, to tak w skrócie.