Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale sąd może też przydzielić opiekę nad dzieckiem Tobie, bo masz lepsze warunki z tego co mówisz i to ona Tobie będzie płaciła 👍 Dlatego najlepiej jest zamieszkać ze sobą przed decyzją nad dzieckiem czy ślubem, aby zdziwienia nie było 🤷‍♂️ A tak ogólnie to długo ze sobą jesteście jako para i o jakim wieku dziecka mówimy?

Opublikowano

Jak myślisz o rozwodzie , to idź do prawnika , wszystko Ci wyjaśni . To poważna sprawa więc warto też wyjaśnić problemy waszego związku na neutralnym gruncie .A jak to nic nie da , szkoda zdrowia na taką fikcję . Mam znajomego z bardzo podobnym problemem i widzę jak go to zabija , a ona przeciwnie żeruje na nim , ma wszystko gdzieś i ani myśli coś zmienić .

Opublikowano

Można tez skorzystać z usług mediatora. Prawnik to doskonałe rozwiązanie.

Co do alimentów, to musisz wziąść pod uwagę to , ze jest to Twoje dziecko i jako rodzic musisz ponosić nakłady na jego wychowanie i edukacje...

Jedyną doskonałą linią obrony jest udowodnienie ( trzeba zrobić badania DNA ), ze to dziecko nie jest Twoje wtedy możesz oskarżyć ją o rozpad zwiazku, niewierność. No i wtedy alimenty nie bedą duże . bo jakoś przysługują do "dzieci przysposobionych" . Nie hejtujcie mnie za to co napisałem, ale jak pójdzie do prawnika to drugie pytanie , które mu zada to właśnie : " czy to jest Pana dziecko". Z drugiej strony jeśli by nie było jego po co ma płacić? Jeśli okazało by się, ze jednak on jest ojcem to jednak musi się pogodzić z tym, że zgodnie z prawem musi dbać o nie i finansowac jego przyszłość do momentu usamodzielnienia. Może też zrzec się praw rodzicielskich. Idz do prawnika.

Opublikowano
6 godzin temu, Steyerek8100 napisał:

Pamiętaj, że są alimenty na dziecko i alimenty na kobitę...

Jak nie mieli ślubu to jakie alimenty na kobite? Mój kumpel przy wypłacie 5k dostał 500 złotych alimentów, kredyt na dom, kredyt gotówkowy, utrzymanie domu i wolnych środków zostało mu 2500. I z tego wzięli mu 500. 

1 godzinę temu, kris91 napisał:

Ale sąd może też przydzielić opiekę nad dzieckiem Tobie, bo masz lepsze warunki z tego co mówisz i to ona Tobie będzie płaciła 👍 Dlatego najlepiej jest zamieszkać ze sobą przed decyzją nad dzieckiem czy ślubem, aby zdziwienia nie było 🤷‍♂️ A tak ogólnie to długo ze sobą jesteście jako para i o jakim wieku dziecka mówimy?

Moze 2% ojców otrzymuje prawo do dziecka, matka musi chlać, bić i prowadzić sie niemoralnie to wtedy po jakiś 2-3 latach w sądzie ma szanse.

Opublikowano (edytowane)

Na gospodarstwo bierze się dziewczynę z gospodarstwa, a nawet to nie jest gwarancją sukcesu. Kobiety nie znające realiów gospodarstwa praktycznie nigdy nie potrafią się przystosować do rolniczego życia. Zazwyczaj kończy się to awanturami i w najlepszym wypadku taka kobieta zajmie się domem, raczej o niczym więcej nie ma co marzyć. Dziewczyna ze wsi wskoczy czasem na traktor, na ładowarkę i wygląda to zupełnie inaczej.  Gospodarki mężczyzn z kobietami wywodzącymi się z rolniczej rodziny też dużo lepiej się rozwijają. Takie kobiety myślą też o roli, a nie tylko i wyłącznie o nowych ciuchach, aucie i wyjazdach na wakacje, żeby było się czym pochwalić koleżankom. Podsumowując autorze posta, wtopiłeś i to mocno. Dobrze by było, żebyś się dogadał, bo inaczej ucierpisz Ty, narzeczona/dziewczyna i dziecko. Idealnie pewnie nie będzie nigdy, ale jak przeprowadzicie szczerą rozmowę na spokojnie, to może uda Wam się wypracować jakiś kompromis. Na cuda jednak nie licz i nic więcej niż zajęcie się domem i dzieckiem raczej nie wynegocjujesz. Jak dziecko podrośnie to najlepiej jakby poszła do pracy u prywaciarza. Posmakuje tego i doceni, co miała. Z kolei jak dziewczyna nie nadaje się kompletnie do niczego (ani do gospodarstwa, ani do zajęcia się domem, ani do pracy zarobkowej) to masz duży problem, bo nawet jak ją odeślesz  i będziesz płacił alimenty, to zmarnuje Ci dzieciaka.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano

Niekoniecznie puste. Zobacz co dzieje sie na wsi, z roku na rok coraz ciężej a jednak jak ktoś zdobędzie fajny zawód nie musi tyrać w polu żeby mieć kasę, sam mam 2 córki, inwestuje bo robie to dla siebie narazie, jeszcze 30 lat do emerytury, nie patrzę czy ktoś zostanie czy nie, robie żeby mi było łatwiej, jak nie zostaną- trudno, nikogo do niczego nie bede zmuszał, one maja sie uczyć, zdobyć zawód, i jak wtedy podejmą decyzje ze zostają to super. Na sile nie.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Marl napisał:

Jedyną doskonałą linią obrony jest udowodnienie ( trzeba zrobić badania DNA ), ze to dziecko nie jest Twoje

hmm raczej żaden sąd sie nie zgodzi na badanie DNA w celu potwierdzenia ojcostwa  .I nie chodzi to o twórce tematu tylko ogólnie .

Opublikowano
6 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Moze 2% ojców otrzymuje prawo do dziecka, matka musi chlać, bić i prowadzić sie niemoralnie to wtedy po jakiś 2-3 latach w sądzie ma szanse.

Przykład z sąsiedztwa. On policjant ona pielęgniarka mieli jedno dziecko i sąd przydzielił opiekę jemu, matka musiała płacić alimenty corka lat 13,wytrzymała z ojcem 2 miesiace i wróciła do matki a matka w dalszym ciągu płaciła alimenty. Więc wszystko jest możliwe. 

Opublikowano
6 godzin temu, malorolny121 napisał:

W Siedlcach  jest jedna sędzia co ciagnie za ojcami. Gosc zarabia ok 10 tys i mial 600 zl alimentów,  ale w zwiazku z pandemia podal ze jest niepewny o swoja przyszlosc i zmniejszyla mu na 200.

Chore...  Gość się cieszy że wykiwał babę a dzieciak może w dziurawych spodniach do szkoły chodzi... Nie bronię tej kobiety bo pewnie tylko mops jej w głowie i kawa u mamusi ale żal mi by było dziecka 

Opublikowano
6 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Na gospodarstwo bierze się dziewczynę z gospodarstwa, a nawet to nie jest gwarancją sukcesu. Kobiety nie znające realiów gospodarstwa praktycznie nigdy nie potrafią się przystosować do rolniczego życia. Zazwyczaj kończy się to awanturami i w najlepszym wypadku taka kobieta zajmie się domem, raczej o niczym więcej nie ma co marzyć. Dziewczyna ze wsi wskoczy czasem na traktor, na ładowarkę i wygląda to zupełnie inaczej.  Gospodarki mężczyzn z kobietami wywodzącymi się z rolniczej rodziny też dużo lepiej się rozwijają. Takie kobiety myślą też o roli, a nie tylko i wyłącznie o nowych ciuchach, aucie i wyjazdach na wakacje, żeby było się czym pochwalić koleżankom. Podsumowując autorze posta, wtopiłeś i to mocno. Dobrze by było, żebyś się dogadał, bo inaczej ucierpisz Ty, narzeczona/dziewczyna i dziecko. Idealnie pewnie nie będzie nigdy, ale jak przeprowadzicie szczerą rozmowę na spokojnie, to może uda Wam się wypracować jakiś kompromis. Na cuda jednak nie licz i nic więcej niż zajęcie się domem i dzieckiem raczej nie wynegocjujesz. Jak dziecko podrośnie to najlepiej jakby poszła do pracy u prywaciarza. Posmakuje tego i doceni, co miała. Z kolei jak dziewczyna nie nadaje się kompletnie do niczego (ani do gospodarstwa, ani do zajęcia się domem, ani do pracy zarobkowej) to masz duży problem, bo nawet jak ją odeślesz  i będziesz płacił alimenty, to zmarnuje Ci dzieciaka.

No nie do końca się zgodzę z tą tezą że z gospodarstwa się bardziej nadaje - ma większą wiedzę na co się godzi idąc na gospodarstwo poza tym żona kobieta to nie PAROBEK ale nie musi też być DAMĄ DWORU wszystko w pewnych  granicach .Jedne widzą tylko kasę inne podchodzą do tak jak się należy ale to zadanie dla dwojga w narzeczeństwie aby ustalić czego się oczekuje jak to ma wyglądać ,a nie wpierw większość udaje kogoś innego a po ślubie odmiana i rozczarowanie to nie tak sobie wyobrażałem-łam  .No niestety ale to gdzie skim jak będą młodzi mieszkać muszą ustalić między sobą tak samo czym będą się zajmować zawodowo . Jak można po ślubie bez wcześniejszych ustaleń oczekiwać że żona będzie pomagać w hodowli czy jeździć ciągnikiem albo że mąż sprzeda czy wydzierżawi gospodarstwo i pójdzie do pracy . Zyjemy w czasach gdzie w związak ładują się coraz starsi a zachowują się jak smarkacze i myślą że przehytrzą drugą stronę ,niestety minęły te czasy gdzie z poświęcenia wstydu i bezradności (zwykle) żony godziły się na trwanie w związku marnując swoje życie .Brak wyobrażni i odpowiedzialności  to czego dzisiejszym związkom brakuje plus bestoskie bezobowiązkowe życie w młodości i jak prychodzą pierwsze konsekwencje decyzji to płacz i  bezsilność a zycie jest co raz brutalniejsze i bezwzględne  

• Like 1
Opublikowano

niemożliwe ze dochód z hektara to 3500zl. ...jakbym tyle miał dochodu to przy 18 hektarach nie musialbym do pracy chodzić. Dodam że sieje tylko żyto i owies. dwa lata temu wyszedłem na zero licząc po kosztach.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, malorolny121 napisał:

Nie ma czegos takiego jak potwierdzenie  ojcostwa, jest tylko zaprzeczenie . Odwrotny termin to ustalenie ojcostwa.

jezeli już to składa się wniosek o potwierdzenie ojcostwa a nie  jakieś zaprzeczenie .          kolega był kasiasty to miał kilka ofert na alimenty 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Panowie powoli jeśli meldujecie narodzone dziecko w USC to tam  oświadcza się praktycznie nieodwołalnie kto jest ojcem .A jeżeli zgłasza ojciec i podpisuje to praktycznie pozamiatane . A w kwestii dochodu to średni  dochód co roku podaje GUS i jest to średni dochód na który składają się np drobiarze a nawet ryboustwo i nikt tego nie jest w stanie za bardzo podważyć 

Opublikowano

bamberszoł...już sam nick wiele mówi. Sie w morde misia niuniek nie martwi, co z dzieckiem będzie, tylko wiela alimentów zapłaci. Widzę, że nie dość, że do „mężczyzny” słowa, iż z ch*jem żartów nie ma, nie dotarły, ale i do jego wybranki również, czego dowodem bezsprzecznym, jest założenie ów tematu. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jeśli nie ma ta sprawa drugiego dna z twojej strony, to zwróć jej wolność i daj jej wspaniałomyślnie nawet na bilet, w jedną stronę. W jedną, ponieważ jak będzie chciała z tobą być, to wróci i bilet powrotny sama se nawet kupi. A jak ma cię za osła i parobka to zajeb... się, a i tak będzie ciągle źle. Lata mijają szybko i tak samo szybko wysiądzie ci psycha, itp. o gospodarce nie wspominając.

Warunek jest tylko jeden, masz być twardy i nieugięty w swym postanowieniu, czekasz na jej krok, jeśli będzie w twoją stronę, to zrób i ty krok, a nawet dwa ale nie padaj do kolan bo zj**... wszystko. Jak ugniesz się pierwszy i będziesz nalegał na powrót itp. to masz mecz przegrany 10:0, ten mecz i 100 następnych. 

Dziecko to odrębny temat, bardzo trudny temat, w miarę możliwości należy odstawić na "bok" i nie używać do waszych rozgrywek. 

Określenia mecz, pojedynek, na bok, itp. proszę potraktuj z przymrużeniem oka, aleee tylko jednego. 

I na koniec dobra rada, im wcześniej ruszysz z tematem tym będzie lżej i szybciej. A alimenty, to nie koniec świata ludziska płacą i żyją, czasami nawet lepiej niż by się mieli razem męczyć. 

Radził: niemłody już, żonaty i dzieciaty 😋

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

moze jakas terapia malzenska

Terapia małżeńska - rozmawiałem na ten temat z kilkoma znajomymi - dowiedzieli się w skrócie - kobieta ma za zadanie leżeć i pachnieć, jeśli nie tolerujesz tego że kobieta kupiła trzydziestą parę butów w których nie chodzi to albo to zaakceptujesz albo licz się z tym że ktoś to zaakceptuje (inny facet) i inne takie pierdoły 

Opublikowano

To jakieś zadania jednak ma i nie ma co narzekać 😊 ale wracając do tematu to wina leży po obydwu stronach  -Zony i Teściowej  i nad czym w takim przypadku dyskutować jak na to jeszcze nie wynaleziono lekarstwa i na nie jedną epidemię wynajdą lekarstwo a to jest raczej bez szans  

Opublikowano

Sam mam zone z miasta ( o ile miejscowość co ma 80tys. Mieszkańców można nazwac miastem) i nie narzekam. Kwestia pewnie wychowania i podejścia do zycia, ja nie wymagam żeby chodziła mi do obory pomagać bo ogarniam spokojnie sam przy opasach, ale w domu ugotowane, posprzątane, dzieciaki ogarnięte i do pracy chodzi. Czego mam wymagać? Po to dziewczyna ma wyższe wykształcenie żeby w gnoju babrała? A ja mam byc szczęśliwy wtedy? Myśle ze kwestia dogadani, ja tez pracuje a u mnie gosp jest dodatkiem a robie bo to lubię a nie bede zmuszał kogoś.

• Like 1
  • Thanks 1