Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ktoś stosował legato w łubinie, pytam bo gość ze smolic zaproponował go na rumian(0,15l/ha),a w ulotce jest napisane żeby nie stosować go w motylkowych

Opublikowano (edytowane)

czy można w łubinie na poczatku kwitnienia pryskac fungicydem? na 99% jestem przekonany że tak. Oprysk był wyk dwa tyg temu w PN dziś sroda czyli ponad dwa tyg od zabiegu i jutro musze dać kolejny łubin zaczyna się zwijać, pojedyncze rośliny, biorac pod uwagę pogode jaka ma być wolę nie ryzykować bo napewno się sytuacja pogorszy.

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

czy można w łubinie na poczatku kwitnienia pryskac fungicydem? na 99% jestem przekonany że tak. Oprysk był wyk dwa tyg temu w PN dziś sroda czyli ponad dwa tyg od zabiegu i jutro musze dać kolejny łubin zaczyna się zwijać, pojedyncze rośliny, biorac pod uwagę pogode jaka ma być wolę nie ryzykować bo napewno się sytuacja pogorszy.

Własnie czy możnapryskaćw czasie kwitnienia mam łubin zeus a mam zamiar prysnąć sarfunem bo widać pierwsze objawy skręcenia dodatkowo pojawia sie gdzieniegdzie taki robaczek mały żuczek z brązowym pancerzem nie wiem co to jest prosze o pomoc

Opublikowano

ja opryskałem włąśnie przed dwoma godzinami łubin żółty w fazie zaawansowanego poczatku kwitnienia, skręca go plackami po 0,5m2 co kilka metrów obawiam sie że sam gwarant temu nie zaradzi. Pryskałem po oblocie pszczół. Poszperaj na internetach o szkodnikach strączkowych grubonasiennych napewno coś znajdziesz w tej chwili nie mam czasu aby się tym zając jest sporo szkodników od strąkowców po oprzedziki raczej brałbym pod uwagę strąkowce np. grochowy lub pręgowany tylko że to są małe chrząszcze wielkości do 0,7mm.

Opublikowano

Dziś też prysnąłem łubin ale tym razem Sarfunem 0,7 l/ha gdyż pojawiają się pozwijane rośliny, 20.05 poszedł też gwarant 2l/ha. Teraz przydało by się trochę pogody bo deszczu to nadmiar szczególnie po dzisiejszej nocy.

Opublikowano

czy ktoś stosował legato w łubinie, pytam bo gość ze smolic zaproponował go na rumian(0,15l/ha),a w ulotce jest napisane żeby nie stosować go w motylkowych

ja stosowałem i to hardkorowo bo zmieszałem z herbicydem na 1 liścienne łubin wąskolistny miał co najmniej 4 pary lisci i wiecej po oprysku przebarwił sie na jasno zielony i pojedyncze liscie zostały poparzone ale po 2 tygodniach kolory wróciły już kwitnie (dzieki bogu) a zielsko to już historia . to był eksperymentalny rok dałem 0,1 legato +1,5l leoparda na 1ha- stosując oddzielnie mozna śmiało dac 0.15- 0,18l/ha taka ma rejestracje w belgii czy gdzies tam ale nie u nas.

Opublikowano (edytowane)

Przeprowadzałem testy i substancja metamitron którą zawiera np.: GOLTIX 700 SC nie uszkadza łubinu wąskolistnego.

Łubin w fazie 4 pełnych liści i więcej nawet do 8 spowodowane to było nierównymi wschodami. Zielsko w fazie siewek oraz dorosłe osobniki większe od łubinu ponieważ siany bezorkowo i chwasty które rosły już przed łubinem nie wszystkie się zniszczyły podczas uprawy bezorkowej i siewu agregat uprawowo siewny.

Oprysk Goltix 700 SC 1l/ha w 250 l wody.

- Łubin bez jakichkolwiek oznak skutków ubocznych.

- Zielsko dorosłe bez jakichkolwiek oznak działania wyniszczającego

- Zielsko w fazie siewek po około 6-7 dniach żółknie, lecza całkowicie nie obumiera. Jednak rozwój jego został przyhamowany nie stwarza już konkurencji.

Za rok przeprowadzę testy z większym stężeniem substancji.

Minus zabiegu to koszt. Ponieważ środek kosztuje od 120 zł do 160 zł za 1l.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

czy ktoś będzie łubin pryskał 2 raz gwarantem czy stosujecie coś innego?? ja pryskałem ok 3 tyg temu gwarantem 2l/ha, ale jak pytałem u sprzedawcy to nie mają sarfuna więc chyba pozostaje tylko gwarant na drugi zabieg.

Opublikowano

można amistarem,lub zamiennikami chociaż u mnie nie było zamiennika był tylko amistar xtra ciekawe czy pomoże?

Opublikowano

Dziś byłem zobaczyć mistera, wyrósł po pas i jest w pełni kwitnienia. Pomimo oprysku 2x gwarant zaczynają się pojdyńcze skręcenia, a w sobotę jeszcze nic nie było. Czy jest sens prysnąć 3x na kwiat i czym. Czy go te upały wykończą?

Opublikowano

U mnie w jednym miejscu też objawy skręcania, narazie nie widać żeby się to rozprzestrzeniało. Dodam że zapobiegawczo pryskane ni było. Wielkie te łubiny Wasze jakieś, mój jak ma 40-45 cm to jest max

Opublikowano

To może być przez upał, u siebie też się z tym spotkałem a dopiero co pryskałem, drugi raz dopiero jak będzie przekwitać, w ogrodzie na wąskolistnym też widziałem że od kilku dni skręca a również pryskałem i w dodatku wąskolistny powinien sobie poradzić. U mnie wysokość ok. 70 może nawet 80 cm. Wujek mówił że dawniej jak miał łubin to potrafił do 130 cm dobijać - nie mogę sobie tego wyobrazić.

Opublikowano

czy ktoś będzie łubin pryskał 2 raz gwarantem czy stosujecie coś innego?? ja pryskałem ok 3 tyg temu gwarantem 2l/ha, ale jak pytałem u sprzedawcy to nie mają sarfuna więc chyba pozostaje tylko gwarant na drugi zabieg.

Poza gwarantem i surfunem można dawać amistar. Ktos pisał że tebukonazol tez się sprawdza.

można amistarem,lub zamiennikami chociaż u mnie nie było zamiennika był tylko amistar xtra ciekawe czy pomoże?

Na pewno nie zaszkodzi, a pomóc powinien ;)

Opublikowano

Testowana mieszanka herbicydowa diflufenikanu i leoparda wywołuje przebarwienia liści łubinu zastosowana powyżej 8 liści, ale nie spowalnia jego wzrostu. Dawka: 0,2 l Deflinilu 500, 1l Leopard, 1,5 l Trend na 2500 l, siarczan magnezu 150 kg. Diflufenikan jest tani ok. 180 zł/1 l co daje ok. 36 zł/1 ha. Uważam iż jest to dobra alternatywa dla Afalonu który w tym roku mnie całkowice zawiódł, a tani nie był. Ale w przyszłym roku oprysk w stadium max. 4 liści. Co do nawożenia dolistnego łubin bardzo dobrze reaguje na nawożenie borem i molibdenem. Trudno znaleźć dobre nawozy mikroelementowe w dobrej cenie. Większość to ściema: szczypta nawozu za grubą kasę i jeszcze ładnie opakowane. Najlepszą ofertą jaką znalazłem jest Agreko z Bydgoszczy. I tak bor 17 % (!!! - superkoncentrat) - 7,4 zł/kg, molibden 3 % - 14 zł/l. Stosuję 1 kg boru i 0,5 l molibdenu na 1 ha. Nawozy tegoż producenta stosuję też w zbożach, najważniejsza miedź - 6 % - 5,9 zł/1.

Opublikowano

u mnie łubin żółty od 70 do 80cm a wniektórych miejscach nawet i większy specjalnie miarkę wziąłem :) na głównych pędach połowy płatków już nie ma widoczne są już strąki na bocznych pąki no i pryskałem właśnie drugi raz BANKO bo zauważyłem pojedyńcze rośliny zaatakowane grzybem wygląda to mniejwięcej jakby więdła roślina i taki fioletowy kolor przy pąku radzę koledzy obejrzeć plantacje tutaj artykół z 3 czerwca http://agro-technika.pl/antraknoza-lubinu-atakuje/

Opublikowano

Ostrzeżenie dla mieszanek herbicydowych z diflufenikanem. Po zastosowaniu diflufenikanu i grammicydu w mieszance zbiornikowej wystąpiło uszkodzenie łubinu. Poszukiwanie holenderskich etykiet dało odpowiedź. NIE WOLNO mieszać diflufenikanu z jakimkolwiek herbicydem na chwasty jednoliścienne. NALEŻY zachować odstęp 7 dni pomiędzy stosowaniem tych herbicydów. Szkoda że nie doszedłem do tych informacji przed zabiegiem.

Opublikowano

jak to panowie wygląda w praktyce- po zawiązaniu strąków w łubinie żółtym dalej antraknoza może atakować rośliny- czy teraz można już spokojniej kłaść się spać? :huh: