Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Napisałem do wszystkich tu pytających, zastosowanie tej nitraginy niezależnie czy zastosowanej łącznie z zaprawą, czy póżniej nijako wymusza ten bezpośredni siew. Nie jestem najlepszy z bakteriologii, ale z tego co kojarzę to w tej nitraginie bakterie brodawkowe są w formie przetrwalnikowej, a wilgoć działa na nie aktywująco. Jak ktoś ma szerszą wiedzę w teym zakresie to proszę o poprawienie mnie jak się mylę.

Opublikowano

No ja też jestem ciekaw jak to wygląda jeśli zignoruje się wysiew zaraz po zaprawieniu. Wiemy że bakterie brodawkowe nie lubią światła, ale czy do życia przypadkiem nie potrzebują wilgotnego środowiska (coś zbliżonego do miejsca w którym te bakterie żyją, czyli w glebie)?

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Do życia i namnażania to każda bakteria potrzebuje pożywki i wilgoci, a w glebie będzie jej mieć dostatek.

Edytowane przez KRISTOFORn
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Szczerze? Nie wiem :(

Spodziewam się szybkiego zamierania bakterii i w rezultacie może ich dotrwać zbyt mało do czasu siewu by cokolwiek pomogły łubinowi. Zatem wybacz ale za bardzo nie wiem gdzie szukać takich informacji, no może u producenta.

Opublikowano (edytowane)

Siać jutro mistera, czy czekać jeszcze? Żeby to pogodę przewidział...

a na co jeszcze czekac jak juz kwiecień nadchodzi.

U mnie sonet już na wierzchu a mister dopiero puścił korzonki w ziemi :o , siew tego samego dnia 14.03

To może jakieś relacje zdjęciowe ze wschodów? ;)

Witam w tym roku zlikwidowałem trawe , czy moge zasiać na tym stanowisku łubin wąskolistny kfitnie na niebiesko dzięki za odp

Trawę czyli TUZ (pastwisko czy łąkę)? Wszystko zalezy od składu gatunkowego runi łąkowej jeżeli przeważały motylkowe drobnonasienne oczywiście zaleciłbym wysiew zbóż np owsa czy pszenżyta.

Czy zaprawę można zmieszać z nitragina?? i zaprawić to razem w betoniarce czy robić to oddzielnie?

Bezpośrednio przed wysiewem można zaznaczam bezposrednio, tak bakterie źle czują sie najłagodniej mówiąc w oświetlonym środowisku, jak również w kwaśnym, bakterie wymagają odczynu obojetnego-zasadowego w przeciwieństwie do łubinu. Natomiast grzyby czują się dobrze w zakwaszonym srodowisku tylko że grzyby to nam są potrzebne w lesie a nie na polu uprawnym.

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Witam! Powiedzcie jak wam udaje sie ta odmiana "mister",jak plonuje u mnie w ubiegłym sezonie z ha może 10 worków.Siew kfalifikowany z centrali dostał jakiś liściozwój i w efekcie łuszczyn brak.

Opublikowano

plonuje róznie około 2t przeważnie, jest groźna choroba atakująca łubin zwana antraknozą to własnie ona najprawdopodobniej poraziła Twój łubin, straty z jej udziałem sięgają 100% plonu, masz szczęście że jeszcze 500kg namłóciłeś. Nie chroniłeś przed nią?

Opublikowano

@proxy8441 Nie przyszło mi do głowy żeby zrobić zdjęcie a to pole mam kilka km od domu także jak będę tam pod koniec góra na początku przyszłego tygodnia zrobię fotę ;)

@grzes8807 Mister jest podatny na tą chorobę i trzeba obserować i od razu pryskać na grzyba ;) tak jak proxy stwierdził że i tak tyle zebrałeś to cud ;)

Opublikowano

Jakie macie doświadczenia z commandem/reactorem w łubinie wąskolistnym ? Czy dawka 0,1l mocno wpłynie na łubin ?

w żółtym nigdy nie miałem problemów z chlomazonem a jak jest w wąskolistnym ?

Opublikowano

W zeszłym roku pryskałem zapobiegawczo sarfunem w dawce 0,7l czy efekt by to trudno powiedzieć. Na pewno w wąskolistnym nie było antraknozy. Raz zdarzyło mi się pryskać interwencyjnie na pierwsze objawy 2l gwarantu a po 2tyg powtórka, choroba została zatrzymana tylko wyszło dość drogo jak na łubin...

w wąskolistnym 1l afalonu + 0,13l commandu i deszcz w trakcie wschodów. Efek taki że rośliny mocno uszkodzone i przerzedzone. Rok wcześniej identyczna dawka herbicydów tylko że deszcz spadł po wschodach jak już były liście właściwe i było pięknie. 0,1l commandu poradzi sobie z przytulią??

Opublikowano

Jaki środek polecacie na antraknozę? zapobiegawczo można pryskać, czy tylko interwencyjnie?

Na antraknozę można stosować karbendazym, azoksystrobinę i chlorotalonil. Wszystkie działają zapobiegawczo, 2 ostatnie nie należą do najtańszych.

Opublikowano

Czyli karbendazym najtańszym rowiazaniem. Slszaem opinie ze jest tez skuteczny stosując przed wystapienem choroby na chwile przed kwitnieniem i po zakończeniu kwitnienia. Zobacze w tym roku jak spisze się ta substancja na Taperze.