Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak już musisz orac to przy obecnym braku opadów najlepiej bezpośrednio przed siewem. Jeśli prognozy się sprawdza że na przełomie miesięcy mają opady nadejść to już może być kilka dni przerwy.

Opublikowano
21 godzin temu, jasiuhonda napisał(a):

Czy lubin jest wrażliwy na pozostałości mezotrionu po kukurydzy?

Mam ten sam dylemat. Dzialka 4ha podzielona na połowę zboże i kukurydza i też się zastanawiam czy po kukurydzy siać łubin 

Na etykiecie według mnie to pyle jak napisane.

Opublikowano

miałem tę samą zagwozdkę. Dałem na kukurydze 100g mezotrionu. 

Na etykiecie to tak średnio piszę. Jedna etykieta zakazuje inna zezwala w zależności od nazwy środka. Doszedłem do wniosku że wegetacja w poprzednim sezonie normalnie przebiegała, nie było suszy, zima nie była jakaś mroźna i długa. Druga rzecz to te etykiety pare lat do tyłu inna wtedy była zima. Mam 1.5 ha łubinu po kukurydzy i będe jeszcze siał 5 ha słonecznika po kukurydzy. 

Opublikowano

Czyli 8ms, przy nich nie można schodzić z ciśnieniem poniżej 3 barów. Strasznie potem "leją". Jechałem na takich w zeszłym roku to najlepiej wychodziło ciśnienie tak około 3,5 bara. W tym pełna modernizacja, głowice 3 pozycyjne z dyszami 6ms, 8ms i 6ms dwu strumieniowe i w końcu się nie trzeba wkur... warunkami tylko się jedzie

Opublikowano
30 minut temu, arnoldino napisał(a):

to najlepiej wychodziło ciśnienie tak około 3,5 bara

dzieki za info. tu wlasnie cos bylo kolo 3bar. staram sie miec nie wiecej jak 5bar. kiedys robilem próbe rozdzielacza to przy 7barach wyrwało z gwintu kielich.

image.png.60c6f307225c38b0cb755fe7813aec65.png

Podpowiedz jeszcze -zeby dac 300l na hektar (przy 3,5-4barach) ile trzeba jechac km/h ? Te tabele sa miarodajne? bo jakos nie chce mi sie wierzyc ze 6km/h ( w c360 to by wychodzilo ze 1szym biegiem?)

image.png

Opublikowano (edytowane)

Dobierałem zgodnie z tymi tabelami i się w miarę pokrywają, ciśnienie mam tak 3,2-3,3 ustawione to przy prędkości według aplikacji 8-9 km/h wychodzi 190-200 litrów na hektar przy dużych prostych kawałkach. Wiadomo jak kliny i tym podobne to trochę więcej wychodzi. Jakbyś miał te krótsze 6ms to można wtedy trochę zejść z ciśnieniem i kropla dalej będzie odpowiednia.

Zdjęcie jak rzepak jechałem właśnie na końcówkach 8ms.  Wiało coś koło 25 km/h

IMG_20260309_151148_924.jpg

Edytowane przez arnoldino
  • Like 1
Opublikowano

Ja Nitraginą zaprawiałem w betoniarce na mokro. Słabo się rozpuszcza, ten perlit który jest nośnikiem bakterii tworzy takie błoto. 

Oprócz Nitraginy zaprawiałem jeszcze dwa dni wcześniej zaprawą nasienną Maxim.  

Dziś zasiałem swój pierwszy łubin w życiu. Odmiana Agat, wyszło 173 kg/ha. MTN 137.5 g, ZK na próbie 98%

Siew zestawem uprawowo siewnym, po siewie wałowanie. Jeszcze został się zabieg doglebowy CTU + DDF (proporcje jak w Snajper 600)

IMG_20260323_170809521.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie mam dostępu do innego wału. Już trudno się mówi. Gleba jest zagęszczona, nasiona po wałowaniu na głębokości około 3 cm są. 

Jaki wał byś radził zastosować na przyszłość tak dla informacji? 

A jak myślisz doglebowka na tych substancjach nie zaszkodzi

Edytowane przez Szymon94
Opublikowano

Uchylisz rombka tajemnicy? Ja tą miksturę wziąłem właśnie z tego tematu od innych użytkowników. Mam nadzieję że ta odmiana która posiałem przetrwa ten eksperyment 

Opublikowano

Z podziękowaniem.👍 Ja już mam zakupione środki. I zaryzykuję to co tutaj niektórzy stosowali. Mam nadzieję że nie będzie to nauka na błędach. Z mieszaniny CTU i DFF jestem bardzo zadowolony w zbożach.