Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siany w drugiej połowie marca Dalbor. Poczekam jeszcze z tydzień i jadę od robaka i jednoliścienne.

20250418_104410.jpg

20250418_104652.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano
3 godziny temu, Matey napisał(a):

Czasami zwierzyna ci zgryzie, albo jest sucho a potem idzie deszcz i łubin odbije z pędów bocznych, nie skosisz tego bez desykacji

Gamma-cyhalotryna tak średnio sobie radzi z oprzedzikiem. Mospilan daje radę?

To są losowe przypadki, a pytanie było czy glifo zasuszac plantacje jeśli nie jest samo kończąca i chyba też bez takich przypadków. Choć już lata nie widziałem odmian które by musiały być zasuszane przy prawidłowym prowadzeniu.

Opublikowano

Siany w sobote, w poniedzialek walowane, wtorek deszcz, sroda doglebowka- dzis na wierzchu,  a zaraz ma przyjsc zlewa. Na razie dobrze sie zapowiada. 

@Matey ja z mospilana jestem srednio zadowolony, 200g na ha to malo bo oprzedzik lata i sie smieje. Juz lepszy cyperkill i karate. 

Ps. Jutro zamierzam posiac slonecznik- moge dac do metrybuzyny z 50ml chromazonu? Nic mu nie bedzie? Stosowalem bandur ale juz nie ma. 

IMG_20250418_180029.jpg

Opublikowano
16 godzin temu, arnoldino napisał(a):

To są losowe przypadki, a pytanie było czy glifo zasuszac plantacje jeśli nie jest samo kończąca i chyba też bez takich przypadków. Choć już lata nie widziałem odmian które by musiały być zasuszane przy prawidłowym prowadzeniu.

Jak to mówią "choćbyś du...ą wchodził na dach" to przy mozaikach nie uprowadzisz uprawy, tak żeby całość była tak samo dojrzała, bo na górce wszystko wystrzeli a na dołku nie będzie nadawało się do zbioru. Kolejna sprawa, to zachwasszczenie wtórne, wystarczy mokry lipiec przy usychającym łubinie i masz niezły herbapol. 

2,5 litra agrosaru+ adiuwant podany w odpowiednim czasie i nie ma zmartwień, że łubin się grzeje, albo że ZK jest poniżej 95%

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, jacor73 napisał(a):

Jak to mówią "choćbyś du...ą wchodził na dach" to przy mozaikach nie uprowadzisz uprawy, tak żeby całość była tak samo dojrzała, bo na górce wszystko wystrzeli a na dołku nie będzie nadawało się do zbioru. Kolejna sprawa, to zachwasszczenie wtórne, wystarczy mokry lipiec przy usychającym łubinie i masz niezły herbapol. 

2,5 litra agrosaru+ adiuwant podany w odpowiednim czasie i nie ma zmartwień, że łubin się grzeje, albo że ZK jest poniżej 95%

Mam mozaiki i nie ma problemu z równym dojrzewaniem roślin więc taki średni argument. Druga sprawa to chodziło o dosuszanie nie samokończących  odmian choć już dawno nie widziałem takich w sprzedaży. A to o czym piszesz nie ma nic wspólnego z pierwotnym pytaniem. 

Opublikowano

TO JEST BEZ RÓZNICY CZY odmiany samo kończoące czy nie , według mnie to termin siewu jest decydujący im wczesniej wysiany tym okres dojzewamia przypada na okres lipiec- sierpień i jest inne dojrzewanie niż ten okres od połowy sierpnia przy opuznionych siewach 

Opublikowano
W dniu 17.04.2025 o 20:41, KlimekPL napisał(a):

Dzisiaj porobiłem eksperymenty doglebowe z łubinem. Najwiekszy kawałek opryskałem metrybuzyna 300g + 200g dff + command 0,1l

Jeden kawałek zrobiłem eliksir z resztek które się walały w garażu i chcialem się już pozbyć: na dwa hektary poszlo 1,5l stomp aqua, 1l tolurex, 1l goltix, 0,2l dff, 0,1 command.

Jedno pole zrobiłem 0,1 command + 0,2 dff.

I ostatnie zrobiłem sammym commandem 0,1l głównie po to aby też sie go do końca pozbyć 

daj znać jak to znosi te mieszanki

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Matey napisał(a):

@arnoldino z ciekawości, ile lat łubin uprawiasz?

@Celownik07 o,3 lanmos (zamiennik mospilanu) + nexide w dawce etykietowej i wszytko leży. Jeden opryskiwacz zrobiłem solo nexide i też zwalił 

Dziadek zaczął coś w latach 60 pierwsze próby siania łubinu, grochu, wyki i seradeli, nie były to jakieś wielkie ilości ale za komuny były z tego dobre pieniądze.  I tak się przez pokolenia ciągnie do dziś tylko że został już tylko łubin i groch. Jak jeszcze było bydło to się siało żeby były nasiona na poplony i się nimi skarmiało do zimy. A ostatnie lata to dalej poplony na własne potrzeby. Ziemię nie są szałowe to zawsze troche strączki podniosą jej wartość.

3 godziny temu, jarecki napisał(a):

TO JEST BEZ RÓZNICY CZY odmiany samo kończoące czy nie , według mnie to termin siewu jest decydujący im wczesniej wysiany tym okres dojzewamia przypada na okres lipiec- sierpień i jest inne dojrzewanie niż ten okres od połowy sierpnia przy opuznionych siewach 

Pamiętaj o jednej rzeczy przy wczesnych siewach że łubin jest rośliną ciepłolubna 

Edytowane przez arnoldino
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Dziadek zaczął coś w latach 60 pierwsze próby siania łubinu, grochu, wyki i seradeli, nie były to jakieś wielkie ilości ale za komuny były z tego dobre pieniądze.  I tak się przez pokolenia ciągnie do dziś tylko że został już tylko łubin i groch. Jak jeszcze było bydło to się siało żeby były nasiona na poplony i się nimi skarmiało do zimy. A ostatnie lata to dalej poplony na własne potrzeby. Ziemię nie są szałowe to zawsze troche strączki podniosą jej wartość.

Pamiętaj o jednej rzeczy przy wczesnych siewach że łubin jest rośliną ciepłolubna 

Zawsze był siany łubin w Marcu i były różne  pogody i było ok zawsze..gorzej z chwastem bo szybciej startował jak łubin wschodził

Opublikowano
5 godzin temu, stempos1980 napisał(a):

Snajper plus Buzzin 

W dawkach 1,25l i  200g buzzin czy  zmieniałeś?

on miał 5 cm już?

PS. odnośnie wczesnych siewów..., dwa lata temu siałem po majówce i tez urósł na żniwa