Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, marian7k napisał:

@Romanzio biznes słaby. Bywały lata że prawie 4t Zeusa zbierałem. Wg twojej technologi policz nawozy i nasiona to z dopłat mało zostanie chyba że uprawa po to aby pole ugorem nie leżało bo jak w maju posiejesz a w lipcu zlikwidujesz to i stanowisko zostawia liche.

Przedplon żyto

Talerzowanie 7l 32zl

Orka zimowa 17l 76zl

Siew agregatem uprawowo siewnym 8l 36zl

Nasiona z olx 200kg x 1,2zl = 240zl

Czynsz dzierżawny 300zl

To wszystko daje 684zl kosztów bezposrednich. Trudno jest mi wyliczyć amortyzacje maszyn bo takie rzeczy podliczam dopiero jak coś naprawiam i wydaje pieniądze no ale doliczmy te 100zl na hektar czyli 784, niech będzie okragle 800.

Doplata do straczkow niech bedzie 700zl, jpo, dodatkowa, mlody rolnik, onw ok 1200 czyli razem okolo 1900 zl przychodu - 900 = 1100zl czystego zysku z samego zasiania rośliny i zapomnieniu o niej aż do orki pod roślinę następczą. Jest to dla mnie trochę przykre, że z łubinu ktorego nie zbieramy zostaje czasem więcej niż ze zboża, w którym jest o wiele większy naklad agrotechniczny. Mowa tu o klasach ziemi V-VI. W moim przypadku koszta byly o 200zl wieksze z powodu niepotrzebnego pryskania od chwastów, które i tak po raz trzeci zawaliły mi łubin. Pryskalem 2l Stomp i 2l ctu na wilgotną glebe dzien po deszczu. Było czysto do polowy czerwca i potem z tygodnia na tydzień łubin znikl w gąszczu zielska

Opublikowano (edytowane)

Doplata do straczkow niech bedzie 700zl, jpo, dodatkowa, mlody rolnik, onw ok 1200 czyli razem okolo 1900 zl przychodu - 900 = 1100zl czystego zysku z samego

Ta kalkulacja jest jednakowa dla każdej uprawy różni się 700zl dla strączkowych. Jak tak liczyć to i zboże będzie miało podobne zyski bo trochę omłócisz.

Ale niech ci będzie i tak każdy liczy dla siebie.

Edytowane przez marian7k
Opublikowano

Ja ciesze się tylko, że nie musiałem dokładać do tej beznadziejnej uprawy. Zresztą na zaniedbanych piachach przy tych cenach środków produkcji, przy tych cenach płodów rolnych i przy takich plonach zyski opierać trzeba przede wszystkim na doplatach jesli uprawiamy tylko zboża w uprawie konwencjonalnej. 

Opublikowano

A ch*j z tymi łubinami, baryt był za***isty do puki nie przekwitl, deszcze padały i się nie zapylil, do tego dziś k**wa pojechałem kosic a to gówno mimo glifosatu łodyge ma zieloną, nie idzie kosic 😕

Chyba trza zakończyć przygodę z łubinami 

Opublikowano
2 minuty temu, mf362 napisał:

Myślałem że do łubinu jest coś 1000zl do ha

Wszystko zależy jaki jest areał posiany danego roku w Polsce a potem kasę na łubinu n dzieła to przez ilość ha i wychodzi jaka kwota jest dodatkowo do łubinu

• Like 1
Opublikowano

Pany a jakieś propozycje co by uprawiać zamiast nieszczęsnego łubinu, głównie chodzi o zmianowanie 

Również na słabych stanowiskach 

Opublikowano

Jeśli miałbym gwarancje optymalnych opadów to sialbym groch. Nie ma problemu z zielskiem i zawsze coś sypnie.

Nadal jestem ciekaw w jaki sposób uprawiają łubin ci, co osiągają te mityczne 3 tony 

Opublikowano
16 minut temu, jaco512 napisał:

Groch ma ten minus że lubi wylegać, potem ciężko się kosi.

No właśnie kolega w tym roku miał działkę obok co prawda zero chwastu ale wszystko wywalcowane...

Opublikowano
58 minut temu, KlimekPL napisał:

Jeśli miałbym gwarancje optymalnych opadów to sialbym groch. Nie ma problemu z zielskiem i zawsze coś sypnie.

Nadal jestem ciekaw w jaki sposób uprawiają łubin ci, co osiągają te mityczne 3 tony 

Mierzą pewnie wizualnie na oko.

Jak rozrzutnik 3t to i waga też taka ,niby Lubin ciężki jest ale.. widocznie innej skali używają

Opublikowano

Ogólnie to ceny łubinu w tym roku szaleją jak wszedłem na olx i zobaczyłem nawet 1700/t . Tymbardziej że u mnie w okolicy było sporo łuinu tyle że zbierali tylko Ci co mają swój kombajn.

Opublikowano

Pytanie do praktyków, czy po desykacji 3l glifosatu nasiona będą kiełkować? Było już o tym na forum, ale nie mam pewności. Miałem pierwszy raz łubin na nowym polu, wyszło ok 4t z 5ha, drugie 5 poszło prosto na glebę, bo lebioda szła do zbiornika

Opublikowano

Miałem w tym roku 2,4 ha grochu  na v klasie , opryskany  basagran 2,5L + 0,5 l chwastox extra.Wysiany ok  180 kg/ha był trochę rzadki może też przez to , że cały kwiecień nie padało, ale za to nie wylegał i kosił się bardzo dobrze. Pon  ok 8,5 t z całości. Jak na taką klasę ziemi to jestem zadowolony, bo przedplon znakomity pod pszenżyto , a i świnki się ucieszą.

Opublikowano

Panowie zasiałem pod koniec lipca łubin gorzki po rzepaku bezpośrednio w ściernisko z myślą o przyoraniu masy zielonej. Łubin pięknie wyrósł, samosiewy rzepaku podobnie. Niektóre rośliny łubinu mają już pąki. Na tej działce będą rosły ziemniaki przemysłowe w przyszłym roku. Kiedy najlepiej, najkorzystniej jest zlikwidować ten poplon. Przed zimową orką pójdzie jeszcze obornik.

IMG_20200623_141707_HDR.jpg

IMG_20200831_141006_HDR.jpg

Opublikowano

Udało sie przed deszczami zmeczyc koszenie mojego łubinu,powiem tak warto pare złoty wydac na wiosne wiecej na odchwaszczanie niz sie meczyc przy koszeniu.

Bizon nie dał rady go skosic bo chwast Rdest Powojowaty zaklejał bęben i nie szło kosic,dopiero kombajn z wynajmu dał rade.

Plon oscyluje w granicy 1t z ha wiec w tym roku pokryje sie tylko koszty które u mnie wyszły z wynajetym kombajnem 1350 zł na ha.

Czy bede jeszcze siac łubin ktory mnie wykończył psychicznie w tym roku?Pewne tak bo mam porównanie plonów na polach po łubinie.