Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie też jest Linurex spod lady ale po 150 zł. Stomp aqua wyszedł aż o 40 zł taniej. Łubin dziś posiany, jutro planuję opryskać. Szkoda że dziś nie zdążyłem bo pogoda ładna.

Opublikowano (edytowane)

to mówicie aby przeczekać te ochłodzenie z zasiewami i pryskaniem gleby

ja jutro mam wolne i bym posiał i oprykał łubin tylko te przymrozki zapowiadane ale z drugiej strony kilka dni zwłoki to te pole przeschnie niesamowicie, sam niewiem

oprysk stomp aqua - na etykiecie niema wzmianki czy można pryskać przed przymrozkami czy nie

natomiast w uwagach jest napisane aby łubin posiać na głębokości 3cm, czy jak pójdzie głębiej ziarnko to oprysk przyhamuje jego kiełkowanie ???

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
15 minut temu, marulekk napisał:

to mówicie aby przeczekać te ochłodzenie z zasiewami i pryskaniem gleby

ja jutro mam wolne i bym posiał i oprykał łubin tylko te przymrozki zapowiadane ale z drugiej strony kilka dni zwłoki to te pole przeschnie niesamowicie, sam niewiem

oprysk stomp aqua - na etykiecie niema wzmianki czy można pryskać przed przymrozkami czy nie

natomiast w uwagach jest napisane aby łubin posiać na głębokości 3cm, czy jak pójdzie głębiej ziarnko to oprysk przyhamuje jego kiełkowanie ???

Odwrotnie jest.jak byś zasiał płycej jak 3 cm to wtedy przychamuje

• Thanks 1
Opublikowano

Ja też 17marca zasialem, czekam na oprysk stallion, podobno kurierzy się opóźniają i aż w poniedziałek opryskam od chwastów może nie zaszkodzi a pomoże że po przymrozkach będzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, marek530053 napisał:

Ja też 17marca zasialem, czekam na oprysk stallion, podobno kurierzy się opóźniają i aż w poniedziałek opryskam od chwastów może nie zaszkodzi a pomoże że po przymrozkach będzie.

W jakiej dawce dajesz ten stallion?

Ciekawym rozwiązaniem byłby Trynity 590

Opublikowano

To jak myślicie dobry będzie pomysł na odchwaszczanie łubinów linurex 1l plus boxer 2l ??

Opublikowano

Agrest   zawyża zdolnosć kiełkowania ? z tego co kojarze  to zalecenia  co do robienia testów mówią o takim podłożu  czyli ligniinie a np jeczmień po 4 dniach 22 % pusciło kiełki .  ja mam pudełko chyba taki prostąktne po ferrero , kłade lignine , plewam wodą i tak byle jak nakrywam ,dodatkowo widać taki parametr jak wigor lub jakoś tak to się nazywa

Opublikowano

Zaniża według mnie.

Zresztą nie ma nic wspólnego z warunkami glebowymi. 

Mi np na ligninie nasiona pleśniały i gniły. A w wilgotnym piasku wschody bardzo dobre. Czas ten sam bo możesz po 4 dniach wypłukac i policzyć siewki. 

Opublikowano

Rób jak chcesz. Piasek stwarza warunki bliskie do glebowych, kiełkowania jest szybkie, brak efektu przelania czy przesuszenia. 

Uzyskanie 80% siły kiełkowania mnie nie zadowala.

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzałem tydzień temu swój łubin odmiany Karo. Na ręczniku papierowym po trzech dobach wyszedł wynik 99% siły kiełkowania. Co ciekawsze łubin był przed zbiorem desykowany glifosatem, ale jak widać siły kiełkowania desykacja nie zmniejszyła.

Edytowane przez piotrkrk25
Opublikowano
22 godziny temu, warchest napisał:

a jak zaprawiacie ta nitragina łubin ? bo podobno to jest jak tabaka to jak tym zaprawic łubin ? 

Kup sobie taką w płynie i opryskiwaczem zrob

Opublikowano

@Matey już kupiłem ale w proszku tylko taka była , a ten sklep rolniczy dzis oblezony bo kazdy kupuje to wziełem co było , ponoc ten proszek trzeba z wodą rozrobic wziołem na ha a bede siał 1,4 ha 

kiedy moge to zaprawić ? musi byc dopiero przed samym siewem czy ile dni wczesniej ?