Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W tym roku miałem dwie odmiany łubinu waskolistnego  Wars i Regent . Klasa gleb mozaika 4-6 kl doglebówka sobie dobrze poradziła zbiór bez dosuszania . Wars wypadł rewalacyjnie był wysoki coś koło 40 cm nie obsypywał się plon wąchał się z działki od 2,5 do 3,5 tony z hektara .Regent wypadł słabo miał tak nisko strąki ze był problem z jego zbiorem plon wąchał się od tony do 1,5 tony .

Opublikowano
Dnia 2.09.2019 o 06:23, spasla123456789 napisał:

W tym roku miałem dwie odmiany łubinu waskolistnego  Wars i Regent . Klasa gleb mozaika 4-6 kl doglebówka sobie dobrze poradziła zbiór bez dosuszania . Wars wypadł rewalacyjnie był wysoki coś koło 40 cm nie obsypywał się plon wąchał się z działki od 2,5 do 3,5 tony z hektara .Regent wypadł słabo miał tak nisko strąki ze był problem z jego zbiorem plon wąchał się od tony do 1,5 tony .

Obie odmiany pochodzą z Hodowli Roślin Smolice. Regent zarejestrowany w 2009 roku a Wars 2014. W wynikach doświadczeń nowe odmiany plonują o 5 - 8 % wyżej niż starsze. Myślę że warto inwestować w nowości szczególnie w łubinach. Postęp w hodowli jest znaczący.

Opublikowano

witam to ciekawe spostrzeżenie ja też miałem  łubin Regent u mnie też tak plonował  ale ja nic  nie robiłem po siewie rósł w ramach zazielenienia 

Opublikowano

a na 4 5 klasie ziemi jaki łubin byscie polecili zasiac ? ziemia w bardzo dobrej kulturze , a i czy to prawda ze pod łubin nie trzeba stosowac wgl nawozów ? tylko oprysk od chwastów i koniec ? 

Opublikowano

pole jest zasobne tylko ze ta 5 klasa piasek sie trafia i z racji ze niestosuje obornika a duzy udział zbóż wystepuje u mnie w plodozmianie to mysle ze lubin by mi doprawił troche tą ziemie bo na jakis zysk racjonalny z łubinu to nie mam pewnie co liczyc 

a jak teraz wyglada cena łubinu ? a jak w zniwa była 

i ile mniej wiecej doplaty jest do ha łubinu ? 

a u nas w okolicy rolnicy sieją łubin bez nawozów

Opublikowano

Jak gleba niezasobna to i nawet łubin bez nawożenia sie nie uda a nawet musi na niego więcej padać deszcz niż na żyto żeby sensowny urósł. Ponadto pilnować chwastów, bo lubin w ogole sobie z nimi nie radzi. Dopłata do łubinu w tym roku coś ponad 700zl

Opublikowano

No właśnie, jakie odmiany się sprawdza?

Mi ciągle po głowie chodzi Oskar. Tylko problem dostać i ceny poszybowały. 

Może lepiej inny?

Opublikowano
51 minut temu, KlimekPL napisał:

Łubin poradzi sobie i bez nawożenia, wymaga jedynie wody i likwidacji chwastów.

A fakt, że będzie zasiany na gruntach gdzie przez ileś tam lat rośnie łąka, nie będzie mu zbyt mocno przeszkadzał?

Opublikowano

no właśnie z tymi chwastami to w łubinie problem u mnie na jednej działce to masakra ,z chabrem nie idzie wygrać . W tym roku zaorałem na początku września i co 2-3 tygodnie kultywator+brona , a i tak wyłazi go od groma

Opublikowano
23 godziny temu, agrosebastian95 napisał:

Łubin z odpowiednim nawożeniem poradzi sobie na glebach torfowych?

gleb torfowych to az za szkoda na łubin 

21 godzin temu, agrosebastian95 napisał:

A fakt, że będzie zasiany na gruntach gdzie przez ileś tam lat rośnie łąka, nie będzie mu zbyt mocno przeszkadzał?

po łakach to polecam zasiac kukurydze , tylko opryskac od robaka i plony piekne i odpowiednie nawozenie potrzebne ale oplaca sie 

Opublikowano

dajcie spokój z tymi łubinami, sarny choroby szkodniki, coraz ciężej 1 tone zebrać, te susze strasznie wypalają, ja sieje tylko by spełnić zazielenie, jak ładnie wystartuje to zadbam , choć w zeszłym roku ładnie się bujał opryski gurna półka , robaczki i choroby i na koniec nie wykosiłem, łubin znikł