Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja łubin wąskolistny posiałem w czoraj ale jeszcze nie pryszczyłem Afalonem bo był za silny witr może jutro z samego rana się uda. Nasiona zaprawione były zaprawą nasienną i nitraginą, słyszałem że można zaprawić je jeszcze Mospilanem przeciw oprzędzikom. Nie wiem ile tego Mospilanu trzeba dodać, osoba która mi to podpowiedziała zna ten sposób tylko ze słyszenia, chodzi o to czy wogóle to ma sens, czy to zadziała ?

Opublikowano

Panowie prosił bym was oradę. Mianowicie wymarznoł mi rzepak który był pryskany butisan+comand. I tu jest pytanie czy można siać łubin ?? W etykiecie pisze że groch i bobik można siać, a to też są motylkowe. ??

Opublikowano

witam panowie, coś cisza w temacie,czyżby wszyscy sieli łubin.... mam zamiar zasiać jutro i ewentualnie w poniedziałek pryskać na chwasty. Nie wiem jak z pogodą,mrozkami... ale na wyższym gruncie robi się sucho. Ponawiam pytanie dotyczące odmiany Dukat,łubin żółty, miał,ma ją ktoś z was,jakie opinie? z tego co znalazłem to dosyć nowa odmiana.

Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie uprawiałem łubinu na nasiona, i takie pytanie. Na jakim poziomie plonuje łubin słodki ?? Mam na myśli ziemię klasy III i IV.

Edytowane przez SOKAN
Opublikowano (edytowane)

witam wiesz średnie plony łubinu to od 2 do 3 ton w sprzyjających warunkach. Jednak łubin słodki żółty sieje się na słabych klasach 5-6ta,w twoim przypadku lepiej posiej wąskolistny półsłodki, jest mniej wrażliwy na choroby.

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

ma zamiar zasiać Łubin Żólty dlatego on bo mam słabe gleby więc jest idealny, potrzebuje go na pasze wieć pytam jakie odmiany są dobre na pasze? Myśle o odmianie Dukat nadaje się ona na pasze?

Opublikowano (edytowane)

witam. Zapewne się nadaje gdyż to łubin żółty słodki ,sam jestem ciekawy jak z jego uprawą. Miałem 2lata wstecz Mistera z centrali,świnki jadły i rosły. W tym roku miał być też mister,lecz przyszedł Dukat,też czekam na jakieś opinie na jego temat,lecz jest cisza ze strony kolegów. Co do tej odmiany ,otworzyłem worek i jakieś bardzo drobne nasiona są.... Mister miał grubsze. U mnie cena 330zł za 100kg.

Opublikowano

Witam, ile będziesz wysiewał na ha? Jutro bym chciał zajechać po nasiona i jak dam rade to zasieje, odpuszczę sobie zaprawianie nitraginą chyba że będzie tam gdzie bede kupował. No tak tu rozchodzi się o alkaloidy to one są szkodliwe ale Dukat to odmiana typowo paszowa więc myśle że będzie dobra.

Opublikowano (edytowane)

mam właśnie 150kg nasion na powierzchnie 1ha . w dodatku nasiona drobne. Nitraginę raczej tylko u producenta,gdy w dużym sklepie z chemią pytałem o nią to dostałem odp cytuję- A co to jest takiego?. Gdy zamówiłem we wtorek to w piątek przyszła pocztą. Tylko w tym moim łubinie na etykiecie jest kiełkowanie 83%...nie wiem czy to nie za mało....

Opublikowano

ja mam soneta swojego i własnie mysle czy nie kupic jescze na kawałek żółtego mistera na próbe. co do wysiewu w ubiegłym roku siałem 150 i wydaje misie ze to za mało. a szczególnie przy sile kiełkowania 80%. ja bym ze 200 wysiał. w tym roku swoim bede siał sonetem tez siła kiełkowania 80% to bede 250 wysiewał i zobaczymy. Gestszy łan szybciej zagłusza chwasty a wiadmo afalon czy linurex nie działa dłużej jak 3 tygodnie.

Opublikowano

Ja kupiłem lubin mister w centrali po 240 tylko że nie jest zaprawiony wy też macie nie zaprawiony przez centrale?? A czym lepiej przyskać linurexem, afalonem czy może jeszcze czymś innym??

Opublikowano (edytowane)

witam. No to widzę ładna przebitka jest w cenie,gdy idzie to przez pośrednika. Z tego co wiem to w większości nie zaprawiają łubinu. Brałeś bezpośrednio z centrali?

Opublikowano

mam właśnie 150kg nasion na powierzchnie 1ha . w dodatku nasiona drobne. Nitraginę raczej tylko u producenta,gdy w dużym sklepie z chemią pytałem o nią to dostałem odp cytuję- A co to jest takiego?. Gdy zamówiłem we wtorek to w piątek przyszła pocztą. Tylko w tym moim łubinie na etykiecie jest kiełkowanie 83%...nie wiem czy to nie za mało....

aha też myśle że 150kg to mało w szkole uczyliśmy się ok. 180kg, chcę zasiac 0,5ha czyli chyba kupie 100kg, równiez jestem tego zdania lepiej go troszkę gęściej zasiac. Wypowiedzcie się jeszcze na temat zwalczania chwastów który środek najlepszy?

Opublikowano

Ja kupiłem lubin mister w centrali po 240 tylko że nie jest zaprawiony wy też macie nie zaprawiony przez centrale?? A czym lepiej przyskać linurexem, afalonem czy może jeszcze czymś innym??

Linurex jest skuteczniejszy , ja jeszcze wypróbowałem i jest bardzo dobrze w fazie 10 cm rośliny Metron ( metamitron ,metamitron , gladiator )

Opublikowano

Witam ponownie. Panowie jak tam z waszymi zasiewami łubinów? Planowałem siać w sobotę,zabrakło czasu więc myślałem o jutrze czyli poniedziałku,ale coś ta pogoda ma się zmienić chłodniej plus opady od środy-jak to widzicie siać czy czekać na stabilizację pogody? też nie wiem jak z tymi przymrozkami a nie chciałbym powtórki z tamtego roku gdy mi mrozki załatwiły wschodzący łubin.

Opublikowano

ja też siałem kiedyś tyle i na dodatek co druga leja, lecz po ostatnim roku kiedy nie dało wjechać z opryskiem postanowiłem siać co każdą leję i do 250 kg na hektar bo gęsty szybko zakryje ziemie i chwasty zagłusza. Sprawdzałem kiełkowanie ( 75%)

Opublikowano (edytowane)

z tego co wiem to chcesz łubin na pasze,obje odmiany się nadają . A mister nawet lepiej gdyż tych trujących alkaloidów ma 0.1% a Dukat 0.3% -info ze strony skąd pochodzą te odmiany.

Opublikowano (edytowane)

kupiłem Mistera Dukata nie było zalecaja wysiewać go 120-130kg/ha, ja wysieje ok. 200kg. Jest nie zaprawiony kiełkowania nie pisze ani MTZ a szkoda na ulotce jedynie pisze że MTZ ok. 135g. Długo trzeba czekać na nitraginę jeśli się zamówi z biofood?? Bo może kupie. A alkaloidów zawiera poniżej 0,03% pisze. Z siewem nie będe się spieszył przymrozki duże głoszą równo z jęczmieniem zasieje.

To jakim środkiem przeciw chwastom najlepiej opryskać i w jakiej fazie najlepiej??

Wie ktoś czy dostanę dopłatę do materiału siewnego (160zł/ha) i z tytułu wysiewu roślin motylkowych i ile jej jest? jeśli będe miał poniżej 1ha powierzchni?

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano (edytowane)

witam. No to widzę ładna przebitka jest w cenie,gdy idzie to przez pośrednika. Z tego co wiem to w większości nie zaprawiają łubinu. Brałeś bezpośrednio z centrali?

Tak prosto z centrali...

kupiłem Mistera Dukata nie było zalecaja wysiewać go 120-130kg/ha, ja wysieje ok. 200kg. Jest nie zaprawiony kiełkowania nie pisze ani MTZ a szkoda na ulotce jedynie pisze że MTZ ok. 135g. Długo trzeba czekać na nitraginę jeśli się zamówi z biofood?? Bo może kupie. A alkaloidów zawiera poniżej 0,03% pisze. Z siewem nie będe się spieszył przymrozki duże głoszą równo z jęczmieniem zasieje.

To jakim środkiem przeciw chwastom najlepiej opryskać i w jakiej fazie najlepiej??

Wie ktoś czy dostanę dopłatę do materiału siewnego (160zł/ha) i z tytułu wysiewu roślin motylkowych i ile jej jest? jeśli będe miał poniżej 1ha powierzchni?

A ja jak kupowałem to mistera zalecają w ilości 170 kg ha... I kto ma racje???? Chybe ten kto ma dwa granaty świąteczne na stanie. ;)

Podobno jeszcze Stomp można zastosować na chwasty...

A odnośnie nitraginy to jak zamówiłem w czwartek to w poniedziałek była..

Edytowane przez ogar118