Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 16.04.2018 o 21:39, stempos1980 napisał:

Matey a co za odmiane siejesz?zeus niby może być do opóźnionego siewu bo ma krótszy okres wegetacji niż inne odmiany.ja w piątek siałem łubin bo wcześniej nie można było wjechać w pole

no wlasnie nie wiem :D wydaje mi się że Zeus ale rownie dobrze to moze byc łubin biały. Dojrzewał mi dość szybko, dwa lata temu żniwa powinienem zacząć od łubinu a potem dopiero w pszenżyta

Opublikowano (edytowane)

Zrobię sobie na łubin mieszaninę Agil 1l + Betanal Maxx 1l, zgodnie z sugestią kolegi @ogar118. Dawka nieco zaniżona, bo tak mi akurat pasuje do opakowań i areału a nie chce dokupować aby potem leżało.

Zamówiłem też Corum na groch, ale tego z kolei trochę mi zostanie to w ramach eksperymentu opryskam nim 10-20 arów łubinu i będę miał odpowiedź czy można stosować czy nie, bo nikt nie zna jednoznacznej odpowiedzi albo boi się jej udzielić. :D

Edytowane przez KlimekPL
  • Like 1
Opublikowano

Mam pytanie do bardziej doświadczonych rolników z łubinem. Stosował ktoś mięszanine Boxeru i stomp aqu w łubinie? Jak ta mięszanine się sprawdziła? Pryskaliście jeszcze potem na jednoliścienne ?

Opublikowano
5 godzin temu, krzysztofz14 napisał:

Dzisiaj chce zasiać jedną działkę około 80ar .Czy do takiej małej powierzchni dostaną dopłatę do wysokobiałkowych.

Jak jest powyżej 10ar to pewnie że dostaniesz dopłaty. 

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanie

Jak wyglądają u Was łubiny. Mój posiany 7.04 ma  2 liście właściwe miejscami 4 już są ale nie wiem czy oprysk boxerem plus stompem aqu dał mu w kość czy susza bo liście zwijają się a końce obumierają i robią się białe. Rośliny nie mają ogólnie takiego wigoru w sobie. Efekt uboczny oprysku doglebowego ? Pryskany w 4 dzień po siewie na wilgotną glebę, rośliny posiane na około 4 cm głębokości i więcej. widzę już oprzędzika ale czy to nie za wcześnie już pryskać na niego?

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano
8 godzin temu, rolnik31 napisał:

Panowie mam pytanie

Jak wyglądają u Was łubiny. Mój posiany 7.04 ma  2 liście właściwe miejscami 4 już są ale nie wiem czy oprysk boxerem plus stompem aqu dał mu w kość czy susza bo liście zwijają się a końce obumierają i robią się białe. Rośliny nie mają ogólnie takiego wigoru w sobie. Efekt uboczny oprysku doglebowego ? Pryskany w 4 dzień po siewie na wilgotną glebę, rośliny posiane na około 4 cm głębokości i więcej. widzę już oprzędzika ale czy to nie za wcześnie już pryskać na niego?

sonet.jpg

Na pewno od oprysku te przebarwienia.

Opublikowano

Zasiałem wczoraj mój lubin pod plug.  Wziąłem od znajomego materiał,  połowa zaprawiona.  Wsypalem do siewnika, próba kręcona,  ustawianie,  liczenie,  ok jest koło 200kg/ha. Wyjechałem w pole, to na tych ustawieniach to, co miało mi starczyć  na 2.5 ha,  to by na 1.5 nie starczyło.  No i tak zmniejszalem i zmniejszalem i zmniejszalem... Ciekawe co z tego wyjdzie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mf362 napisał:

A ja mam pytanko siejecie lubin co druga rurke w siewniku czy normalnie?

Co drugą .

Opublikowano
43 minuty temu, daron64 napisał:

Zasiałem wczoraj mój lubin pod plug.  Wziąłem od znajomego materiał,  połowa zaprawiona.  Wsypalem do siewnika, próba kręcona,  ustawianie,  liczenie,  ok jest koło 200kg/ha. Wyjechałem w pole, to na tych ustawieniach to, co miało mi starczyć  na 2.5 ha,  to by na 1.5 nie starczyło.  No i tak zmniejszalem i zmniejszalem i zmniejszalem... Ciekawe co z tego wyjdzie. 

To co masz za siewnik? Ja swojego jak ustawiłem zaznaczam że pierwszy raz śmiałem nim to wyszło mi według ustawień 10 kilo więcej a był ustawiony jakieś 240 kilo na ha

Opublikowano
Pytanie dla doświadczonych, którzy uprawiają łubiny. Czy pryskacie na zaś od robala jak wychodzi z ziemi czy tylko jak jest potrzeba. Bo w zeszłym roku nie przypilnowalem i cały coś mi pozgryzalo jak wyszedl z ziemi, mało co zostało. W tym roku jakby też coś go zaczynało podgryzac. Czym ewentualnie prysznic? Zwykły insektycyd?
Opublikowano
3 godziny temu, mf362 napisał:

A ja mam pytanko siejecie lubin co druga rurke w siewniku czy normalnie?

W tamtym roku siałem co drugą redlicą i ładnie zakrył rządki łubin niebieski. Rozstaw wychodził ok. 20cm. Dawka była 180kg/ha. W tym roku zasiałem normalnie, żeby mieć porównanie. Ilość wysiewu taka sama

Opublikowano
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

To co masz za siewnik? Ja swojego jak ustawiłem zaznaczam że pierwszy raz śmiałem nim to wyszło mi według ustawień 10 kilo więcej a był ustawiony jakieś 240 kilo na ha

1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

To może nie wina siewnika , tylko źle zrobionej próby ?:D

Nie wiem co zrobiłem źle,  także będę wdzięczny za radę,  gdzie błąd. 

Obwód koła, x ilość obrotów x szerokość siewnika.  Wyszlo x kg,  no i z proporcji policzyłem ile to wychodzi na hektar,  dałem mały margines na ewentualny jakiś poślizg koła.   A w polu,  no troszkę inaczej to wyszło. 

Siewnik to stary nordsten lift-o-matic. 

Opublikowano
1 godzinę temu, MarcinMadry napisał:

Pytanie dla doświadczonych, którzy uprawiają łubiny. Czy pryskacie na zaś od robala jak wychodzi z ziemi czy tylko jak jest potrzeba. Bo w zeszłym roku nie przypilnowalem i cały coś mi pozgryzalo jak wyszedl z ziemi, mało co zostało. W tym roku jakby też coś go zaczynało podgryzac. Czym ewentualnie prysznic? Zwykły insektycyd?

koszt oprysku to jakies 15zl/ha, moj ledwo wyszedl a juz oprzedzik go gryzie, pojade chyba wieczorem bo mam jakies resztki z wielolecia na robala. Fastacu chyba 0,1 a sumi alpha ie pamietam, 0,2-0,25 chyba

Opublikowano
Dnia 21.04.2018 o 10:12, daron64 napisał:

Nie wiem co zrobiłem źle,  także będę wdzięczny za radę,  gdzie błąd. 

Obwód koła, x ilość obrotów x szerokość siewnika.  Wyszlo x kg,  no i z proporcji policzyłem ile to wychodzi na hektar,  dałem mały margines na ewentualny jakiś poślizg koła.   A w polu,  no troszkę inaczej to wyszło. 

Siewnik to stary nordsten lift-o-matic. 

post-8148-1236283964_thumb.jpg

Opublikowano

Łubin gorzki karo zasiany 7.04 i opryskany tego samego dnia powierzchna 1.47 i poszło 350 l H2O +  1 L Afalonu + 0,15 command, po trzech dniach ulewa. Obecnie 80 procent roślin żółtych czy to wina oprysku? Dodam że nigdy nie dodawalem commandu i nigdy tak nie miałem, coś mnie teraz podkusiło. 

DSC_1755.JPG

Opublikowano (edytowane)

po mojemu to command jest przyczyną, po miesiącu  dojdzie do siebie     ale   to nie będzie już to

też tak miałem

Edytowane przez jan34533