Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ile wysiewacie łubinu wąskolistnego Regent? Zalecana norma wysiewu to 110 sztuk co w przypadku mojego materiału daje max 150kg/ha, wydaje mi się to być trochę mało...

I chyba masz rację ja w ubiegłym roku pierwszy raz miałem Regenta kawałek a dokładniej cały 1 ha:D i też tak zasiałem 110 roślin /m2 i według mnie zdecydowanie za rzadko ale niech się wypowiedza inni

Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano

Ja kupiłem Herosa o MTZ 125g co daje normę około 130kg. Ale wsieję  więcej bo zanosi się, że sarny go opylą.

Opublikowano

Brak ochrony i łubinu nie zawala ci zielsko? U mnie jak chłopy ekologicznie uprawiają łubin to widać go gęsto tylko po wschodach, a potem już jest tylko łąka chwastów.

A bez nawożenia to chyba nawet łubin się nie uda na glebie, gdzie są bardzo niskie zasobności wszystkiego...

Opublikowano

no ochrony w sensie fungicydy zapobiegawczo, pryskam na chwast i spokoj, jak mi sie nudzi i jest robak to pojade z robakiem, zadnego cudowania z odzywkami dolistnymi, siarczanami magnezu. U mnie rósł przy pH 4,2 fosfor b wysoko, reszta nisko i to był najpiekniejszy łubin jaki pamietam

Opublikowano

ja sieję tylko rozgałęziające jak kalif, w zeszłym roku Tango - ziela nie maja szans, ładnie  konkuruje i wygrywa łubin. Oprysk ewentualnie od oprzędzika jak widzę ze dużo więdnie w początkowych fazach rozwoju i na koniec desykacja/roundup

Opublikowano
Dnia 24.02.2018 o 00:47, Kos_pl napisał:

Przy odmianie Tango desykacja jest koniecznością? Przy odmianach samokończących można jej uniknąć, stąd tak pytam.

Jak każdy niesamokonczacy trzeba prysnąć roundupem

Opublikowano
11 minut temu, matek921 napisał:

A jeszcze ktoś inny poleci jakiś inny nawoz pod łubin? i w jakiej dawce?

Zakładam że badań gleby nie masz.

Na twoim miejscu zwrócił bym uwagę na potas. Ze 150 kg soli lub 200 kornkali i tyle w temacie. Wiadomo że fosfor jakiś też pasowało by dać ale łubin fajnie pobiera fosfor niedostępne dla innych roślin to powinien sobie poradzić z brakiem tego składnika. 

Nie podawaj żadnego nawozu azotowego, jest to bezcelowe.

Opublikowano

Witam

Mam pytanie dotyczące zaprawiania łubinu a mianowicie czy zaprawianie nitraginą a zaprawą nasienną T75 DS/WS się nie gryzie ponieważ zakupiłem łubin i nei wiem czy jedno nie wyklucza drugiego nie mam doświadczenia z łubinem i proszę o pomoc.

Opublikowano

W zeszłym roku sąsiad zastosował stomp z comandem to powiem ci że chwastnica jednostronna to na początku zrobiła się biała ale potem to była masakra aż musiał zastosować randap przed żniwami

Opublikowano

Stomp powinien zwalczyć chwastnicę ze spokojem. Może pryskał jak było sucho lub popełnił inny błąd. To, że rośliny zrobiły się białe to zasługa chlomazonu, który nie zwalcza tego gatunku. Chwastnica nie stanowi problemu w łubinach, wystarczy jakikolwiek graminicyd zastosować i temat z głowy. 

Opublikowano (edytowane)

Pryskał zaraz po siewie było wilgotnotylko rok wczwśniej na tym polu była dynia i niestety po dyni mnóstwo chwastnicy było i po prostu był mocny wysiew a pozatym zeszłoroczny sezon był mocno upadany i niestety  środki doglebowe zostały wymyte przez wodę i w późniejszym okresie chwasty rosły jak głupie.w jakiej proporci zrobić miesznkę stomp linurom

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta