Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na opakowaniu masz napisane ile trzeba wody /na sucho się nie da nawet gdybyś chciał/ u mnie to wygląda tak że mam pojemnik 400l i wszypuje 200kg nasion woreczek nitraginy rozrobiony z wodą i zaprawa nasienna do tego a potem łopatą- ziemia powietrze ziemia aż się nie wymiesza pamietaj żeby to robić w zacienionym miejscu bo bakterie przy kontakcie z promieniami słońca ponoć umierają, potem siewnik do pełna i w pole

Opublikowano

Koledzy a co robicie z łubinem słodkim? Kupuje ktoś u Was w okolicy na pasze. W gazetach dużo ogłoszeń z łubinem, pytanie co z tym zrobić gdy nie sprzeda sie do siewu a do paszy tylko niewiele sie dodaje.

Opublikowano

Na opakowaniu masz napisane ile trzeba wody /na sucho się nie da nawet gdybyś chciał/ u mnie to wygląda tak że mam pojemnik 400l i wszypuje 200kg nasion woreczek nitraginy rozrobiony z wodą i zaprawa nasienna do tego a potem łopatą- ziemia powietrze ziemia aż się nie wymiesza pamietaj żeby to robić w zacienionym miejscu bo bakterie przy kontakcie z promieniami słońca ponoć umierają, potem siewnik do pełna i w pole

Da się na sucho ale trzeba więcej nitraginy podać co się słabo kalkuluje. 

Opublikowano

Koledzy czy siał ktoś łubin wąskolistny na nasiona  rzutowo rozsiewaczem do nawozu ? Czy to wyjdzie. Mam pole po kukurydzy gdzie było dużo słomy kukurydzianej i po orce pługiem 2 skibowym trochę słabo to wygląda, wystaje sporo słomy i korzeni. Wydaje mi się że ciężko to będzie zasiać zwykłym siewnikiem i kombinuję czy może rozsiewaczem rozrzucić, zabronować, zwałować, opryskać. Na początku myślałem nad odmianą Regent ale ona się nie krzewi a przy sianiu rozsiewaczem chyba lepiej by było odmianę krzewiącą, bo wiadomo rozsiewaczem równomiernie raczej nie rozsieję i tam gdzie rzadziej nasiona polecą to się dokrzewi. Czy ja dobrze kombinuję ?

Opublikowano (edytowane)

Kolego u mnie niektórzy lejkami lub motylem sieją łubin i zboża też.przecież pierwszy siew to był siew rzutowy za pomocą ręki a dopiero niedawno wymyślili siewniki rzędowe.posiejesz siewką i będzie dobrze tylko dawkę zwiększ.
kolego ale regent ci się nie obsypie.mój sąsiad w zeszłym roku siał regenta lejkiem tylko zwiększył dawke zasiewu

Edytowane przez Matey
Opublikowano

Witam
Panowie jaką polecicie odmiane łubinu słodkiego na poplon żeby był dobry. Myślę o jakiejs krzewiacej sie odmianie tylko jaką. Macie jakieś sprawdzone odmiany co moglibyscie polecić. Jeszcze jedno pytanko jak wyglada presja chorob w łubinie zoltym?

Opublikowano

Zostało mi jeszcze 150kg Perkozu, pierwszy rok po centrali. Gdyby ktoś był chętny to 150zł/100kg. Najlepiej odbiór osobisty okolice Skaryszewa. Przesyłka do 30kg 15 zł.

Opublikowano (edytowane)

Jak na poplon to raczej łubin Zeus. Nie plonował on w ubiegłym roku najlepiej (prawie że najgorzej z wąskolistnych), ale szybko rośnie i dorasta do 7x cm, wytwarza więc dużo zielonej masy. Jeszcze odmiana Tango dorasta do około 70 cm.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Mój siedzi już od tygodnia w ziemi...
Kolego powyżej ja łubin na poplon zawsze sieje rozsiewaczem do nawozu na to talerzowka i wschody są bardzo dobre (dużo taniej jak siewnikiem) ale w plonie głównym siewnik z agregatem- tak że śmiało jeśli uważasz że nie masz warunków do siewu siewnikiem możesz to zrobić rzutowo- ja bym znacząco dawki na ha nie zwiększał bo póki co mamy sporo wilgoci w glebie i wschody powinny być dobre, pamietaj tylko żeby to zabronowac lub agregat, bo łubin lubi głęboki siew (5cm)

Opublikowano

Witam

Chce siać łubin słodki Regent, i chciałbym się zapytać Was jakie nawożenie stosujecie przed siewne po siewie oraz jakie opryski na choroby i chwasty i terminy kiedy je wykonywać, bo będę siał pierwszy raz łubin.

Z góry dzięki