Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pasowo to raczej nie bo nie ma czym pryskać i nie wytrzyma presji chwastów. Kiedyś raz zasiałem w szerszym rozstawie i mi się to nie podobało. Później siałem 110 szt/m2 i też średnio było. W tym roku dowaliłem 220 kg/ha drobnych ziarenek to nic chwasta nie było. Ale też i porządnie w tym roku opryskałem czymś czym nie powinienem. A w sumie plon rekordowy nie był ale to przez suszę czerwiec/lipiec bo łan wyglądał obiecująco, aż po cichu liczyłem na 3,5 t, a wyszło nie całe 2.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam wystawiony po 120 zł i są odzewy. Nawet ktoś dzwonił i chce kupić tone na siew.

Stosował ktoś w tym rok Sencor Liquid w łubinie wąskolistnym przedwschodowo zaraz po siewie?? Czekam na opinie, bo w planach mam chęć zastosować 3l Boxer + 0,25l Sencor.

Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano (edytowane)

Stosowałem i łubinu nie pali. Chwasty na dołkach rosną, u mnie z rdestami problem. W tym roku chlomazon i metrybuzyna (0,15 clomazonu 480 i 0,25 sencoru liquid) 

Edytowane przez kryssr
Opublikowano

Ale chyba masz na myśli łubin żółty? Bo to istotne aby pisać, w wąskolistnym raczej chlomazon nie przejdzie. Ja na wąskolistny boxer 3+pendigan 2 i powinno być dobrze. Ewentualnie pomyślę, aby ten pendigan zamienić na Wing P.

Opublikowano (edytowane)

Ale chyba masz na myśli łubin żółty? Bo to istotne aby pisać, w wąskolistnym raczej chlomazon nie przejdzie. Ja na wąskolistny boxer 3+pendigan 2 i powinno być dobrze. Ewentualnie pomyślę, aby ten pendigan zamienić na Wing P.

koszt wychodzi około 190 zł na ha ale powinno pomóc. W miare czysty łubin to już duży sukces

Rolex3  coś około 430,49 zł

Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano

Ta mieszanka dała sobie radę w tym roku, naprawdę było prawie, że czysto. Zresztą zanosi się, że ostatni rok uprawy tego badziewia, więc nie ma co oszczędzać, żeby chociaż chwastów nie narozsiewać :D

Opublikowano

Ja jeszcze sie zastanawiam czy nie posiać grochu. Cena podobna a wydajniejszy jest no ale  i troszke bardziej wymagajacy niz łubin. Narazie myśle. Do wiosny jeszcze daleko. Teraz troche mam juz martwy sezon to szukam opini o dobrych mieszankach na łubin. Musi zniszczyć przytulie, rdest plamisty, kolankowy, rumian,komose.

Opublikowano

kosa jezeli siejesz 1 raz policz koszty oprysków i po ile sprzedaż, ja sieje rozgałęziający się spokojnie radzi sobie z zielem a i tak muszę desykowac żeby zebrać bo odbija bez randapowania. Taka moja sugestia, bo jak sam pierwszy raz sialem to chciałem isc w koszty a teraz wiem swoje - oczywiscie kazdy robi wedle uznania.

Opublikowano

Garwolin 511 443 626. tu zadzwon. A tak przy okazji to może ktos ma namiary kto skupuje łubin w okolicach Zamościa z odbiorem. Bym tez podzwonił popytał chociaz z wiosny napewno ktos coś jacyś rolnicy troche kupią

Opublikowano

wziąłem w dzierżawę parę hektarów łąk/nieużytków. trawa skoszona latem i przegniła. w tamtym tygodniu to stalerzowałem no i może zaoram jak bedzie pogoda. pryskane glifosatem nie było. pytanie brzmi czy na takim polu można by zasiać łubin słodki(zeus). chodzi mi o presje perzu i innych chwastów. czy istnieje oprysk którym by można prysnąć w okresie wzrostu łubinu na ten perz. wiem że są środki na chwasty przedwschodowo i po, ale co z perzem?

Opublikowano

Oficjalnie fusilade, nieoficjalnie wszystkie targi, leopardy, eleganty itp. Musiałbyś to zrobić na 2 razy, ale powinieneś ten perz zwalczyć, tylko czy nie zagłuszy on łubinu do momentu oprysku to druga kwestia.