Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a powiedzcie mi koledzy jeśli posieje lubin zwykłym rozsiewaczem i po tym kultywator z walkami strunowymi później oprysk pewnie afalon i command . czy będzie dobrze chodzi mi głównie o to że jeśli jakąś tam część ziaren będzie leżała na werzchu czy one zejdą czy siać odrazu więcej ?

Opublikowano

Ja sieje łubin w ekologii :) Regent jest kiepski bo słabo konkuruje z chwastami :/ Zeus o wiele lepszy, ale jak potrzebujesz go na paszę to zdecydowanie regent.

Opublikowano

a powiedzcie mi koledzy jeśli posieje lubin zwykłym rozsiewaczem i po tym kultywator z walkami strunowymi później oprysk pewnie afalon i command . czy będzie dobrze chodzi mi głównie o to że jeśli jakąś tam część ziaren będzie leżała na werzchu czy one zejdą czy siać odrazu więcej ?

Rok temu przyjechał do mnie klient po Lubin rozsiewaczem, wysiewal 150kg/ha zeusa, potem brona i oprysk. Na polu nie bylem ale z drogi widziałem ze cos tam rośnie. Co do nasion na wierzchu, jest bedzie mokro to zejdą
Opublikowano

Koledzy a czy jest sens siać łubin po zlikwidowanym pszenżycie na które było posypane 200 kg saletry? Ziemia kl 4b gliniasto piaszczysta pole w średniej kulturze mam je dopiero 3 rok na jesień wapnowane i dane 200 kg polifoski. Nigdy nie siałem łubinu i nie wiem czy ten azot nie zaszkodzi czasem. A i mam do dyspozycji łubin biały który z tego co wyczytałem ma troszke większe wymagania i pytanie czy nadał by się na ten kawałek jeśli w ogóle jest sens go siać?

Opublikowano

Panowie z tymi opryskami to spokojnie możecie poczekać ja osobiście pryskałem zawsze około 1-3 tygodni po siewie(to nie rzepak ze 3 dni i zielono na polu :) ) i łubinowi nigdy nic nie było, chyba ze siejecie i jest +20 stopni i łubin wschodzi po 5 dniach :) zeszły rok linuron +metrybuzyna, 2 latat temu linuron + chlomazon, 3 lata temu linuron + pendimetalina. Efekty hmm wszystkie sposoby działały tylko nie zawsze pogoda dopisała i na rożnych polach rożne efekty, najważniejsze to wilgotna ziemia. Piszcie jakie wy macie sposoby i efekty,

Pozdrawiam.

Opublikowano

Sądzimy, że to zamiennik Afalonu bodajże z Chemirolu. Dla mnie afalon to niestety ale trochę woda święcona, może na pola bez komosy i przytulii to ok, ale czy są takie?:) Jako składnik do mieszanki z czymś lepszym jak najbardziej.

Opublikowano

Sądzimy, że to zamiennik Afalonu bodajże z Chemirolu. Dla mnie afalon to niestety ale trochę woda święcona, może na pola bez komosy i przytulii to ok, ale czy są takie? :) Jako składnik do mieszanki z czymś lepszym jak najbardziej.

kolego czy do ipironu moge dokupic na jednolisciene jezeli tak to co proponujesz

Opublikowano

Na jednoliścienne pryskasz powschodowo. Oficjalnie fusilade, a nieoficjalnie najtańszy graminicyd ze sklepu, ludzie stosują leopard czy agil. Dodaj do tego Ipironu z litr stompu chociaż to przytulię przytrzyma lepiej.

Opublikowano

macio linurex to to samo co afalon (ten sam składnik) śmiało, dodają do tego 2.5 -3 l wing p. Teraz doszedł boxer do ochrony poczytaj z kilkanaście stron wstecz a będziesz mieć wszystko co roku padają pytania na wiosnę czym pryskać. Ja w zeszłym niczym nie pryskałem ale siałem po wyoranej łace. Jeżeli masz rozgałeziajaca odmianę niesamokonczaca to i tak trzeba robić desykacje przed koszeniem.

Opublikowano (edytowane)

@d4rek dzięki za radę, nie skojarzyłem tych samych substancji aktywnych :D. A odmianę którą mam jest samokończąca także chyba obejdzie się bez desykacji 

Edytowane przez macio9554
Opublikowano

Panowie z tymi opryskami to spokojnie możecie poczekać ja osobiście pryskałem zawsze około 1-3 tygodni po siewie(to nie rzepak ze 3 dni i zielono na polu :) ) i łubinowi nigdy nic nie było, chyba ze siejecie i jest +20 stopni i łubin wschodzi po 5 dniach :) zeszły rok linuron +metrybuzyna, 2 latat temu linuron + chlomazon, 3 lata temu linuron + pendimetalina. Efekty hmm wszystkie sposoby działały tylko nie zawsze pogoda dopisała i na rożnych polach rożne efekty, najważniejsze to wilgotna ziemia. Piszcie jakie wy macie sposoby i efekty,

Pozdrawiam.

a jak pryskałeś te 3 tygodnie po siewie to nic nie stało się łubinowi nie było przebarwień ? bo piszą że afalon tego samego dnia ma być zastosowany 

Opublikowano

panowie jak cenowo w tym roku można było zarobić na łubinach , agrobiznes podał że ceny łubinu ostro w górę ,wie ktoś prognozę dopłaty do strączkowych ?

Co do dopłat do wysoko białkowych, to wczoraj byłem w ARiMR i była wywieszka szacowanej wysokości dopłaty bodajże 420 zł * a gwiazdka przy 420 odnosiła się do wysokości stawki z 2015 roku, czyli jak na razie jest to niewiadoma zależna od powierzchni upraw deklarowanych na ten rok