Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, mam pytanie właściwie to duży problem. ja zrobiłem łubin nuflonem na chwasta , warunki były jakie były tzn susza poczekałem chwile po siewie delikatnie cos kapło i poleciałem dawka 1,4 litra. Na jednym polo o powierzchni 2,2 ha bede miał 30 aro chabrowej łaki a na drugim polu o powirzchni 1,5 ha puściło mi na 0,5 ha rumianek. Łubin na obu kawałkach fajny mimo suszy ładnie wzszedł ale na te pola szkoda patrzeć. Jakieś wskazówki dla mnie macie? Słyszałem , że subs aktywna linuron ogólnie słabo na chabra. Na obu kawałkach ogólnie jak reką odciął jest czyste pole a to zachwaszczone , aż taka akumulacja chwastów tam by była. Razem mam tego prawie 4 ha ale blisko co hektar to nie wiem czy nie potraktowac roundoup i tyle bo potem tlyko gnoju nakosze

Opublikowano

@milanreal1 a powiesz jeszcze, bo tak nie widzę takiej informacji, w jakim łubinie te mieszanki były stosowane?? Wąskolistny czy żółty?

Były stosowane w obu gatunkach.

jakie dawki expertu I maratonu

Expert 0,35kg.

2l pendiganu+1l protuganu, czyli ok 3-4l maratonu.

Opublikowano (edytowane)

Może i mieszanka fajna 0,7 tebu+ 1,4 gwarantu tylko po co tak drogo?

1 l tebu 250 wystarczy w zupełności.

Ekonomicznego sensu stosowania amistaru w łubinie nie widzę... 

A co do braku stabilności w plonowaniu łubinu, uprawiam żółty od 4 lat (które w moich stronach były dość przekropne) i  zbierałem w okolicach 2 ton. 

Edytowane przez ogar118
Opublikowano (edytowane)

a nie mało 1 l gwarantu??  pisze zeby stosowac 2l na ha.

dzisiaj byłem kupiłem i gosc mi doradził zeby dac 1,3 l gwarantu i 0,7 l Tebu. koszt na ha wychodzi 97 zł wiec mysle ze nie jest tak drogo.

Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano

w jakich fazach ( ile rozgałęzień ) macie w łubinie kiedy robicie oprysk zapobiegawczo ?, jeśli można wrzucie jakieś zdjęcie będzie ułatwienie bo pierwszy rok mam na nasiona i jakosc bbch nie znalazłem wąskolistnego

Opublikowano

Witam dziś na oględzinach mojego łubinu znalazłem dwa problemy jeden to taki że mszyca jest na niektórych ?? Jest jakiś środek na mszyce ?? :)

A drugi problem to  też gdzie nie gdzie tak pojedynczo mi usycha więdnie poprostu. niedobór wody niby jest ale nie na tyle aby zrobił sie suchy

Opublikowano

jesli ci więdnie to może byc antraknoza lub fuzarioza. Za wczasu pryskaj gwarantem. mi żółty tez miejscami zaczynał zwijac liscie i szurnąłem do 1,35 gwarantem i 0,7 tebu. Waskolistnego narazie nic nie bierze odmiana kalif, wiec o kilka dni opoznie pryskanie

Opublikowano

Prysnąłem gwarantem w dawce 2 l na ha ale na etykiecie pisze dla mnie coś trochę niezrozumiałego a mianowicie maksymalna dawka środka to 2 l na ha a poniżej, że te 2 l gwarantują średni poziom ochrony. W takim razie czy taka dawka pomoże mojemu łubinowi żółtemu?

Opublikowano

jesli ci więdnie to może byc antraknoza lub fuzarioza. Za wczasu pryskaj gwarantem. mi żółty tez miejscami zaczynał zwijac liscie i szurnąłem do 1,35 gwarantem i 0,7 tebu. Waskolistnego narazie nic nie bierze odmiana kalif, wiec o kilka dni opoznie pryskanie

ANDRZEJ 1988 -  można zastosować jeszcze  oprysk na jednoliścienne w łubinie wąskolistnym  ? ale zaczyna  mieć pąki  , boję się  że go popale opryskiem  LABRADOR .

Opublikowano

myśle że nic nie powinno mu być. w tamtym roku pryskałem żółty, był już wysoki i tez miał juz widoczne pąki i nic mu sie nie stało a pryskałem superem. W tym roku nie bede pryskał bo nie ma sensu. Mam tylko gdzie niegdzie wystrzały po pszenicy z tamtego roku

Opublikowano

z żółtym tak własnie jest. dobrze że tylko posałem 0,55 ha żółtego. reszte 3,65 ha mam kalifa to nie widze na nim zadnych oznak choroby. za rok sieje kalifa albo inny waskolistny bo żółty to ciezka sprawa.

Opublikowano

ja posiałem 2 odmiany  żółtego i 2 wąskolistnego (gorzki i słodki).

Jedna odmiana żółta za chorowała i została opryskana amistarem opti, doradca rolny twierdzi iż była to infekcja z nasion, kupionych od rolnika, pomimo zaprawy.

Opublikowano

Jest jakaś faza w łubinie że nie można go pryskać gwarantem od antraknozy? Zauważyłem zwijające się liście obecnie zaczyna kwitnąć moge go prysnąć 0,5 l amistar i 1 l gwarantu?

Opublikowano

Prysnąłem dziś 2raz gwarantem pomimo że tydzień temu był 1raz, ale dalej kręciło, to za tydzień mogłoby nie być co kropić a już kwitnąć zaczyna. Dałem dziś 3l na ha, to albo padnie od oprysku albo zatrzyma. Reszta w rękach Boga.

Opublikowano

Witam

Ogólnie mam w jednym kawałku 2ha łubinu (1,5 Regent i 0,5 Neptun), zauważyłem, że na Neptunie w pewnym miejscu łodyga usycha i się przełamuje. 29 maja zapobiegawczo prysnąłem Gwarantem 2l/ha

Co to może być? antraknoza się pojawiła czy jakiś szkodnik?  rozciąłem rośline ale nic nie znalazłem ani robaka ani żadnego kanaliku wydrążonego nie było.

post-13483-0-60527300-1433702607_thumb.jpg

Opublikowano

Prysnąłem dziś 2raz gwarantem pomimo że tydzień temu był 1raz, ale dalej kręciło, to za tydzień mogłoby nie być co kropić a już kwitnąć zaczyna. Dałem dziś 3l na ha, to albo padnie od oprysku albo zatrzyma. Reszta w rękach Boga.

Nie wierzę. Kupiłeś 2 razy prawie germański bo francuski oprysk? Co z twoim patriotyzmem?

Opublikowano

widziałem gdzies na forum zdjecie łubinu z czerwonymi listkami. U mnie wlasnie kwitnie i sa place ze takie czerwone listki sa od dołu i usychaja. Czy to jest fuzaryjne wiedniecie lubinu?? I czy gwarant poradzi bo kupilem go wczesniej ale nie zdazylem opryskac