Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 minut temu, krilan06 napisał(a):

Też w czystym

2.5 litra pendimetaliny w czystym składniku,to jest około 6 litrów np stomp aqua na ha

Opublikowano
56 minut temu, jacor73 napisał(a):

tolurex i legato

Podasz proszę dawki?

53 minuty temu, K25 napisał(a):

Przestrzegam przed stosowaniem tolurexu i legato po deszczu

Jakie wnioski?

Opublikowano
9 minut temu, lukasz20 napisał(a):

Podasz proszę dawki?

Jakie wnioski?

Siew 24.04 czwartek, w piątek deszcz. W sobotę pryskałem snajperem w dawce 1.25 l na ha.Efekt bardzo głebokie fito część łubinu w ogóle nie wzeszła. Był jeden plus dodatni gorczyca która zanieczyszcała łubin,nie wzeszła w ogóle

• Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, kibix napisał(a):

jaka odmiana? ja zrobiłem próbe i dałem 1l snajpera powschodowo 2liść. Przypaliło ale łubin przeżył.

Odmiana karo

10 minut temu, K25 napisał(a):

Odmiana karo

Jaki efekt finalnie po 1 l powschodowo?

Opublikowano
5 godzin temu, lukasz20 napisał(a):

Podasz proszę dawki?

1,5 i 0,15 brak jakiegokolwiek fito, odmiana oskar i karo. Gleba delikatnie wilgotna po niewielkich opadach deszczu

• Thanks 1
Opublikowano

To strąkowiec. Dopiero się wygryza. Jak nie pryskałeś to spodziewaj się masowego wygryzania

Opublikowano

Nie ale zeżre 20-30% masy grochu. I oczywiście nie nada się do siewu

Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał(a):

@Agrest - to możliwe że to jest wołek zbożowy? Siedzi w świeżej peluszce

20250830_192523.jpg

Starkowiec w tym roku to masakra, kosiłem groch to już w dojrzałych strąkach trafiały się młode larwy i do w dość sporej ilości. Pierwszy raz się spotkałem żeby tak późno się pojawiały a były robione dwa zabiegi na niego. 

Opublikowano
W dniu 21.08.2025 o 17:31, gregory81 napisał(a):

No i mój koral ścięty.  Nie wiem ile sypał ale kupka dość spora. Liczyłem że zaraz będę musiał czyścić bo będzie mokry od ziela a tu się okazuje że suchutki i w miarę czysty więc niech czeka. 

20250821_172158.jpg

No i wczoraj udało się w końcu oczyścić i przeważyć i wychodzi czystego 1200 kg z ha. 

Opublikowano

Mam pytanko takie z innej beczki.

Robił ktoś z was uprawę pługiem dlutowym tak na +/- 50cm , Ziemia klasa 2-3(brak kamieni) oraz jest stosowane zmianowanie burak, kuku, bobik i pszenica??

jaki ma to sens tak głęboko uprawiać np pod pszenicę??

Rozumiem 25-30cm ale 50cm to chyba lekka przesada. 

Opublikowano
W dniu 21.09.2025 o 19:59, krilan06 napisał(a):

Nie wiem, u mnie poszedł bezorkowiec na 25cm i pod zboże powinno być ok

Tak pytam.

Bo u mnie kuzyn pożyczył pług dlutowy i robił case po samą ramę. 

Tylko ja nie widzę sensu tak głębokiej uprawy. 

Jak się go zapytałem dlaczego to on bo zimowa musi być na głęboko.

Opublikowano

Sieje ktoś łubin biały ? Chciałbym zasiać łubinu, aby dobić do 20 % strączków i załapać się na ekoschemat zróżnicowana struktura upraw, Z drugiej strony chciałbym też coś zebrać z tego bo mogę to skarmić kurkom i trzodzie. Myślałem o białym bo ma niby najwiekszy potencjał plonowania. 

Opublikowano

Myślałem kiedyś o siewie.

Pamiętaj że ten łubin tylko na dobrą glebę

Opublikowano

U mnie właśnie klasa IV b, widzę właśnie że białego jest mało nasion. Jakie realnie plony są w zasiągu do osiągnięcia w przypadku wąskolistnego ? Czym najlepiej odchwaścić, może tak jak soja metrybuzyna+ chomazon ?