Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No i mój koral ścięty.  Nie wiem ile sypał ale kupka dość spora. Liczyłem że zaraz będę musiał czyścić bo będzie mokry od ziela a tu się okazuje że suchutki i w miarę czysty więc niech czeka. 

20250821_172158.jpg

Opublikowano
11 minut temu, matisz napisał(a):

U mnie dzisiaj ostatni kawałek 2.2ha skoszony, plon może ze 3tony uleciało. 

20250821_162021.jpg

Nie wiem jak wam te łubiny sypią, ale u mnie z czegoś takiego, to by z 500 kg uleciało

Opublikowano
14 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Wcześniej pisałeś dobre 3 tony, teraz już zszedłeś w dół, a nadal nie chcesz ujawnić sekretu na ten za***isty plon oskara

No tak.

Ale nie był oczyszczony. 

A po drugie mówiłem że to było info przez telefon bo ja byłem w tym czasie za granicą. 

Za cały tydzień sprzedałem tylko 0.5t łubinu. 

Cena rynkowa Wacha się między 2 a 2,50zl/kg 

Opublikowano
30 minut temu, biszu napisał(a):

No tak.

Ale nie był oczyszczony. 

A po drugie mówiłem że to było info przez telefon bo ja byłem w tym czasie za granicą. 

Za cały tydzień sprzedałem tylko 0.5t łubinu. 

Cena rynkowa Wacha się między 2 a 2,50zl/kg 

Tyle możesz za kg chcieć, nikt nie broni tylko znajdź najpierw naiwniaka który tyle zapłaci jak większość ofert jest w kwotach 1-1,5 zł/kg w zależności od jakości nasion.

Opublikowano
12 godzin temu, drobny napisał(a):

Ja z 45 arów 750kg 🤭

Będzie przynajmniej na przyszły zasiew na 1 ha 

12 godzin temu, livebird napisał(a):

Ja tam nakosiłem całe 210 kg z 45 arów i stwierdzilem ze reszte stalerzuje niz meczyc kombajniste w tej trawie 🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

Siał ktoś łubin po qq potraktowanej mezotrionem? W trakcie sezonu się plany pozmieniały i pasuje tak zasiać.

Do odchwaszczania poszedł Elumis (27.05) w dawce 1.25l czyli ok. 96g mazortionu. 

pH ok. 6, rok był dosyć zasobny w opady jak na moje warunki tj. qq była jak do tej pory zwinięte może przez 2 tyg a nie tak jak w poprzedniej lata praktycznie 1.5 mieś. 

Qq bedze zabrana na ziarno, potem mulczer, talerzowka i orka. 

Można ryzykować siew +/- w kwietniu po takich zabiegach i warunkach? 

Opublikowano
3 godziny temu, K25 napisał(a):

Witam. Czy przed koszeniem łubinu sprawdzacie zdolność kiełkowania?

'

A co Ci to da? 

To że teraz będziesz miał 98%, to nie znaczy, że na wiosnę będzie tyle samo, błąd przy koszeniu i przechowywaniu i będziesz miał 50 %, albo mniej.

Opublikowano
3 godziny temu, K25 napisał(a):

Witam. Czy przed koszeniem łubinu sprawdzacie zdolność kiełkowania?

'

W jakim celu?

27 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Siał ktoś łubin po qq potraktowanej mezotrionem? W trakcie sezonu się plany pozmieniały i pasuje tak zasiać.

Do odchwaszczania poszedł Elumis (27.05) w dawce 1.25l czyli ok. 96g mazortionu. 

pH ok. 6, rok był dosyć zasobny w opady jak na moje warunki tj. qq była jak do tej pory zwinięte może przez 2 tyg a nie tak jak w poprzedniej lata praktycznie 1.5 mieś. 

Qq bedze zabrana na ziarno, potem mulczer, talerzowka i orka. 

Można ryzykować siew +/- w kwietniu po takich zabiegach i warunkach? 

Duże miałeś opady w lipcu? Może deszcz przepłukał

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał(a):

A co Ci to da? 

To że teraz będziesz miał 98%, to nie znaczy, że na wiosnę będzie tyle samo, błąd przy koszeniu i przechowywaniu i będziesz miał 50 %, albo mniej.

Chodzi mi o sytuacje gdy przed koszeniem będę miał 50 %,albo mniej

Sytuacja jest następująca Łubin odmiany karo siany 24 kwietnia.Po siewie  opryskany snajperem w dawce 1.25 l ha.Na grzyba tebukonazol 2 razy po 1 l. Przed koszeniem,postanowiłem sprawdzić zdolność kiełkowania. Okazało się że na papierowym podłożu, w przeciągu 4 dni kiełkują tylko pojedyńcze nasiona. Natomast nasiona zasypane piaskiem kiełkują w około 90 %. Co o tym sądzicie

Opublikowano
16 godzin temu, K25 napisał(a):

Chodzi mi o sytuacje gdy przed koszeniem będę miał 50 %,albo mniej

Sytuacja jest następująca Łubin odmiany karo siany 24 kwietnia.Po siewie  opryskany snajperem w dawce 1.25 l ha.Na grzyba tebukonazol 2 razy po 1 l. Przed koszeniem,postanowiłem sprawdzić zdolność kiełkowania. Okazało się że na papierowym podłożu, w przeciągu 4 dni kiełkują tylko pojedyńcze nasiona. Natomast nasiona zasypane piaskiem kiełkują w około 90 %. Co o tym sądzicie

Przede wszystkim powstrzymaj się przed wypisywaniem, że pryskasz niezarejestrowanymi środkami. PIORIN zechce Twojego łubinu do badań i możesz wywieszać białą flagę.

Jeśli chodzi o pytanie, to ironicznie, jeśli będziesz siał na papierowym podłożu, to połowa nasion wykiełkuje, jeśli w ziemi, to około 90% puści kiełek