Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, forestrider18 napisał(a):

Oskar, siew 9 kwietnia. Część pola na której był żółty jednak nie ruszył. Moim zdaniem winna zbita gleba, na tej części ze zdjęcia nawet na nakładkach rośnie.

20250603_194741.jpg

chce już kwitnąc? mam z 14 kwietnia i sie zastanawiam czy za tydzien w sobote nie pojechac już grzybówką

Opublikowano

Właśnie wróciłem z oględzin łubinu i w najwyższym miejscu ma 40 cm.

A najmniejszym 25-30cm. 

No i ładny i gęsty, coś tam gorczycy rośnie ale już nic nie będę pryskał bo nie chce go zepsuć.

Jak nic się nie wydarzy to widzę potencjał na godziwy plon.

To mój pierwszy łubin i na gospo.

Niech moc i plon będzie z nami.

Euforia umnie jak cholera i buzia się cieszy jak cos się udaje. 

• Like 2
Opublikowano
19 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Trochę nie w temacie ale tak wygląda moja peluszka. Zastanawiam się żeby w przyszłym roku zastąpiła łubin tylko problem ze zwierzyną 

20250603_180158.jpg

Dużo siejesz kg na ha ?

19 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Trochę nie w temacie ale tak wygląda moja peluszka. Zastanawiam się żeby w przyszłym roku zastąpiła łubin tylko problem ze zwierzyną 

20250603_180158.jpg

Dużo siejesz kg na ha ?

Opublikowano

Chyba 250 kg/ha wyszło 

2 godziny temu, biszu napisał(a):

Właśnie wróciłem z oględzin łubinu i w najwyższym miejscu ma 40 cm.

A najmniejszym 25-30cm. 

No i ładny i gęsty, coś tam gorczycy rośnie ale już nic nie będę pryskał bo nie chce go zepsuć.

Jak nic się nie wydarzy to widzę potencjał na godziwy plon.

To mój pierwszy łubin i na gospo.

Niech moc i plon będzie z nami.

Euforia umnie jak cholera i buzia się cieszy jak cos się udaje. 

Zobaczysz jak zboże będzie po tym rosło 

• Like 1
Opublikowano

Kurna, z 6ha w kawałku na zdjęciu, lasu nie widać to aż strach pytać ile jeszcze ha z tyłu do lasu😁

Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał(a):

Panowie liczą na dobrą cenę sprzedaży? Wszyscy łubinu nasieli na potęgę

Nie będzie gorsza niż w tym roku, większość i tak zbierze talerzówką, AF nie jest wyznacznikiem wielkości zasiewów w PL

jeśli nie ma obornika, to najlepsze rozwiązanie na słabych glebach, stanowisko pod zboże pierwsza klasa.

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

Nie będzie gorsza niż w tym roku, większość i tak zbierze talerzówką, AF nie jest wyznacznikiem wielkości zasiewów w PL

jeśli nie ma obornika, to najlepsze rozwiązanie na słabych glebach, stanowisko pod zboże pierwsza klasa.

jadąc do pracy mam z 15ha do obejrzenia... 7 działek w życiu tam nie było łubinu zasianego

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

jadąc do pracy mam z 15ha do obejrzenia... 7 działek w życiu tam nie było łubinu zasianego

Lokalnie, to może i być coś więcej. Za miododajne okroili dopłaty, to ludziska na strączki się rzucili.

W okolicy nie zauważyłem zwiększonego areału strączków, ostatnio jechałem na południe, to żadnego pola z łubinem nie widziałem.

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał(a):

Kurna, z 6ha w kawałku na zdjęciu, lasu nie widać to aż strach pytać ile jeszcze ha z tyłu do lasu😁

Wiedziałem że ktoś tak napisze. Las jest w tym miejscu, gdzie stałem 😅

Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Panowie liczą na dobrą cenę sprzedaży? Wszyscy łubinu nasieli na potęgę

Ja tam tylko dla siebie na poplony także mie to loto 🤣

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Chyba 250 kg/ha wyszło 

Zobaczysz jak zboże będzie po tym rosło 

Dokładnie tak jak piszesz pola 1.11 ha wyśmiałem plus/minus 230kg 

Jak chodzi o siew zboża na następny rok to sobie odpuszczę. No może zostawię 30ar na rozmnożenie nowej odmiany. 

Edytowane przez biszu
Opublikowano

Jak podchodzicie do podobno obowiązkowej przerwy 4 lata z łubienem na tym samym stanowisku. Czy jeśli będzie co 3 lata ( łubin - zboże - zboże - łubin) na klasach 6z to bardzo źle?

Opublikowano

Ale gdzie masz ten obowiązek ? W teorii nie powinno się siać po Sobie , a praktyka kolegi z forum pokazuje że 3-4 lata siał...tak samo i zboża powinno się robić zmianowanie a ludzie sieją wiele lat po Sobie. No fakt , że zboża trochę inna bajka. Ale nie przesadzaj my aby łubin siać co 4 lata...

Opublikowano

Nie mówię o dopłatach, tylko są artykuły które mówią o tym, że nie łubin nie powinien wracać na to samo stanowisko częściej niż co 4 lata.

• Like 1
Opublikowano

"nie powinno się" a " nie wolno" to dwie różne rzeczy. Chodzi w tym tylko o to żeby presja chorób, chwastów typowych dla danej uprawy czy szkodników nie była problemem.