Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
22 godziny temu, livebird napisał(a):

Tyle zalecił doradca w sklepie tyle dałem 

Ale z tym bizzinem nie jestem pewien bo nie pamietam czy to byly kilówki czy pół kilówki

Samodzielne myślenie nie boli... Podobno. Metrybuzyna i chromazon nie mają rejestracji w łubinie i dawkowanie opiera się na doświadczeniach i wiedzy przekazywanej między innymi przez to forum. Dawki to ci podał chromazonu z grochu a metrybuzyny z ziemniaka a łubin to średnio te rośliny przypomina. handlowiec czy sprzedawca w sklepie to ma towar wcisnąć i mało się przejmuje tym jak skończy uprawa u rolnika po takich dawkach.

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, arnoldino napisał(a):

Samodzielne myślenie nie boli... Podobno. Metrybuzyna i chromazon nie mają rejestracji w łubinie i dawkowanie opiera się na doświadczeniach i wiedzy przekazywanej między innymi przez to forum. Dawki to ci podał chromazonu z grochu a metrybuzyny z ziemniaka a łubin to średnio te rośliny przypomina. handlowiec czy sprzedawca w sklepie to ma towar wcisnąć i mało się przejmuje tym jak skończy uprawa u rolnika po takich dawkach.

Brałem na soje i niewielki areał łubinu w którym doświadczenia nie mam a sprzedawca zaufany więc....

Opublikowano

Wczoraj bralem śor w sklepie to gosc pytal telefonicznie sprzedawcy czy do commanda mozna dac bandur w lubinie. Zanim sprzedawca sie zorientowal w temacie i oddzwonil  ( ze nie) to gosc juz jechal ta mieszanka w pole xd. Ciekawe co z tego wyjdzie. 

Opublikowano
W dniu 24.05.2025 o 08:27, Celownik07 napisał(a):

Ładne macie te łubiny, u mnie w tym roku bedzie kiszka. Pomimo wysiewu 225kg/ha wyglada gorzej niz rok temu jak sialem poznaniakiem 185kg/ha. Raczej wina tu obarcze nowy zestaw wysiewajacy- kupilem agromasza sr250 i jechalem na ustawieniach fabrycznych :/ ( lekkie modyfikacje tylko w trakcie siania robilem) . Dodatkowo dociazony wal krawężnikami poprawil spustoszenie. Mam nauczke na za rok.   Aby 1t/ha wyszla i bedzie ok. 

W tym roku wczesny termin siewu był kluczowy. Mój kwietniowy łubin jest nędzny aż żal patrzeć, podczas gdy rok temu pięknie rósł.

Opublikowano
Godzinę temu, GABBER85 napisał(a):

widać że ludzie nasiali łubinów i  grochów, [ po dobrych cenach pszenicy i zieminiaków]  i  bedzie łubin po 800zł/t

Ja tam posiałem dla siebie na poplony tylko 🤣a pieron wie czy urośnie 😂

Opublikowano
W dniu 24.05.2025 o 12:07, Celownik07 napisał(a):

Screenshot_2025-05-24-12-07-12-700_com.miui.gallery-edit.jpg

Ciekawe zjawisko. 

wykop rośliny z tych przypalonych miejsc i porownaj z tymi gdzie jest zielony. Porównaj głebokość siewu. Twój oprysk raczej na to wpływu nie miał. 

1 godzinę temu, GABBER85 napisał(a):

widać że ludzie nasiali łubinów i  grochów, [ po dobrych cenach pszenicy i zieminiaków]  i  bedzie łubin po 800zł/t

U mnie też jest dużo nasiane ale mało kto będzie zbierał. Łubiny są zarośniete albo robak je tak wymęczył że ledwo żyją. 

Opublikowano
21 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

W tym roku wczesny termin siewu był kluczowy. Mój kwietniowy łubin jest nędzny aż żal patrzeć, podczas gdy rok temu pięknie rósł.

Ciężko porównywać uprawy rok do roku, gdzie rok temu było sprzyjająco na łubiny, było więcej wody i było cieplej jak w tym roku. Ja wciąż uważam że późniejszy termin siewu jest korzystniejszy

pisaloscie wyżej o metrybuzynie, rok temu 250g było ok, w tym roku mam doświadczenie że było jej za dużo. Lepiej wychodzi litr pendimetaliny+ 100g metrybuzyny niż 250g metrybuzyny. Końska dawka metrybuzyny zadziałała jak skracacz, łubin bez niej jest dobre 10 cm wyzszy

Opublikowano

Wiem że nie ma co porównywać, nie ma jednej złotej strategii na łubin. Rok temu późny łubin się udał, w tym roku z powodu zimnej wiosny jest lipa i raczej należało zasiać wcześniej.

Gdyby tylko były skuteczne środki do powschodowego zwalczania dwuliściennych to wtedy bez żadnego zastanawiania wczesny termin byłby najlepszy

Opublikowano

Ma takie pytanie. Mam posiany łubin kwalifikuję sie do ekoschematu zróżnicowana struktura upraw i czy moge zaznaczyc również zboża czy tylko sam łubin do tej dopłaty.

Opublikowano
12 godzin temu, mat22889 napisał(a):

tylko z tego co czytam tu na forum ludzie walczą i to nawet skutecznie z dwulisciennymi

Ale mimo to nie udało się tu opracować jakiegoś w pełni skutecznego i bezpiecznego rozwiązania 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.05.2025 o 16:38, Celownik07 napisał(a):

Mam wialnie rzemioslo na bazie chyba tej włk5 ( czy jakos tak) i generalnie sie sprawdza ale bokami te drobne ziarna wylatuja, jestem na etapie uszczelniania jej. Porobilem rawki 3,2;4;4,5;5mm oczka i dodatkowa na wylocie ale jeszcze widze ze bokami leci ostro chwast( ramka rawki to listwa 5cm i to musze ulepszyc na przyszly sezon)- planuje dac boczne gumy jak sa np. w tasmociagach do gnoju lub podajnikach do miału, ktore beda kierowaly ziarno do srodka rawki na zasadzie lejka. Caly czas ulepszam i sie ucze.

W dniu 23.05.2025 o 20:00, matisz napisał(a):

a mi się dobrze sprawuje moja konstrukcja same sito fi4,5mm z wibracją, przy oczku 5mm za dużo łubinu uciekało

sito.jpg

co do późnego siewu to mój baryt siany 14.04 wygląda tak

łubin.jpg

Edytowane przez mariusz2345
Opublikowano
16 minut temu, malaczarna napisał(a):

Śnieg go przykrył tydzień po siewie. Mrozy -5 nie ruszyły. Robaczki pogryzły. Ziele teraz meczy.

IMG_20250527_181448.jpg

Pani to maruda chyba...

Ładnie wygląda...