Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 21.05.2025 o 08:14, jarecki napisał(a):

na opakowaniu labradora jest napisane górna dawka 2 litry na perz , teraz jak sa warunki dobre wilgoć i ten chwast dobrze pobiera składniki to warto zwiekszać dawkę ? 

Ja przed przymrozkami dałem 2,5 litra na 220 l wody i ładnie perz żółknie. 

• Thanks 1
Opublikowano

Nie wiem co wy chcecie od Labradora, czyści perz tylko jakby długo trzeba czekać na działanie i to najlepiej w dawce dzielonej 2x1l. Ze względu na brak czasu wczoraj w grochu poszło 2l i w łubinie też tak zrobię tylko jeszcze chwilę poczekam czy na tej żółtej części pola będzie rósł ale raczej nie a zazieleniło się już od chwastnicy.

• Thanks 1
Opublikowano

Ech, gdyby nie za niska norma wysiewu to nie byłoby najgorzej.

Jeszcze z tydzień i zakwitnie.

Oprzędziki cieszą się życiem.

Tak czy siak warto było wcześnie siać

20250522_095046.jpg

20250522_095205.jpg

20250522_095219.jpg

20250522_095015.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

czym planujesz ten słonecznik z pierwszego foto zwalczyć? mam stanowisko 0,2ha po słoneczniku i tez wywaliło. nieduzo tego to myslalem podejsc jak wygóruje łubin z kosa spalinowa :) 

Niczym bo tego tyle jest co na zdjęciu. Powyrywam kiedyś. 

Opublikowano
W dniu 19.05.2025 o 08:36, Celownik07 napisał(a):

dawałem 2l goltix i 0,2l danubisu na opryskiwacz 300l i nim robiłem ok 1,2-1,3ha działki

Goltix ma rejestrację na buraki tylko, jest coś innego z rejestracją w łubinie na dwuliscienne ? Można goltix połączyć z labradorem ? Czy lepiej osobno?

Opublikowano
16 minut temu, mat22889 napisał(a):

Goltix ma rejestrację na buraki tylko, jest coś innego z rejestracją w łubinie na dwuliscienne ? Można goltix połączyć z labradorem ? Czy lepiej osobno?

ze strony MRiRW. nie mozna łączyć z 1liściennymi. (robiłem probe rok temu i łubin starabaniło, finalnie odżył)

image.png

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, mat22889 napisał(a):

Goltix gold nie mogę znaleźć zwykły 700g sub czynnej 

Ile w Lubinie będzie bezpiecznie?? 900g?

Pierwszym pomysłem było dać goltix Gold 2 l jak zalecaja w etykiecie. A że nie było kupiłem metafor pro odpowiednik goltixa. Po przemyśleniach stwierdziłem że dorzucę coś jeszcze dff. I próbuję mieszaninę (dff) promazol 500 w ilości 0,16 + (metamitron) metafor w ilości 1.6. Bodajże @Celownik07 Stosował podobnie tylko mieszankę robił z innych nazw środków. Co będzie to będzie 🤭

1 minutę temu, gregory81 napisał(a):

Pierwszym pomysłem było dać goltix Gold 2 l jak zalecaja w etykiecie. A że nie było kupiłem metafor pro odpowiednik goltixa. Po przemyśleniach stwierdziłem że dorzucę coś jeszcze dff. I próbuję mieszaninę (dff) promazol 500 w ilości 0,16 + (metamitron) metafol w ilości 1.6. Bodajże @Celownik07 Stosował podobnie tylko mieszankę robił z innych nazw środków. Co będzie to będzie 🤭

Opublikowano
8 minut temu, gregory81 napisał(a):

Pierwszym pomysłem było dać goltix Gold 2 l jak zalecaja w etykiecie. A że nie było kupiłem metafor pro odpowiednik goltixa. Po przemyśleniach stwierdziłem że dorzucę coś jeszcze dff. I próbuję mieszaninę (dff) promazol 500 w ilości 0,16 + (metamitron) metafor w ilości 1.6. Bodajże @Celownik07 Stosował podobnie tylko mieszankę robił z innych nazw środków. Co będzie to będzie 🤭

jutro wrzuce jakies foty po dokładnie 7dniach od oprysku

6 minut temu, Janeczko napisał(a):

Do każdego zabiegu dodajecie adiuwant ?

dla mnie adiuwanty to nowosc, dostałem w prezencie baniak 20l jakiegos ikara i proboje go rozdysponowac, dlatego dopytuje czy dawac czy lepiej nie (jak w przypadku goltixa+legato powschodowo). na robaka dodaje.

Opublikowano

Wrzuć. Żeby nie wczorajszy i dzisiejszy deszczyk to już bym miał opryskane. A desz był taki ze pożal się. Zobaczymy jutro ponoc ma być ładnie to może się uda. 

Opublikowano

U mnie od 2tyg chyba albo wieje albo popaduje i oprysków nie można zrobić, owies na chwasty, łubin tak samo(ale nie jest źle po siewie coś musiały opryski działać) i teraz jeszcze pszenica T2/3

Opublikowano

A ja wczoraj sprzedałem po 2zł/kg ostatniego big baga Dalbora. Jeden kupił 600kg drugi 300kg i po łubinie. Życzę im wysokich plonów :)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Panowie, mieszanka spelnila moje oczekiwania, daje na nia akredytacje* . Widze maruna, rdesty,skrzyp,szczaw,oset zalatwiony po 7 dniach od aplikacji, chabra nie ruszylo.  Lubinowi nic nie jest- lekkie przypalenia na nakladkach i w jednym miejscu gdzie na chwile sie zatrzymalem. Mniejsze rdesty spalone do cna, wieksze chwasty bieleja. Jak widzicie na zalaczonych zdjeciach lubin maly i raczej to nie jest wina monokultury i terminu siewu- taki rok u mnie- zimno. Na dzialce z pierwszym rokiem lubinu jest tak samo, u sasiada tez. Dodaje tez zdjecie nizinki o ktorej wspominalem ze co roku problem z rdestem, niestety do przesiania- lubin mozna liczyc na palcach:

IMG_20250523_070320.jpg

2

IMG_20250523_071828.jpg

1szy raz lubin (stanowisko po wieloletniej łące/pastwisku)

IMG_20250523_072914.jpg

Sasiada karo (siany na poczatku kwietnia, bez chemii)

IMG_20250523_073059.jpg

Maly rdescik

IMG_20250523_070530.jpg

* oczywiscie stosujesz na wlasna odpowiedzialnosc :)

Dzis wjezdza lablador, za tydzien siarczan magnezu+robak. O tebu narazie nie ma co myslec. 

Edytowane przez Celownik07
  • Like 2
Opublikowano

Tak. 100% orki w tym roku. W zeszlym 100% talerzowki i bez roznicy-  rok w rok problem z rdestami, ale tez widze po materiale siewnym, ze mimo dwoch wiań ( zaraz po bizonie i przed samym siewem) nie da sie moim sprzetem w 100% odwiac rdestow i powoju ( ziarno przypominajace czarny pieprz). 

Nizina przesiana z reki+ brona. 

IMG_20250523_090258.jpg