Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A to różnie - swoim poznaniakiem to standardowo odstęp 12,5cm (jeśli źle podaję to mnie poprawcie), kiedyś też siałem tak że 2 redlice sieją, jedna zamknięta, 2 sieją, jedna zamknięta, ... . W zeszłym roku usługa bo w taki "bałagan" bym zwykłą redlicą nie dał rady zasiać 

Opublikowano

Też będę siał poznaniakiem,pytam bo w moich stronach dawniej sieli co drugą redlice ale moim zdaniem za duży rozstaw i większa presją ziela, dużo siejesz?,jak u ciebie że zbytem?,planuje zasiać 4ha,i zastanawiam się czy niezawiele bo łubinu niesiałem od 2015r,a i w okolicy w ogóle nie sieją...

Opublikowano

Chłopaki a co sądzicie o łubinie bialym? Mam do dostania w okolicy dwa lata po centrali,niby odmiana ściągnięta z niemiec, bardzo wysoka, ziarno spłaszczone, planowała ok 4t i tworzy po min. 3 rozgałęzienia i w żniwa  to niby kosił go tak jak rzepak że jeszcze ściernisko wysokie zostawało przynajmniej tak mówił rolnik który sprzedaje. Prawda że bardzo wysoki rośnie i czy na 5-6 klasie poradzi sobie nie gorzej od wąskolistnych? Bo chyba Zeusa z centrali już nie dostanę a z Polski z olx ściągać to też nie wiadomo co przyjedzie kurierem. Może nawet nie Zeus tylko jakąś z nowszych odmian bo jak to mówią papier wszystko przyjmie.

Opublikowano
11 minut temu, Michal014d napisał(a):

Chłopaki a co sądzicie o łubinie bialym? Mam do dostania w okolicy dwa lata po centrali,niby odmiana ściągnięta z niemiec, bardzo wysoka, ziarno spłaszczone, planowała ok 4t i tworzy po min. 3 rozgałęzienia i w żniwa  to niby kosił go tak jak rzepak że jeszcze ściernisko wysokie zostawało przynajmniej tak mówił rolnik który sprzedaje. Prawda że bardzo wysoki rośnie i czy na 5-6 klasie poradzi sobie nie gorzej od wąskolistnych? Bo chyba Zeusa z centrali już nie dostanę a z Polski z olx ściągać to też nie wiadomo co przyjedzie kurierem. Może nawet nie Zeus tylko jakąś z nowszych odmian bo jak to mówią papier wszystko przyjmie.

Łubin biały tylko na bardzo dobre stanowiska, bardziej na 3 klasę a na 5 i 6 zapomnij

Opublikowano
28 minut temu, Matey napisał(a):

najpewniej mówisz o butanie, wizualnie więcej masy wytworzy, ziarno również większe jak z łubinów wąskolistnych

Odmiany nie znał. Z tego co mówił to z Niemiec wzięta ta odmiana to może tam jest jakaś inna jeszcze. Bo w Polsce z tego co na necie szukałem to też właśnie znalazłem tego butana. 

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał(a):

Łubin biały tylko na bardzo dobre stanowiska, bardziej na 3 klasę a na 5 i 6 zapomnij

Kurcze już trochę się "nakręciłem" na ten łubin biały a tu kurcze taki gong od cb dostaje :) Z rozmowy z tym rolnikiem miał go niby na mozaice 3-5klasa z placami 6klasy i mówił że wszędzie łubin był tyle że na tych słabszych placach był w kolano ok 70cm a w najwyższych miejscach 120-130cm miał i już nie wiem co myśleć. Bo jak na moich piachach regent w tym roku bydło kostek luc ciut powyżej że przy koszeniu połowa pod kosą poszła to te 70cm robi że tak powiem na mnie wrażenie. Czyli co lepiej wrócić do punktu wyjścia i szukać na olx tego Zeusa i liczyć że ktoś nie kantuje z odmianą?

17 minut temu, zbyszek8201 napisał(a):

To samo chciałem napisać. Łubin biały ma najwyższe wymagania glebowe spośród wszystkich łubinów 

To kurcze niefajnie. Bo mimo że mam w miarę zadbane pola to są to dalej 5-6klasy...

2 minuty temu, krilan06 napisał(a):

A Ty potrzebujesz słodki czy gorzki?

Słodki raczej bo z gorzkim nie bardzo jest co robić później. A w poplony to w moich okolicach ludzie zbytnio się nie bawią.

Opublikowano

Jak nie spraktykujesz to się nie dowiesz. Raz chyba w 2000 r zasiałem hektar łubinu białego totalnie bez wiedzy na nowej nieznanej dzierżawie. Pole słabe 4b 5 i 6 klasa. Porażka bolała.

Ale z tydzień temu przeglądałem ofert na olx i chodziły mi ponowne testy tylko na mocnej 3 klasie. 

Tylko tam oprócz problemu z sarnami dochodzi chyba problem nierównomiernego dojrzewania

Opublikowano

Kupiłem 2,2t kwalifikatu grochu na 7,83ha. No i trochę mało bo kiełkowanie na papierze 89% a mi wyszło 82. Pasowałoby że 2kg dokupić albo mniej zasiać

Opublikowano

W grochach ogólnie jest kiepsko.

Drugą partię miał z jeszcze mniejszą zdolnością

Opublikowano

Chromazon tak między 50 a 100 ml, poszczególne gatunki różnie tolerują dawkę, jednego spali 60 ml a inny 100 ml wytrzyma. Bardziej mnie interesuje jaka jest bezpieczna dawka metrybuzyny dla waskolistnego

Opublikowano

stosował ktoś trinity i metrybuzynę w łubinie żółtym? bo waham się czy zamawiać środki.

stosowałem dwa lata temu boxera i stomp w mixie  i bez szału. bardzo dużo chwastów przepuściło. tylko fakt wcześnie siałem i za zimno było potem. łubin długo wschodził. 

Opublikowano
48 minut temu, olkosio napisał(a):

stosował ktoś trinity i metrybuzynę w łubinie żółtym?

w wąskolistnym tak. Cofnij się w temacie do wiosny 2024 tam było coś na ten temat pisane

Opublikowano
W dniu 12.02.2025 o 08:24, arnoldino napisał(a):

Stosuje może ktoś mieszankę pendimentaliny z chromazonem  i metrybuzyną i  jakich dawkach s. cz. w łubinie? 

To by było najlepsze rozwiązanie, w grochu pryskalem 1000g pendi i 90chlomazonu i było czysciutko do samych żniw. W łubinie z tego co czytałem nie każdy toleruje chlomazon. W wąskolistnym jakimś gorzkim ktoś stosował?