Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Musze zmienić próbę kiełkowania, wrzuciłem na ręcznik papierowy i cześć ziaren spleśniała. Chyba muszę trochę ziemi na spód dać 

zawsze robię na ręczniku. tylko że daję dwa ręczniki na spód, kładę nasiona i potem jednym ręcznikiem przykrywam. polewam trochę wodą żeby ręczniki były wilgotne lekko. i wszystko w pudełku przezroczysty, które musi mieć przykrywkę lub w reklamówkę foliową pudełko  i na parapet. u mnie się sprawdza. 3-5 dni i kiełki. potem gdy zaglądam to delikatnie tylko górny ręcznik odkrywam. 

zgadza się ruch się zrobił w nasionach. mój żółty już poszedł cały(dużo tego nie było, bo podwajam areał). 

Edytowane przez olkosio
Opublikowano
13 godzin temu, olkosio napisał(a):

zgadza się ruch się zrobił w nasionach. mój żółty już poszedł cały(dużo tego nie było, bo podwajam areał). 

po ile puściłeś?

Opublikowano

Witam chce pierwszy raz posiać łubin, mam kawałek gdzie długo siałem tylko żyto i teraz chcę zrobić zmianowanie. Długo myślałem nad łubinem żółtym ale jednak posieje wąskolistny, tylko podpowie ktoś czy sarny zrobią dużo szkód w słodkim? czy lepiej posiać gorzki? w okolicy biegają tylko sarny małe stadko. szukałem odmian samokończących, gorzkich ale ciezko znaleźć przeważnie są słodkie. zależy mi i na zmianowaniu i na dobrym plonie, będę sypał npk i siew jaknajszybciej tj początek marca może koniec lutego.

Opublikowano

Jak boisz sie saren to zasiej gorzkiego Oskara, zbyt też będziesz miał. 

Nie jestem zwolennikiem wczesnego siewu jeśli chodzi o łubin, lepiej poczekać aż się trochę ociepli i będą dobre warunki na zastosowanie oprysku doglegowego przeciw chwastom

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku siałem pod koniec marca a warunki do oprysku były idealne bo było bardzo ciepło i wilgoć w glebie też była 

A co do tego zbytu na łubin gorzki to jakoś nie zauważyłem 😅

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
2 godziny temu, mat22889 napisał(a):

Witam chce pierwszy raz posiać łubin, mam kawałek gdzie długo siałem tylko żyto i teraz chcę zrobić zmianowanie. Długo myślałem nad łubinem żółtym ale jednak posieje wąskolistny, tylko podpowie ktoś czy sarny zrobią dużo szkód w słodkim? czy lepiej posiać gorzki? w okolicy biegają tylko sarny małe stadko. szukałem odmian samokończących, gorzkich ale ciezko znaleźć przeważnie są słodkie. zależy mi i na zmianowaniu i na dobrym plonie, będę sypał npk i siew jaknajszybciej tj początek marca może koniec lutego.

u mnie zżarły 0,8 ha łubinu , poprzygryały pęd główny a na koniec susza go dopadła , ale sarny jak spróbują to będą wracały się stołować może gdybym puzniej wsiał to by miały alternatywe na młodych trawach 

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, krzys111 napisał(a):

Czy w ogóle się da czymś takim siać

Jasne że się da.

Można zamknąć co druga rurkę w ustawieniu takim jak na zboże.

Prawidłowo to powinno się przedstawić na tak zwany górny wysiew i poluzować zastawki, ale i tak normalnie idzie.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Godzinę temu, mariusz2345 napisał(a):

ja też po 4zł minimum, i uwazam że za tanio puściłem, bo szybko się wyprzedał

Raczej nie za tanio a w akceptowalnej cenie. 50 groszy drożej i mógłbyś się bujać do tej pory.

Ja kupiłem odkara po 1,1. Gość puścił po żniwach około 17t. Mógł wystawić po 2 zł i trzymałby do wiosny obniżając cenę ponownie do 1,1. A tak sprzedał od razu .

Łubinów jest dużo i pewno pojawi się więcej.

Ja np nie zapłaciłbym 5zł za żółty z prostej przyczyny - 200kg to już 1000zł za zasiew. Przy dopłacie 700zł płacić tyle za karmienie saren i antraknozy to nie dla mnie biznes.

Może by sarny i poszły gdzie indziej ale za duże ryzyko by sprawdzać

Opublikowano

Posieje gorzki będę miał na poplony. Praktykuje ktoś siew początek marca? Zachodnia część Polski, teraz najgorsze w tej uprawie to chyba ochrona przed chwastami. 

Opublikowano
3 godziny temu, mat22889 napisał(a):

Posieje gorzki będę miał na poplony. Praktykuje ktoś siew początek marca? Zachodnia część Polski, teraz najgorsze w tej uprawie to chyba ochrona przed chwastami. 

Ty zasiejesz na początku marca, drugi na początku kwietnia i razem będziecie zbierać a plon przy tym późniejszym wcale nie będzie gorszy.

Jak jest ciepło, łubin potrafi wyjść po 5 dniach jeszcze przed chwastami. Ochrona przed chwastami na początku marca, też nie należy do łatwych

Opublikowano
2 godziny temu, Inversor napisał(a):

I jak z chwastami? Zwalczyłeś? Jak tak to czym jeśli można wiedzieć?

Już tutaj wiele razy podawałem jakie środki używam - do 3 dni po siewie 2l Boxer 800ec, 2,1-2,2l Activus 400sc, chlomazon 0,05l; później po wschodach na jednoliścienne - 1l Labrador. Jakoś specjalnie problemu z chwastami nie mam, zdjęcie z ubiegłego sezonu:

20240602_194342.jpg

W zeszłym roku obyło się nawet bez orki i różnicy nie zauważyłem 

• Like 2
  • Thanks 1