Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam do wyboru lubin: tango, rumba i bolero. pewnie bedzie z przeznaczeniem na poplon, ale czesciowo na pasze. nziemie mam 3b i 4a. nie chce desykowac. problemy z chwastami to norma. nie wiem jaki wybrac. co do chemii, dff zostawi na powschodowo. a przedsiewnie pojdzie chyba s-moetolachlor, posiewnie metrybuzyna +( prosulfokarb ok 2 li lub chlorotoluron). slabo sie na tym znam. moglbym dolozyc chlomazon 0.1 li. ale opinie sa podzielone.

Opublikowano

W tym sezonie miałem karo i oskara. W przyszłym roku sieję tylko oskara. Plon wyszedł ponad 2t na mozaice 4b-5 i 1,2t na 5-6z. Karo nie dał nawet połowy tego. Tyle że było bardzo sucho. Co do chemii chwasty wylazły dopiero przed żniwami po tych deszczach

Opublikowano

moglbym dolozyc chlomazon  

więcej złego jak dobrego

Dnia 21.10.2023 o 23:36, Siedzacybyk napisał:

. moglbym dolozyc chlomazon

Dnia 21.10.2023 o 23:36, Siedzacybyk napisał:

więcej złego jak dobrego

Opublikowano

nie wiem co sadzic o s- metolachlor. w tym roku robilem ni. soje, bo psianka jest utrapieniem. efekt byl zadowalajacy. o wiel lepiej dziala jak sie z ziemia wymiesza. ma jeszcze oczywiscie dzialanie na jednoliścienne. co sadzicie o tej substancji? czy warto w lubinie ja zastosoowac?

Opublikowano

Pany doradzcie, na przyszly rok planuje zrobic mieszanke poplonowa z lubinow (lapie sie do zroznicowanej struktury upraw  jako kolejna uprawa po np. 1 uprawie z czystego lubinu i jest tez kasa za straczkowe jak na ziarno). Mam oskara z tego roku, z czym go zmieszac? Tez jakis wąskolistny typu karo czy cos innego dorzucic? zolty? Ziarno bedzie na handelek wiec musi to miec "rece i nogi" i zeby równo dochodzilo.

Opublikowano

No to po co mieszać?

Karo tworzy więcej masy zielonej, wrażliwsze na antraknozę inny kolor ziarna. Bardziej nie równo dojrzewa Kto to kupi. 

Żółty szerokolistny tworzy bardzo dużo masy, bardzo wrażliwy na antraknozę. Cenowo razy dwa względem wąskolistnego, słodki bardzo smaczny dla zwierząt, bardzo niskie plonowanie.

Według mnie zero sensu

Opublikowano

Nie, o ile zwierzyna go nie zeżre. Wówczas może być plon zero.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

No to po co mieszać?

Karo tworzy więcej masy zielonej, wrażliwsze na antraknozę inny kolor ziarna. Bardziej nie równo dojrzewa Kto to kupi. 

Żółty szerokolistny tworzy bardzo dużo masy, bardzo wrażliwy na antraknozę. Cenowo razy dwa względem wąskolistnego, słodki bardzo smaczny dla zwierząt, bardzo niskie plonowanie.

Według mnie zero sensu

Tak jak wspomnialem 1 plon czysty oscar 64% calosci uprawy, 2plon wspomniana mieszanka 26% calosci, 3 plon Slonecznik 10% calosci( to pod RMG). W ten oto sposob mam ekoschemat zroznicowana struktura upraw do calosci (wszystkie wymogi spelnione) oraz  płatność za straczkowe do lubinu w czystym siewie i do mieszanki lubinow. Widzialem ze sprzedaja na olx mieszanki oskar+karo wiec tez pewnie z takiego kombinowania. Ale myslalem ze cos lepszego uda sie utworzyc. 

Opublikowano

Też w planach jest łubin pod zróżnicowaną tylko w. urwia mnie że nie ma stawki.

Jeśli będzie nędza z wysokością stawki to zmarnowane pole, bo łubinu już w tym roku nie ma kto kupić, a po przyszłym to chyba jedynie na opał dla siebie i poplony

5 minut temu, Celownik07 napisał:

Nawet jako mieszanka poplonowa/przedplonowa?

Ja mam swoje, ale kupując patrzyłbym na mtn. Oskar jest tu nr 1 bo drobny. Karo już dużo grubszy i dużo połówek po omłocie.

Żółty również połówki, i wysoka mtn oraz cena

Opublikowano

Musze przeliczyc co mi sie bardziej oplaca. Mysle ze jakby poszla mieszanka za 1,5zl/kg to bylo by fajnie. 

Mi doslownie potrzeba ze 100kg kupic zeby zrobic mieszanke na siew do tych 26% zasiewow, reszte nadrobie swoim oskarem. 

Opublikowano

No ale liczysz że mieszankę łubinòw zaliczy Ci jako odrębną uprawę?

To nie lepiej iść w groch?

Opublikowano

ja jestem milosnikiem soi. mialem obok siebie skup soi, nawet wilgotnej w ramach polskkie bialko. jakie wielkie plany mieli, olejarnie mieli budowac. sk.....ny nic nie zrobili, a na dodatek zamkneli skup. nie rzucałbym epitetuwz gdyby nie byla to spolka panstwowa 😡😡😡

Opublikowano
3 godziny temu, Celownik07 napisał:

Zaliczy. W tym roku zaliczylo. Symulacja na przyszly rok tez juz zrobiona ( dlatego precyzyjnie podalem % upraw). 

Grochu musialbym 100% kupic do zasiewow bo nie mam. A nie chce robic kosztow. 

Dziwne, bo mi nie zaliczało, co

prawda w czystym siewie, nie mieszanka. Miałem wąskolistny i do zróżnicowanej na innej działce wpisałem biały, i nie traktowało tego jako zróżnicowaną. 

Opublikowano

Bo i waskolistny i bialy zaliczylo ci do jednej uprawy. Dopiero Mieszanke tych dwoch(mieszanka_P_STR) zalicza juz jako kolejna uprawa i tez mozna zaznaczyc platnosc do straczkowych na ziarno. Wystarczy dodac cos jeszcze (10%) i masz zroznicowana dodatkowo. 

Opublikowano (edytowane)

Chłopaki jak juz jestescie w temacie to ile % lubinu musi byc wzgledem calego gosp zeby zaliczyli zróżnicowana i dali doplate do straczkowych? Dodam ze kolejne uprawy jakie mam/bede mial to pszenżyto, owies, troche gryki i ziemniaki dla siebie ze 30ar. Dostame w takim wypadku zroznicawana i za strączkowe oczywiscie jesli tylko posieje odpowiedni % powierzchni łubinu na ziarno? I czy wtedy daja do wszystkich ha ornych za zróżnicowana?

Edytowane przez Michal014d