Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ja miałem taki herbapol również w zeszłym roku a teraz na tym polu rośnie żyto i jest czysto bez żadnych herbicydow. Więc z tym bankiem nasion bym nie przesadzal. ;)

u mnie miałem w ubiegłym roku na jednym kawałku pełno chabra w łubinie ,to pszenżyto też mam czyste tyle że po jesiennym oprysku musiałem wiosną 2 razy jeszcze powtarzać.Ty może głęboko zaorałeś więc w tym roku masz spokój i żyto dość dobrze zagłusza chwasty ale nie sądzę aby nasionka gdzieś się zapodziały

Opublikowano

Panowie po deszczach mam w łubinie pełno komosy. Lubin spodem ładny ale góra w opór tego dziadostwa.. Jaka dawkę glifosatu zastosować do desykacji? A może robicie jakąś mieszaninę która jest bardziej skuteczna? Muszę to dobrze spalić bo kombajn nie da rady tego pokonać... 

Opublikowano
12 godzin temu, stempos1980 napisał:

W programie jest 2l randapu flex 480 na dosuszanie.ja dawałem 3l zwykłego na ha i siła kiełkowania bardzo dobra była.większej dawki niewolno bo nic nie z kiełkuje 

w ubieglym roku dałem ponad 3 litry  i słabo schło i poprawka znów 3 litry  i kiełkowanie ponad 90 %

Opublikowano
1 minutę temu, Pawel2678 napisał:

w ubieglym roku dałem ponad 3 litry  i słabo schło i poprawka znów 3 litry  i kiełkowanie ponad 90 %

też mi sie wydaje że 3l to troche za mało..

Opublikowano

Jestem zainteresowany dosuszaniem azotem tylko nie wiem ile go dać czy 30kg na hektar w 200 litrach wody wystarczy? Po tych deszczach tyle chwastów odbiło że mają po 2 metry.

Opublikowano
11 godzin temu, stempos1980 napisał:

To 2 razy robiłeś glifo?

tak ,w tym roku spróbuje saletre chwastu dość mało tylko jeden przejazd (kontrola) gdzie nie dałem  goltixa jest troche komosy ale tez nie ma tragedii

Opublikowano (edytowane)

Panowie proszę o poradę, jestem "rolnikiem" z doskoku, uprawa ponad 1ha dla kur itd. w tym roku zasialiśmy łubin na tym hektarze bo ciągle było zboże, niestety łubin został zasiany i nic więcej nie było z tym robione, ani oprysku przeciwko chwastom ani nawozu. Efekt taki , że na polu pełno chwastu, nawet tego łubinu nie widać. Chyba nawet nie ma sensu kombajnem wjeżdzać bo sam chwast. Co z tym zrobić teraz ? Opryskać jakimś glifosatem żeby pozbyć się tego chwastu i zaorać ? Myślałem to nawet tak zaorać ale chwast taki , że nawet ciężko będzie pługami to zaorać a agragatu talerzowego brak.   

Edytowane przez Ekstremalny
Opublikowano (edytowane)

Ja bym to opryskał najpierw glifosatem, szkoda że nie dałeś oprysku 2-3 dni po siewie i potem na jednoliścienne - może byłby trochę lepszy łubin 

Edytowane przez krilan06
  • Like 1
Opublikowano

No szkoda ale posłuchałem starego rolnika i tak wyszło. Zresztą ten kupiony łubin do siewu też był kiepski. 

Czyli radzisz mi teraz glifosatem ( ok 3l na ha? ) i za jaki czas na jednoliścienne ? I później kombajn ? 

Muszę wjechać w pole i zobaczyć czy jest sens wjeżdzać kombajnem, bo jakbym chciał go zaorać to teraz glifosat i za ile orka ? 

Opublikowano
22 minuty temu, Ekstremalny napisał:

No szkoda ale posłuchałem starego rolnika i tak wyszło. Zresztą ten kupiony łubin do siewu też był kiepski. 

Czyli radzisz mi teraz glifosatem ( ok 3l na ha? ) i za jaki czas na jednoliścienne ? I później kombajn ? 

Muszę wjechać w pole i zobaczyć czy jest sens wjeżdzać kombajnem, bo jakbym chciał go zaorać to teraz glifosat i za ile orka ? 

Jak zrobisz glifosatem to na jednoliścienne już nie potrzebny 

• Like 1
Opublikowano

OK dziękuję.

Dziś zajadę na pole i zobaczyć czy jest w ogóle jakiś łubin jeszcze do zebrania. A jak nie będzie kompletnie sensu tego kosić to warto to pryskać czy lepiej od razu orka ? Pewnie najlepiej byłoby to talerzówką załatwić.

Opublikowano

Żadnej orki!!! Jeśli to zaorzesz "na raz" to wszystkie nasiona chwastów wrzucisz sobie w profil glebowy i później będziesz je wyciągał pługiem na wierzch przez kilka dobrych lat. Oprysk glifosatem też w niczym nie pomoże, chyba że masz zamiar kosić ten łubin. Jedyne właściwe rozwiązanie w przypadku braku zbioru to kilkukrotna uprawa talerzówką, a dopiero później glifosat i orka.

Opublikowano

Po to żeby nowa fala rosnących chwastów nie wypijała wody i składników pokarmowych jako poplon. Jak to w tej chwili potnie talerzówką to za jakieś dwa tygodnie trzeba będzie zrobić poprawkę. Po poprawce też wzejdą chwasty i żeby już więcej gleby bez potrzeby nie rozpylać to te chwasty wolałbym zwalczyć glifosatem, no chyba że jest planowana orka zaraz po drugim talerzowaniu, to wtedy nie ma sensu pryskania. Wszystko zależy od terminu w jakim ma być wykonana orka, a to zależy od rośliny następczej, bo nie ma sensu teraz orać pod rośliny jare.