Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja tam lubinu nie pryskam wcale. Powlokowalem pole bo duzo chwastow powschodzilo przez zime teraz za dobre 3 tyg zasieje uprawowosiewnym i tyle az do zniw. Ewentualnie jakies dolki sie zdesykuje jak w tym roku.

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Nie robią u was żadnych kontroli na pozostałości środków  w glebie czy w nasionach , bo u  nas w tym roku było dużo kontroli (u mnie akurat nie ) , a też mam trochę linuronu i nie wiem czy stosować czy się go pozbyć.

O żadnej takiej kontroli w mojej okolicy jeszcze nie słyszałem, a wieści szybko się rozchodzą. 

Opublikowano

No to u nas warzywa potrafią wziąśc do kontroli i jak wyjdzie jakaś substancja która nie jest zarejestrowana w danej uprawie to musisz to komisyjnie zniszczyć (zdarzało się że ludzie niszczyli , to na dodatek u znajomego nie dość że komisyjnie niszczył talerzówką to jeszcze całe zajście kamerowali ). Jak uprawy już nie ma na polu (badania trwają około miesiąca)to z mety dostajesz 500 zł mandatu i lepiej się nie przyznawać że masz gdzieś w stodole plon z tego pola ,bo musisz to zutylizawać na swój koszt . Tak że u nas to się robi masakra .

19 minut temu, Matey napisał:

Każde badanie kosztuje a linuron to nie jest costragicznego,gorzej z atrazyna

linuron jest już wycofany 2 rok. To co powiesz jak gościu opryskał na grzyba amistarem pietruszkę  też niby nic strasznego , bo w marchwii jest rejestracja , a w pietruszce nie ma wyszły pozostałości przyjechali pod koniec listopada  i też mandat 500 zł. Jak by przyjechali ze dwa miesiące wcześniej to też by musiał niszczyć .próbki pobierali jakoś w połowie sierpnia.

Opublikowano

Bez wpisywania w książkę . Czy ja wiem czy wyrywkowo . Gmina chyba była wylosowana do kontroli, bo co najmniej 30-40 % gospodarstw kontrolowali . A do łubinu się właśnie odniosłem wcześniej , u mnie 3 lata temu chcieli groch do badań , a że było to w sierpniu więc groch bł sprzedany . Zostawiłem sobie troche do siewu , ale powiedziałem że sprzedane wszystko, choć raczej w tedy nic zakazanego nie powinno wyjść .

Opublikowano
22 godziny temu, czesio200 napisał:

Ja tam lubinu nie pryskam wcale. Powlokowalem pole bo duzo chwastow powschodzilo przez zime teraz za dobre 3 tyg zasieje uprawowosiewnym i tyle az do zniw. Ewentualnie jakies dolki sie zdesykuje jak w tym roku.

Może to by nie bylo głupie takie mechaniczne zwalczanie ale jakimś chwastownikiem. Łubin dość mocno siedzi w ziemii bo wbija korzeń palowy więc taki chwastownik nie powinien mu nic zrobić a młode chwasty powyrywa. Ciekawe czy zdałoby to egzamin zamiast pryskania drogą chemią która i tak może nie zadziałać. 

Opublikowano
Dnia 25.02.2020 o 13:25, KlimekPL napisał:

Który z tych wariantów może być skuteczniejszy?

1. Stomp Aqua 2l + Boxer 3l

2. Stomp Aqua 2l + Snajper 1,5l

Warto dodawać adiuwant taki jak Atpolan Soil Maxx albo Remix?

Na bogato kolega kropi .Ja dałem stomp aqa 3 l na ha i było czysto .Zdjęcie w galerii .Ziemia 4a/b kl dużo gliny .

Opublikowano
Dnia 27.03.2019 o 18:51, Agrest napisał:

To i ja zasiałem na nowo kupionym 0,36 gorzki karo siewnikiem nawozowym. Wyszło planowane 100kg. Dużo bo bardzo gruby mtn 240g i kiepska zdolność kiełkowania około 70%

Przejechałem agregatem talerzowym opryskałem chlorotoluron plus dff.

Zobaczymy co urośnie. 

Szanowny Kolega napisze jak się sprawdziła mieszanka herbicydowa CHL+DFF ? Mocno mnie to intryguje , zamiaruję tym prysnąć w tym roku łubin, co urosło ?

Opublikowano

Pomijając perz i skrzyp których nie zwalczałem to bardzo dobrze zadziałało. Gdybym w przyszłości siał łubin na pewno poszedł bym w te herbicyd. Negatywnych skutków nie było

Plon był marny bo wschody kiepskie i o dziwo wzięła go antraknoza. A część strąków wykształciła takie chude przyschnięte ziarna.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pomijając perz i skrzyp których nie zwalczałem to bardzo dobrze zadziałało. Gdybym w przyszłości siał łubin na pewno poszedł bym w te herbicyd. Negatywnych skutków nie było

Plon był marny bo wschody kiepskie i o dziwo wzięła go antraknoza. A część strąków wykształciła takie chude przyschnięte ziarna.

W jakich dawkach poszły te środki?

Opublikowano
8 minut temu, fezoi napisał:

Wschody słabe , to z powodu suszy ? Po oprysku popadało ?

Niska zdolność kiełkowania - w testach wyszła 70% w polu jeszcze mniej. Błędem był wysiew pod agregat. Jedno głęboko drugie na wierzchu.

4 minuty temu, piotrkrk25 napisał:

W jakich dawkach poszły te środki?

Poszukam tabelkę z dawkowaniem i wrzucę lub napiszę.