Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

czy można zmieszać Targę Super 05 EC i Legato 500 SC? Łubin żółty w fazie podobnej jak u kolegi @Fugeo. Na polu poza łubinem dość sporo chwastnicy i  trochę kobylaka.. Planuję 1l+0,15-0,2l/ha

Ktoś we wcześniejszym poście pisał, że pryskał agilem z legato w mieszanie i zaszkodziło łubinowi więc  nie radziłbym. Wg mnie lepiej najpierw diflufenikan a po kilku dniach targa a najbezpieczniej po tygodniu.

Opublikowano
11 godzin temu, ahten napisał:

da sie teraz czyms opryskac lubin od dwulisciennych?

Poczytaj temat kilka stron do tyłu. Substancje metamitron, diflufenikan, lenacyl sprawdzone nie szkodzą.

Opublikowano

diflufenikan  stosowałem 0,2 łubin przyhamował małe chwasty padły te większe też  ładnie zżółkły  ale po ok.10 dniach znów zrobiły się zielone i rosną w najlepsze

Opublikowano
14 godzin temu, eagle19 napisał:

Ktoś we wcześniejszym poście pisał, że pryskał agilem z legato w mieszanie i zaszkodziło łubinowi więc  nie radziłbym. Wg mnie lepiej najpierw diflufenikan a po kilku dniach targa a najbezpieczniej po tygodniu.

Dobrze wiedzieć... U mnie odpada powtórny zabieg więc pójdą tylko jednoliścienne

Opublikowano (edytowane)

Koledzy u was łubiny zdrowe .U mnie gdzie mocno gęsty to trochę się kręci .Za kilka dni pewnie będzie kwitł .Czy to może być antraknoza ?

Przebarwień ,czy zwiędłych liści nie ma widać ,jak to miało miejsce czasami przy antraknozie .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano (edytowane)

Jednak topsin jest dużo lepszy od gwarantu bo działa na szersze spektrum chorub. 

Antraknoza,astychoza,więdnięcie fuzaryjne łubinu, mączniak prawdziwy motylkowatych i zgnilizna twardzikowa zalecenia do łubinu

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie posta
Opublikowano

Co będzie lepszy topsin czy azoksystrobina na antraknoze? A może mieszanina tych dwóch

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, czesio200 napisał:

210kg. Mtz nie znam. W wiekszosci jest w sam raz na piachu jak widac rzadko ale tam 300 by bylo rzadko nadal. Dodam ze jest to lubin na efa czyli "ekologia"

ja sieję 230kg, Perkoza (samokończący) żółty, ale wygląda bardziej jak na zdjęciu pierwszym ;), z tym że siałem dopiero połowa kwietnia ;/, no i to nie EFA więc będę pryskał na chwasty bo trochę tego jest u mnie.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Siew koniec marca. To jest bialy. Żółty slodki lepszy ale u nas sarny zjadaja no i choroby go zjadaja. Ten gozki. Na piachu taki przymulony listki drobne obsada slabsza ale to co roku tak jest.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, czesio200 napisał:

Siew koniec marca. To jest bialy. Żółty slodki lepszy ale u nas sarny zjadaja no i choroby go zjadaja. Ten gozki. Na piachu taki przymulony listki drobne obsada slabsza ale to co roku tak jest.

Podobno pomaga na sarny opryskanie roztworem cukru z papryczką chili (sarny spróbują i już nie przyjdą). Ja będę tak zaprawiał nasiona na dziki choć teraz bez zaprawiania i tak nie jedzą tego ;). Można zaprawić tak nasiona lub opryskać rośliny co jakieś 2 tygodnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Podobno pomaga na sarny opryskanie roztworem cukru z papryczką chili (sarny spróbują i już nie przyjdą). Ja będę tak zaprawiał nasiona na dziki choć teraz bez zaprawiania i tak nie jedzą tego ;). Można zaprawić tak nasiona lub opryskać rośliny co jakieś 2 tygodnie.

A ile tej papryczki i cukru dać na hektar?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

A ile tej papryczki i cukru dać na hektar?

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/chilli-na-watahy-dzika-w-kukurydzy/;)

zmienić "agrofoto" na "topagrar"

Na ok 500-600kg ziarna wychodzi 5kg chili, ale i słyszałem, że można z tego nawet tonę tak zaprawić. Analogiczna ilość wody do oprysku powinna być wystarczająca, choć nie praktykowałem jeszcze. Na wiosnę się zobaczy bo łubin będzie na zupełnie nowym stanowisku gdzie mogą być nie tyle dziki co sarny.

Dziś poszedł oprysk na żółty:

Siarczan Mg 10kg/ha

+targa super 1,2l/ha (jednoliścienne) 

+tebukonazol 120g/ha (ambrosio)

+azoxystrobina 50g/ha (sinstar)

+tiofant metylowy 125g/ha (topsin)

+Sumi Alpha 0,2l/ha (na robale)

+drGreen Rzepak+Bor 2,5kg/ha (odżywka)

+Atpolan 1l/ha

Zupka ;) Azoxystrobiny miałem resztkę ze zbóż, ale topsin powinien też działać, tebu z tego co czytałem zwalcza dobrze to co mogło już zaatakować ale i zabezpiecza