Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Szron88 napisał:

Ja nawet nie jezdze kosić takich łubinow. Raz właśnie u tego sąsiada kosiłem ekologiczny a poźniej cały kombajn zawalony chwastami trzeba byli wszystko przedmuchiwac zeby sobie syfu na pole nie przywieźć.

U nas tez nie chca kosic lubinow , bo co niektórzy to chwastów maja od uja bo ekologia doplaty po taniości

Opublikowano

Rzepak, komosa, rdest, chaber betanal 0.8 l i po 10 dniach powtórka 0.6 razem z sencorem 0.3 na nakładach przypalenie łubinu, ale efekt jest, lenacyl planowany u znajomego na sam rdest

• Thanks 1
Opublikowano

@sumek666, przecież tu się toczy dyskusja jedynie o tym ile i kiedy dać "glifo" niektórzy pewnie dają 3 razy jak w reklamie na AF. Rocznie w Polsce 25% zgonów to ludzie chorzy na raka a już w sądach udowadniano powiązania pewnego cudownego środka z zachorowaniami.

• Like 2
Opublikowano

Moj niczym nie odchwaszczany. Na dolku bedzie chwast bo juz idzie od dolu. A gorka to pustynia tam bd malo chwastu. Glifo pojdzie tylko tam gdzie to konieczne czyli np dolek, bez tego nie da sie zebrac lubinu kombajnem. Lubin idzie do siewu i na poplony wiec niczemu to nie przeszkadza.

Opublikowano (edytowane)

A ile tego lancylu na ha? 

@kb4512 ja daje max 3l randap 360 plus 5 kg siarczan amonu. Łubin na siew i na poplon więc nie przesadzaj z tym że każdy truje. Ty też trujesz bo dajesz opryski.ciekawe jak sobie radzisz z perzem bo nie wierzę że go mechanicznie zwalczysz

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie posta
Opublikowano
2 godziny temu, manko napisał:

Rzepak, komosa, rdest, chaber betanal 0.8 l i po 10 dniach powtórka 0.6 razem z sencorem 0.3 na nakładach przypalenie łubinu, ale efekt jest, lenacyl planowany u znajomego na sam rdest

ooo dzięki panie, bo rdestu to sie u mnie robi dywan, mozesz zdjeciem poczestowac? czy ja dobrze widze ze 0,8l betanalu to jakies 500 zł?

7 rok mam u siebie łubin i jeszcze ani razu nie pojechał na cele paszowe, a chyba tylko raz udało mu się równo dojść na całym kawałku, ze glifosat nie był potrzebny.

Opublikowano

Większość rapsu jest pryskana glifo i później nim chlebek smarujesz a jajecznice na nim robisz. Także lubin to przy tym ekologia. Nie wspominajac o innych srodkach bo wszystkie nam szkodzą.

Opublikowano

Było za sucho na doglebowe to i chwasty puściło chociaż na komosie widać plamki i klapnięte listki. Teraz tutaj kolega podał recepturę to i ja pojadę jeśli mi zostanie coś od buraków. Ale to jak przestanie padać.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, stempos1980 napisał:

A ile tego lancylu na ha? 

@kb4512 ja daje max 3l randap 360 plus 5 kg siarczan amonu. Łubin na siew i na poplon więc nie przesadzaj z tym że każdy truje. Ty też trujesz bo dajesz opryski.ciekawe jak sobie radzisz z perzem bo nie wierzę że go mechanicznie zwalczysz

Pryskam kukurydzę kiszonkową przedwschodowo Adengo 1l na 3 ha oraz owies odchwaszczam Chwastoxem i też minimalne dawki. Z perzem i innym chwastem (ziołami)  walczę przedewszystkim pożniwnymi uprawkami. 

34 minuty temu, czesio200 napisał:

Większość rapsu jest pryskana glifo i później nim chlebek smarujesz a jajecznice na nim robisz. Także lubin to przy tym ekologia. Nie wspominajac o innych srodkach bo wszystkie nam szkodzą.

Właśnie dlatego nie używamy u nas oleju rzepakowego i odradzam go wszystkim znajomym.  Jajecznica jest znacznie lepsza na smalcu. 

Opublikowano

Jak flaki z olejem ?? ;) @sumek666

Na działce gdzie przedplonem był jęczmień jary  chwastów praktycznie brak, nie byłem tam od siewu do dzisiaj to aż zaskoczony jestem. Na drugiej po zeszłorocznej gryce zawalonej komosą nie wykosilo ale widać że choruje. Siew nie w marcu ale z miesiąc temu. I powinno obejść się bez glifo. 

@Matey kiedy zabieg i czym ??

Opublikowano
6 godzin temu, czesio200 napisał:

Moze tez byc na margarynie czy jak to tam sie nazywa to tez z roslinnych tluszczy.

Dlatego chleb smaruję masłem bez dodatków,  krowa działa jak filtr to można jeść.