Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie kiedy sie sieje tak napeawde lubin?

W mojej okolicy sieja po pierwszym maja i chyba za późno.twierdza ze marznie jak kukurydza.

W tym roku bede sial pierwszy raz i ile kg na ha?

Niektórzy sieja co druga rurke w siewniku '

Jak najlepiej by osiągnąć dobre plony.?

Opublikowano

Jak mnie pamięc nie myli to łubin do -8 przy dwóch liścieniach wytrzyma, na zachodzie PL sięję w marcu, przeważnie w okolicach połowy miesiaca, ile kg na hektar to wystarczy sprawdzić obsade, zdolność kiełkowania i mtz i obsada wyjdzie, czasami 120 dla rozgałęziającego się i 200 dla innych odmian. Sieje co 12 cm, zreszta poczytaj temat wcześniej, tam masz wszystko co trzeba wiedzieć na temat uprawy łubinu

Opublikowano
Dnia 6.01.2018 o 21:46, Matey napisał:

Jak mnie pamięc nie myli to łubin do -8 przy dwóch liścieniach wytrzyma, na zachodzie PL sięję w marcu, przeważnie w okolicach połowy miesiaca, ile kg na hektar to wystarczy sprawdzić obsade, zdolność kiełkowania i mtz i obsada wyjdzie, czasami 120 dla rozgałęziającego się i 200 dla innych odmian. Sieje co 12 cm, zreszta poczytaj temat wcześniej, tam masz wszystko co trzeba wiedzieć na temat uprawy łubinu

Trochę przesadzasz z tą obsadą. Tradycyjnej odmiany w  zupełności wystarczy 80-90 roślin a samokończącej 100-110

Opublikowano

ale to są zabiegi nalistne czy doglebowe bo nie chce mi sie szukać?? i jak reaguje groch na te substancje bo sieje łubin w mieszance z grochem , mam mozaikowate pole i dzięki temu osiągam lepsze plony

Opublikowano
2 godziny temu, ogar118 napisał:

Trochę przesadzasz z tą obsadą. Tradycyjnej odmiany w  zupełności wystarczy 80-90 roślin a samokończącej 100-110

aaaa źle napisałem, chodziło mi już o wysiew w kg/ha

Opublikowano
11 godzin temu, szlachcic666 napisał:

Witam panowie. Jaki macie pomysł na odchwaszczanie łubinu po wycofaniu afalonu, bo zbytnio nie mam pomysłu na dwuliścienne?

Rozmawiać z okolicznymi sprzedawcami, bo wielu ma zapasy na przyszły sezon tylko, że już faktury nie dostaniesz. Pryskać i nie wpisywać do kajetu;)

Opublikowano

Czy na polu, na który poszedł obornik około 30t/ha może się udać łubin? Obornik szedł z myślą o ziemniakach ale będę musiał porzucić ten pomysł i chciałbym zasiać tam coś innego niż zboże i boli mnie teraz głowa, bo łubin i obornik to raczej niezbyt dobre połączenie.

Opublikowano

Tylko że łubin jak i groch wiążą azot atmosferyczny a taka dawka obornika dostarczy sporo azotu do gleby, który ponoć może sprawić, że łubin może wylegać, nierównomiernie dojrzewać i nadmiernie wydłużać wegetację.

Opublikowano
Dnia 20.01.2018 o 12:55, RafaKdziela napisał:

KlimekPL

Kolego nie potrzebnie boli Cię głowa bo łubin urośnie i to jaki .Gorzej może być z plonem nasion .Jeżeli ziemia jest trochę lepsza jak piach to zasiej groch .Znajomy od lat sieje groch tylko na oborniku i ładne plony kosi .

Trochę nie widzę sensu w tym wpisie. Niby łubin piękny ma być ale plonu nie będzie. To po co się uprawia rośliny dla wyglądu czy żeby zebrać ile się da ? Stosowanie obornika pod strączki nie powoduje przyrostu plonu tylko jego spadek. Przed doradzeniem siewu grochu zadał bym sobie pytanie czy pH jest odpowiednie dla tej rośliny bo wiadomo że łubiny wraz z ziemniakami znajdują się na początku skali a groszek raczej na końcu.   

Dnia 20.01.2018 o 13:18, KlimekPL napisał:

Tylko że łubin jak i groch wiążą azot atmosferyczny a taka dawka obornika dostarczy sporo azotu do gleby, który ponoć może sprawić, że łubin może wylegać, nierównomiernie dojrzewać i nadmiernie wydłużać wegetację.

Jeżeli pH masz powyżej 5 to w takiej sytuacji jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje mi się uprawa kukurydzy. Bardzo dobrze zareaguje na zastosowany obornik, zbyt raczej jest bezproblemowy. 

Wiadomo że to nie będzie szałowy płodozmian ale zostawi sporo masy i stosunkowa łatwo zwalczysz w niej chwasty. Jak zasiejesz jakąś odmianę z krótkim FAO to może żyto jeszcze zdążysz zasiać. 

Opublikowano
witam mam do wyboru zasiać albo łubin albo kukurydze na glebie o zasobności 5.5 fosfor 5 magnez 2 czyli nedza byłem już zdecydowany na kukurydze ale sporo osób już mi mówili że lepsze będzie siew łubinu żółtego co o tym myślicie czy przy takim ph wskazane jest rozsianie wapna granulowanego jak najwcześniej? jak byście nawiezli łubin na takim polu dodatkowy problem to chwasty wiechowate czyli trawka itp dylemat mam proszę o poradę odnosnie tego łubinu a może jednak kukurydze pozdro
Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

Ma ktoś mistera ekologicznego ?

Opublikowano
16 godzin temu, mlodyrolnik23 napisał:

witam mam do wyboru zasiać albo łubin albo kukurydze na glebie o zasobności 5.5 fosfor 5 magnez 2 czyli nedza byłem już zdecydowany na kukurydze ale sporo osób już mi mówili że lepsze będzie siew łubinu żółtego co o tym myślicie czy przy takim ph wskazane jest rozsianie wapna granulowanego jak najwcześniej? jak byście nawiezli łubin na takim polu dodatkowy problem to chwasty wiechowate czyli trawka itp dylemat mam proszę o poradę odnosnie tego łubinu a może jednak kukurydze pozdro

Sieje łubin z kuku będzie lipa. Zamiast tego granulatu wapienne rozsieje 3-5 ton węglanowego wapna bo zakładam że to słaba klasa ziemi a jak 4+ to chociaż że 2.5 tony tlenkowego, zrób to jak najwcześniej, co do nawożenia to sypniesz jakiegoś pk w zależności od zasobu kieszeni mając na uwadze żeby podnosić zasobność tej gleby pod kolejne uprawy nie teraz pod łubin. Po skoszeniu łubinu daj jakiś obornik a w listopad/grudzień 2018 jeszcze raz wapno w tej ilości co teraz wiosną, w 2019 przed siewem kuku jeszcze raz obornik tam Max 3 tygodnie przed siewem i standardowe nawożenie kukurydzy, wtedy będziesz mieć dużo większe szanse na fajny plon z kuku