Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

umnie w tym roku bardzo dobrze obrodził łubin. siany był lejkiem po tym agregat poszedł i oprysk na chwasty i tylko tyle żadnego nawozu z 1,5ha zebrałem ok 4t a wsiałem 300kg. to chyba dobrze sypnął było by więcej tylko trochę za późno pojechałem z desykacją i w śladach gdzie jechał traktor z opryskiwaczem obsypało się dużo.

jak by ktoś był zainteresowany kupnem łubinu to mam do sprzedania. po 100zł/100kg
Łubin Biały Słodki

Opublikowano

jest sens kupować c1 po jakies 3zł/kg, jak na olx znajdziesz c2 po 1-1,2zł/kg?

przynajmniej będę wiedział co za odmianę zasieję a to co w okolicy mają na sprzedaż to nawet przed śrutowaniem świniom trzeba czyścić sam chwast 

Opublikowano

Również uważam, że mimo wszystko opłaca się wziąć kwalifikat jeśli planujesz siać tą rewelacyjną uprawę chociaż jeszcze przez 2 lata. Co innego jak możesz mieć od wujka/brata/kolegi i wiesz co to jest ale tak kupować na pałę trochę strach. Ja kupiłem kwalifikat w 2015 roku, w tym zasiałem swoim i jeszcze ostatni przyszły rok swoim, także ten wydatek w pewnym sensie mi się zwróci.

Co do uprawy łubinu, w ekonomii największy zysk uzyskujesz maksymalizując efekty lub minimalizując koszty. Podkreślam po raz kolejny w tym temacie, w łubinie jedynym racjonalnym wyborem jest właśnie minimalizacja kosztów. Oszczędzać na czym się tylko da, oprócz odchwaszczania i liczyć, że dopisze nam pogoda. O ile np. w pszenicy przy niekorzystnej pogodzie zrobisz wszystko git i zbierzesz 6 ton a sąsiad co nie robił nic zbierze 2 tony, tak w przypadku łubinu jeśli braknie wody w okresie ok. kwitnienia głównie-tak plon będziesz miał taki sam ty, po aplikacji 123 odżywek i nawozów, co ten który nie robił praktycznie nic. Jedyne uzasadnienie uprawy tego czegoś, to posiadanie gruntów słabej klasy, na których sialiśmy żyto po życie przez całe życie, oraz zazielenianie. Zarobku na tym nie ma, stanowisko niby jest dobre, ale jak nie zadziała doglebówka i będzie las komosy na 100 lat to ja dziękuje za takie stanowisko.

Opublikowano

te 2,50 czy 3 zł to jeszcze warto było by dac jakby łubin był odrazu zaprawiony zaprawa i nitragina.

I nic by z tego nie było bo zaprawa jest toksyczna dla bakterii. Od momentu zaprawienia nitraginą łubin powinien być posiany w ciągu 2h. Hodowca nawet w tym czasie nie dostarczy nasion do rolnika.

Opublikowano

jest sens kupować c1 po jakies 3zł/kg, jak na olx znajdziesz c2 po 1-1,2zł/kg?

Jeżeli to byłby naprawdę C2 to jeszcze pół biedy,spróbuj taki wynalazek dać świniom,dopiero będzie ubaw,z każdym rokiem łubin się uwstecznia i rośnie poziom czynników anty żywieniowych,dlatego mieszalnie pasz bronią się przed kupnem+ wysokie koszty badań,dlatego jest problem w upowszechnieniu tej  rośliny

Opublikowano

I nic by z tego nie było bo zaprawa jest toksyczna dla bakterii. Od momentu zaprawienia nitraginą łubin powinien być posiany w ciągu 2h. Hodowca nawet w tym czasie nie dostarczy nasion do rolnika.

Ja myśle o zaprawianiu łubinu bakteriami taką metoda jak soje

Opublikowano

Panowie liczył ktoś jak wygląda "opłacalność" w przypadku owsa i łubinu. Sprawa wygląda tak, że chciałbym w przyszłym roku zebrać plon 2 razy. O co mi chodzi dokładnie. Po zbiorze owsa czy łubinu sieję grykę na ziarno o krótkim okresie wegetacji. W tym roku coś takiego było by możliwe do wykonania. Z łubinem miałem już do czynienia trzy lata i trochę doświadczenia złapałem. Z chwastów zostaje mi do zwalczenia tylko chaber na którego nie mam pomysłu, ale do wiosny może się coś zmieni w tej kwestii. Nasiona miałbym swoje bo w tym roku kupowałem C1. Owies jeśli chciałbym uprawiać to tylko dla CN. Aktualnie też mam sporo wydatków bo modernizuje gospodarstwo. Myślałem jeszcze nad facelią ale cena 6zł nie zachęca do uprawy. W uprawie łubinu najważniejsza jest jednak woda, a nawożenie na prawdę skromne. W tym roku dałem 200kg Poli 6 i plon 3t/ha (PKMg niska do średniej) Chciałbym u siebie wszystko podsumować ale nie mam wszystkich faktur na dodatek za koszenie inaczej płaciłem jak zwykle.

Pozdrawiam.

Opublikowano

No w sumie to byłoby możliwe, ale to nie prędko, większość rolników sieje to dla dopłat więc większy koszt będzie dla niego zbędny.

Opublikowano

A jak udała wam się w minionym sezonie ochrona herbicydowa w łubinie żółtym?

Macie jakieś pomysły na zwalczanie chabra w tej uprawie? Tak patrzę po książkach i widzę, że niby metrybuzyna wykazuje dobrą skuteczność...

Opublikowano

A któraś substancja z wing-P nie załatwia chabra? Wiem że wing-p rumianowatych nie bierze ale chaber raczej tak, nie chce mi się teraz sprawdzać. Na wiosnę masz problem z chabrem, on raczej ozimy jest szkodliwy.

Opublikowano

A któraś substancja z wing-P nie załatwia chabra? Wiem że wing-p rumianowatych nie bierze ale chaber raczej tak, nie chce mi się teraz sprawdzać. Na wiosnę masz problem z chabrem, on raczej ozimy jest szkodliwy.

Nigdy nie stosowałem i nie wiem. W etykiecie nie ma wzmianki na ten temat. Jest problem, na jednej działce mam go tyle, że z daleka wygląda jak bym posiał żółty w mieszance z wąskolistnym. W fazie kwitnienia pole żółto niebieskie. 

A co do osób które uprawiają łubin a go nie zbierają. 

http://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/zmiany-w-doplatach-bezposrednich-od-2017-r,68620,1.html

Może sytuacja troszkę się poprawi dla prawdziwych plantatorów...

Opublikowano

Mógłbyś rozwinąć ? W tym roku chce spróbować posiać soję i łubin. Łubin był pierwszy raz w tym roku i wyszedł średnio, podmokłe pole było.

Opublikowano

soje zaprawiaja taka specjalna metodą gdzie nasiona moga lezec nawet 3 miesiace i bakterie sie nie zgina ale tez trzeba trzymac te nasiona w zacienionych miejscach bo zwykla nitragina najlepiej zaprawic w tym samym dniu co bedzie sie siało. w zaprawianiu soi uzywaja na chlopski rozum nitraginy z klejem i w łubinach tez mogliby coś takiego robic bo w centralach mamy goły łubin niezaprawiony tylko oczyszczony a płacimy duze pieniądze

Opublikowano

A jak to bedzię z tymi dopłatami za łubin w 2017 roku z tego  co czytałem to maja być dopłaty do łubinu ,który bedzie zbierany z pola czyli na ziarno,a na zieloną masę nie ma dopłat.Ale nie rozumiem do końca jak to będzie wyglądać ,kto mnie sprawdzi czy ja ten łubin wykosiłem ,czy sciąłem na zieloną mase.Będą wymagane jakieś umowy kontrakatacyjne na sprzedaż czy co?Jeżeli macie jakieś informacje na ten temat jak to będzie wyglądać to podzielcie się tutaj na forum, bo mam właśnie dylemat czy siać na wiosnę łubin,żeby później nie było problemów w razie kontroli.