Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie jak u was ze zbiorem?U mnie sasiad kombajnista narzeka ze trudno sie u mnie bedzie kosilo bo chwastow sporo i na sitach zostanie (bizon).  Czy u was sa takie idelane łubiny bez zadnego chwasta? Ja nie mowie ze u mnie jest idealnie ale tragedi nie ma. Sami wiecei ze afalon troche puszcza a i tak jeszcze pryskalem na perz.

Opublikowano

Mam pytanie czy warto siać jakiś poplon przed łubinem? Zebrałem teraz żyto z pola a na wiosnę chce zasiać łubin. Do dyspozycji (własne ziarno) na poplon mam żyto, owies i łubin ale chyba tego łubin na polon przed łubinem w plonie głównym nie warto siać. 

Opublikowano

U mnie znowu łubin na VI klasie czyściutki ale niski i kombajnista nie chce go kosic i mówi że mam go talerzować. Aż mi żal tyle pieniędzy władowane a sypnął by z tonę z hektara...

Opublikowano

A to tylko jeden kombajnista w okolicy? U mnie groch miejscami strąki miał na wysokości kostki, myślałem że kombajnista mnie przeklnie przy robocie, ale nie powiedział ani słowa a na polu żaden strąk nie został. Jak się umie maszynę obsłuzyć to wszystko się da

Opublikowano

niski łubin nie wyklucza go do koszeia,lecz trzeba uważać bo hedrem po ziemi trzeba ciągać  co za tym idzie wydłużony czas usługi 

Opublikowano

U mnie znowu łubin na VI klasie czyściutki ale niski i kombajnista nie chce go kosic i mówi że mam go talerzować. Aż mi żal tyle pieniędzy władowane a sypnął by z tonę z hektara...

U mnie podobnie tylko nie chce kosic ze wzgledu niby na chwasty ktororych nie ma za duzo wiec tydzien temu poszedl glifosat i sklejacz (150 zl) na suchy lubin a teraz od kilku dni co dzien pada i chyba nici z jakiego kolwiek plonu .a trzeba bylo pójść do innego kombajnisty sam jestem na siebbie zly
Opublikowano (edytowane)

Oby tak bylo jak piszecie z tone powinno byc bedzie przynajmniej na poplony . Myslalem ze sie wysypie.
Niestety nie jest jak piszecie ziarno mokre jak holera a na sladach po ciagniku bialo od lubinu

Edytowane przez robi57362
Opublikowano

Panowie jaki jest koszt, w przybliżeniu uprawy łubinu.

Planuję obsiać jedno pole głównie dla poprawienia jego zasobności, ale gdyby udało się coś zebrać było by dobrze.

tylko interesuje mnie nakład jaki trzeba ponieść.

Opublikowano

Opryski są drogie. Ziele aby dobrze to i ze 200 / 300 zł potrzeba. Fungicydy ze 150 zł, robak żerujący na siewkach 20zł. Nawóz to w zależności od zasobności gleby więc na podstawie wyników badań sam musisz stwierdzić czy masz niedobory czy nadmiar, jeśli nadmiar to można nawóz odpuścić, ewentualnie z 80kg soli. Azotu się nie daje. Nasiona centrala z 3 / 4zł/kg, lokalny rynek 1 / 1,5zł/kg

zasobności w składniki pokarmowe łubinem nie poprawisz, no jedynie N.

Opublikowano

Nasiona C2 200 zł/ha 

Nitragina+Vitavax 50+30=80 zł/ha

Afalon 100zł/ha

Gwarant 100zł/ha

Desykacja+sklejanie 50zł/ha. I to chyba tyle, no jeszcze paliwo i amortyzacja czyli nakłady rzędu 600-700 zł. U mnie obecna cena 940 zł brutto także plon w granicach 800 kg z hektara powinien zwrócić koszty. 

Opublikowano

Nasiona C2 200 zł/ha

Nitragina+Vitavax 50+30=80 zł/ha

Afalon 100zł/ha

Gwarant 100zł/ha

Desykacja+sklejanie 50zł/ha. I to chyba tyle, no jeszcze paliwo i amortyzacja czyli nakłady rzędu 600-700 zł. U mnie obecna cena 940 zł brutto także plon w granicach 800 kg z hektara powinien zwrócić koszty.

Czym destykujesz i sklejasz bo ja wybieralem najtansze i wyszlo mi 150 a nie 50 jak u ciebie