Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pryskał ktoś łubin od chwastów jednoliściennych w fazie liścieni ? Mocno hamuje łubin w rozwoju ? Sąsiad po pijaku pojechać siać tylko pola mu się pomyliły i zamiast swoje obsiać, to posiał na moim (jęczmień+trawa). Wiem, że zaleca się oprysk herbicydem w fazie dwóch liści ale łubin z jęczmieniem musi konkurować o wodę której i tak nie jest za wiele, dlatego wolał bym opryskać na dniach aby chodź trochę zatrzymać ten jęczmień. Myślałem nad dawką 1l leopardu+ adiuwant. Teraz opryskał bym te miejsca gdzie jest jęczmień (około 1ha), a później jak łubin podrośnie to opryskam całość działki (2,1ha).

Opublikowano

Akutat tego samego dnia co on już zdążył posiał jęczmień u mnie na polu ja z ojcem pojechałem siać łubin, to powiem wam, że sie dziwie jak on tym ciągnikiem jechał, jak spróbowałem z nim rozmawiać to ledwo co mówił. Na szczęście jak już wytrzeźwiał to na drugi dzień zadzwonił i się zobowiązał, że poniesie koszty koszenia. Szkoda mi go, bo porządny gospodarz, ale wypić lubi. Okey, jak tylko temperatury będą większe i przestanie wiać to pojadę opryskać.

Opublikowano

Owies odwiejesz jak bedziesz czyscic a na bank bedziesz jak to lubin i wspaniale luszczyny ;-)

Dobra rada nie jest zła. 

Nasiona owsa przynajmniej w części się osypią przed zbiorem i dodatkowo zasilą glebowy bank nasion. Poza tym owies głuchy pobiera znaczne ilości wody. W pszenicy ozimej obecność 4 roślina owsa na metrze powoduje spadek plonu o 1 tonę. 

Opublikowano

Jeżeli duża presja to rzeczywiście można pryskać supero - "co z oczu to z serca", owsik do 5 lat w glebie, także tylko nasiona nie dojdą. Koszt oprysku 40zł + paliwo i czas kwestia wyboru.

Opublikowano

Czym zwalczyć dzikie konopie w łubinie odmiany sonet? Łubin był pryskany zaraz po siewie na chwasty ale jest posiany na nowo wziętej działce i nie miałem pojęcia, że tam cos takiego rośnie. doradźcie coś, bo zagłuszy mi cały łubin.

Opublikowano

urośnie łubin na świeżo zaoranym ugorze, klasa gleby III a i b, dopiero zaorane bo musiałem uporać się z karpami oraz czekać na usługę orki bo mam za słaby sprzet. I stąd moje pytanie czy łubin waskolistny da sobie radę w takim ugorze? nie mam zamiaru teraz stosować żadnych SOR, tylko latem glifosat i na jesień wapno i uprawa pod pszenicę . Ps łubin bede sial siewnikiem od nawozu a po nim agregat i to wszystko

Opublikowano (edytowane)

ja bym siał, ale jeszcze trochę pk podsypać a po siewie jak byś nie miał zbyt wielu nasion na wierzchu to bym prysnął chociaż linurexem ;)

Edytowane przez robson69
Opublikowano

Jeżeli duża presja to rzeczywiście można pryskać supero - "co z oczu to z serca", owsik do 5 lat w glebie, także tylko nasiona nie dojdą. Koszt oprysku 40zł + paliwo i czas kwestia wyboru.

Do 10 lat.

Opublikowano

kolega posiał łubin i nie zdążył opryskać od chwastow bo pojechał w delegacje. Ma pryskać powschodowe w fazie 6 lisci. Taki gosciu ktory ma duze gospodarstwo i tez sklep z SOR powiedział ze jest taki nieoficjalnie srodek na łubin powschodowo ze tez stosował i w grochu i nic mu nie było tylko kolega zapomniał jaki to srodek. Jak wroci to ma go sie dopytac. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Niby sie zarzeka ten gosciu że łubinowi nic nie zrobi. Zobaczymy...