Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wczoraj rozsiałem nawozy pod łubin. W jednym miejscu ciagnik siadał...

Wczoraj rozsiałem nawozy pod łubin. W jednym miejscu ciagnik siadał...

Też zasiałem, przechodziły burze pisakowe, dziś spadło 1mm masakrycznie sucho.

Opublikowano

ja zasiałem w sobotę we wtorek opryskałem 6 godzin po oprysku popadało 

co do obornika pod łubin dwa lata temu został mi się na zimę do zaorania jeden kawałek na którym miał rosnąć łubin a miałem jeszcze jeden rozrzutnik obornika do roztrząśnięcia rozrzuciłem go na środku pola i tam gdzie był obornik łubin był jakby przypalony nawet nie zakwitł 

Opublikowano

Ja planuję siać w sobotę. Obawiam się trochę czy to nie za wcześnie, bo niektórzy mi tak mówią. Ale z tego co tu czytam to już trochę osób zasiało łubiny.

Nie jest pozno, jak my na podlasiu siejemy to juz czas ;-) nie sie tylko w bloto zeb" nie wygnil, lubi wilgoc ale bez pszesady

Opublikowano

W takim razie, pewnie w sobote zasieję. Trochę u mnie zaczęło padać, ale mam nadzieję, że nie będzie zbyt mokro, jak nie to poczekam do poniedziałku, bo ma być ładna pogoda.

Opublikowano

kriss75 ja czytam forum pytam, bo większość pisze czym pryska ale nie podają jaką dawkę na ha ;) sam pryskam afalon+command 1l/ha+o,1 l/ha a pytałem bo jak dużo ludzi może pryska większymi dawkami i nic się nie dzieje z łubinem, to spróbuje może zwiększyć ;). ja mistera posiałem wczoraj, ale od wczoraj wieczora leje <_<

Opublikowano (edytowane)

witt25.ja nie mogę wjechać żeby zasiać tak popadało. :(

Ja do tej pory pryskałem samym Afalonem.Zastanawiam się czy nie spróbować Sencorem.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

a kolega pierwszy od góry post z wielkopolski też i napisał że tak ma sucho że burze piaskowe a u mnie cały czas pada teraz trzeba czekać aż podeschnie żeby opryskać. zazwyczaj udawało mi się opryskać w ten sam dzień co zasiane a kolego kriss ile dni najpóźniej pryskałeś po zasianiu łubinu? bo niby do trzech dni musiałby być opryskany ale u mnie chyba to się przeciągnie jak nie przestanie padać <_< nie pada źle a jak pada też źle :D

Opublikowano

ja zasiałem w sobotę we wtorek opryskałem 6 godzin po oprysku popadało 

co do obornika pod łubin dwa lata temu został mi się na zimę do zaorania jeden kawałek na którym miał rosnąć łubin a miałem jeszcze jeden rozrzutnik obornika do roztrząśnięcia rozrzuciłem go na środku pola i tam gdzie był obornik łubin był jakby przypalony nawet nie zakwitł 

Czyli tam gdzie dałeś obornik to nic nie nakosiłes z tego kawałka czy jak ?  też mam podobną sytuację rorzuciłem troche obornika a mam siać w to miejsce łubin wąskolistny to teraz nie siać go tam  czy jak ? 

Opublikowano

witt25 jednak nie doczytałeś. :P;)

Ja w zeszłym roku ze względu na deszcz opryskałem Afalonem w 7 dniu i nie było skutków ubocznych ale wg.prawa do 5 dni po siewie.

Opublikowano (edytowane)

Jutro mam zamiar zacząć siać łubin i mieszanki zbożowo strączkowe, jak to się ładnie nazywa. Prawdopodobnie obydwie uprawy pójdą na kiszonkę, a dokładnie jako dodatek do pryzmy z traw drugiego pokosu. Po "sianokosach" planuje coś tam jeszcze zasiać na paszę, więc pomimo wielkiego zaskoczenia, ja również dawałem pod to obornik. Moje piaski muszą się nieźle wykazywać aby wykarmić te wszystkie ogony, więc obornik daję co roku. 

Edytowane przez rolnik90_01
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie.Właśnie w zeszłym roku miałem taką sytuację.Po siewie przez 6 dni z małymi przerwami padało i nie mogłem opryskać ale po oprysku wszystko było ok.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

Witam,czy pryskaliście może łubin wąskolistny (sonet) opryskiem kalif 480 ec ? Bo w sklepie śor polecili mi ten środek żeby zwalczyć przytulię. Doczytałem się że on jest na rzepak ozimy i jary, co wy na to?

Opublikowano (edytowane)

Jak sieję żółty to ziarna czasem zostają na wierzchu (taki siewnik niestety) po oprysku commandem i afalonem w sprzyjających warunkach  te nasiona normalnie kiełkują.

Edytowane przez ogar118
Opublikowano

dzisiaj zakupiłem boxer na łubin. Wkoncu zdecydowałem bo wahałem sie miedzy boxerem a stomp aqua ale sprzedajacy powiedział ze boxer jest znacznie lepszy niz stomp. Stomp potrafi duzo przepuscic chwastow... W tamtym roku sporo przepuscił mi rumianu wiec spróbuje Boxera w dawce 3,1 l na ha bo tak akurat mi idealnie wyjdzie.

Opublikowano

No zobaczymy co wyjdzie z tego boxera. Powiem Ci szczerze, że w pszenicy sprawdzał się meega, ale głównie pod kątem miotły, bo mieszałem go z legato, glean albo galmet i nie wiadomo do końca jak z tymi dwuliściennymi sobie radzi ale po mieszankach czyściutko cały rok.

Wcześniej napisałem, żeby dodać do boxera stomp-u, dlatego że z kolei mam bardzo dobrą opinię o pendimentalinie w zwalczaniu przytulii. Niby musi być wilgotno i ciepło ale u mnie sprawdzało się to bardzo dobrze w zbożu czy kiedyś chyba w cebuli jeszcze jak siała rodzina sto lat temu. Ogólnie zresztą mam taką zasadę, żeby nie ufać jednej substancji  wolę ująć troszkę jednej a dołożyć innej czy to chwasty czy fungicydy.