Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie co stracę jeżeli zasieje łubin bez  użycia nitraginy.Dodam, iż ziarno łubinu żółtego odmiany Mister zakupiłem w centrali. Nie był on też  zaprawiany , ale vitavax mam niestety z nitraginą teraz ciężko.Może ma ktoś jakieś dojście do tego specyfiku w okolicach Nakła nad Notecią.Na tym stanowisku przez wiele lat siane były zboża. Żadnych bobowatych tam nie było.

Zamów sobie w biofeddzie na drugi dzień kurier Ci przywiezie

Opublikowano

Wielkopolska ok.Poznania siew w sobotę. Odmiana Sonet 200kg/ha Klasa ziemi 6. Planowany oprysk Afalon 1.25 i Sencor 86ml na hektar.Pod korzeń dane 150 kg Polifoski 6.Zmniejszyć dawkę Afalonu na takiej ziemi ? Zaprawione będzie Nitraginą i Vitavaxem.

Opublikowano

Zamów sobie w biofeddzie na drugi dzień kurier Ci przywiezie

Dziękuję koledze za radę, ale do tej firmy ZPUH "BIOFOOD "w Wałczu nie sposób się dodzwonić.Zdaje się, że oni tej nitraginy dawno już nie mają. Widzę, że zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że bez nitraginy ani rusz inni zaś, że wystarczy sam vitavax lub inna zaprawa.

Opublikowano

bez nitraginy nie wytworzą Ci się bakterie brodawkowe więc odbierzesz roślinie bobowatej jej największą zaletę (darmowe nawożenie azotowe). ostatnio na studiach miałem, że bez nitraginy nie ma co liczyć na pomyślny plon... także zaleta brodawek ogromna.

Bez przesady, brodawki się wytworzą tylko ze szczepami bakterii które mniej efektywnie wiążą azot.

Opublikowano

kolega wyżej ma racje. Brodawki bez Nitraginy też będą na korzeniach w łubinie. W tamtym roku miałem żółty bez nitraginy i miał brodawki tylko troche chwastem zarósł bo nie dopilnowałem z przyczyn niezaleznych odemnie. Wiadomo z Nitragina p[lon napewno bedzie troszke lepszy. W tym roku tez chcialem Nitragina zaprawic ale co zrobić jak zabrakło w sklepach. A cena nowych zamiast 40 zł to kosztuje 100 zł na ha

Opublikowano

Mi sprzedawca w sklepie powiedział ze albo nitragina albo vitavax . planowałem tym i tym. jak radzicie?

Uchowaj nas Panie przed takimi doradcami. Nie może być albo albo bo jedno i drugie służy do czego innego.

Wielkopolska,siejecie już łubiny czy czekacie na ocieplenie i deszcz?

Ja posiałem 18.03 zpm.

Wielkopolska ok.Poznania siew w sobotę. Odmiana Sonet 200kg/ha Klasa ziemi 6. Planowany oprysk Afalon 1.25 i Sencor 86ml na hektar.Pod korzeń dane 150 kg Polifoski 6.Zmniejszyć dawkę Afalonu na takiej ziemi ? Zaprawione będzie Nitraginą i Vitavaxem.

I po co dałeś mu azot, roślina musi go sama nawiązać, podawanie tego składnika upośledza wytwarzanie brodawek. Mikstura do odchwaszczania niezła, daj znać czy sonet to wytrzyma.

Opublikowano

Jak to jest właśnie z tym azotem. To że łubin z powietrza pociągnie dzięki brodowakom azot to fakt ale co do tego momentu póki te brodawki wytworzy skąd ma wziąść ten azot z VI klasy ziemi? Może wypadałoby dać z 20-30 N na ten start?

Opublikowano

Jednak udało mi się dostać tą nitraginę i to w normalnej cenie.Nie wiem czy mogę tutaj pisać adres, ale na dzień dzisiejszy dostępna była w Sadkach na wylocie na Piłę tuż za Agromą.

Opublikowano

Witam

To pochwalę sie

W tydzień posiałem 38 ha łubinu, opryskałem afalon + comand (w wąskolistnym niewielka dawka, w żółtym 100 ml)+ dodałem Adpolan Soil - ma to dawać na piachach dłuższe utrzymanie oprysku w wierzchniej warstwie gleby a nie woda wypłucze, choć przez tydzień ani kropli wody, jedynie 2 dni przymrozków ok -3 stopnie.

Działki to generalnie 4b-5 -6 klasa piachy, przedplon QQ, więc nie dawałem nawozów, liczę że wyciągnie po QQ co zostało, słoma zaorana.

Zaprawiany Vitavaxem + nitragina, kupiona po 36 zł w Biofood, ale 2 miesiące temu wiec bez problemu.

Materiał siewny kupiony od zaprzyjaźnionych rolników, na przyszły rok będę miał swój. Za to sprawdziłem siłę wchodów na poziomie 95-100%

Nie obyło się bez 2 awarii agregatu siewnego i ukręconego wałka WOM w nowym Deutz Fachr, a na fajrant wywalił olej ze sprężarki powierza.

Fajnie bedzie teraz poczytać o waszych problemach i awariach, a ja szykuje dalej sie do siewu QQ, ale mam ze 3-4 tygodnie do pozbierania i ponaprawiania się.

Opublikowano

Mi sprzedawca w sklepie powiedział ze albo nitragina albo vitavax . planowałem tym i tym. jak radzicie?

A umnie nitragina + vitavax + nawoz donasienny i po siewie doglebowy oprysk linuronem 550 g/ha. Planowany siew 30-31 marca na piachu. Odmiana Perkoz C2.

Opublikowano

Dawka startowa azotu jest mile widziana ale w przypadku braku azotu mineralnego w glebie (Nmin) jednak na każdym stanowisku znajduje się 30-60kg Nmin, ja nigdy nie stosowałem.

Jeśli chodzi o siew łubinu w plonie wtórym po życie i w dodatku na nasiona to odradzam, na zieloną masę to już jakieś możliwsze rozwiązanie, polecam łubin żółty- ma dużą ilość świeżej masy z kolei biały również ale siew będzie droższy.

W przypadku stosowania nitraginy i zaprawy to w pierwszej kolejności zaprawa potem nitragina przed siewem, osobiście tylko w ub. roku stosowałem samą nitraginę jedyne co zauważyłem to większą ilość brodawek korzeniowych oraz ich większe rozmiary. Różnicy w plonowaniu nie zauważyłem ale łan na pewno lepiej był odżywiony jeśli chodzi o azot i większą ilość tego składnika pozostała dla rośliny następczej, krótko mówiąc symbioza azotu po zastosowaniu nitraginy musiała być na wyższym poziomie.

Opublikowano

to oznacza ze sprzedawca g.... wie ,cos mi nasciemniał ze tiuram z vitawaxu zabije bakterie nitraginy czy cos w tym stylu ale nie ważne. u nas w sklepach sor deficyt vitavax wysprzedany a co do nitraginy to niektórzy nie maja pojęcia co to jest [u największego dystrybutora nawozów i oprysków w okolicy gość który handluje towarem spytał mnie a jak się nazywa fachowo ta nitragina i co to jest :wacko:] ogólnie w okolicy szał z łubinem i grochem choć do tej pory nikt nie siał. chodzi o ubiegłe lata

Opublikowano

Jednak udało mi się dostać tą nitraginę i to w normalnej cenie.Nie wiem czy mogę tutaj pisać adres, ale na dzień dzisiejszy dostępna była w Sadkach na wylocie na Piłę tuż za Agromą.

Mają ale nie wysyłają.Trzeba odebrać osobiście :(