Skocz do zawartości

Hodowla pszczół od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kurde ja koło pasieki mam posianą fasolę i też jakoś średnio zainteresowane. A dzisiaj fest się rozkwitła. Teraz fest deszczu potrzebuję. To jakos go nie widać.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

Przypominam, że jeszcze tylko do 14-go można złożyć wniosek o RMG właśnie na działy specjalne-bardzo zachęcam bo naprawdę warto. 

Opublikowano

Takie kolorki wyszły. Wielokwiat wiosenny z rzepakiem, akacja i wielokwiat teraźniejszy.

IMG_20220710_150937.jpg

Opublikowano
12 minut temu, Bananek napisał:

A wiesz, że to, jaki pożytek noszą zależy też od rasy?

No w koło mają fasolę i lipy na chwilę obecną nic więcej. Chociaz nie wiem gdzie to pisałem to, ale były momenty, że fasola dawała większe zainteresowanie jak lipa. Dopiero jak gdzieś deszcz jakiś przyszedł to wtedy się zmieniło. Tzn lipa już kończy kwitnienie i fasola też. Może lipa leśna, po deszczu jeszcze coś tam nektaruję. Wirowałem w czwartek. Dałem im jeszcze nadstawki. Może cos tam jeszcze przyniosą, ale zaraz jak się lipa i fasola skończy całkiem to koniec sezonu. 

Opublikowano

U mnie jedne spadzi naniosły, temu taki ciemny wyszedł. Drugie miały ją głęboko, wiadomo gdzie.

Opublikowano
13 minut temu, PanAres napisał:

Ja jestem chory i nie mogę zajrzeć do uli. Mam nadzieję, że tydzień zaczekają zanim zjedzą 😉 

Aby deszczu dużo nie było, że siedzą non stop w ulu to pewnie będzie ok.

Opublikowano
5 godzin temu, sadownik12 napisał:

Takie kolorki wyszły. Wielokwiat wiosenny z rzepakiem, akacja i wielokwiat teraźniejszy.

IMG_20220710_150937.jpg

Tu masz czysty  rzepak,  możliwe że  akacja  ale ten ostatni to na spadź  mi wygląda-  dla mnie  najlepszy  w smaku... 

Opublikowano
2 minuty temu, Szymi40 napisał:

na spadź  mi wygląda-  dla mnie  najlepszy  w smaku... 

Trafiła się w 2019 u nas a i w 2020 trochę. Miałem wtedy na to amatora, wszystko sprzedałem bo u mnie by stał i stał zanim bym się go tknął i to bez wielkiego entuzjazmu.

Opublikowano

Co z tego dyskutować z Cezarym jest ciężko. on uważa że zawsze ma rację. 

Ogólnie to nie wiem co myśleć o tej substancji, bo rzeczywiście po jej zakazaniu problem wymierania pszczoły nie ustąpił, ale nie można wszystkiego na warozę zwalać 

Opublikowano (edytowane)

Od tej chemii pszczoły chorują na raka.

Były nawet polskie badania naukowe  wskazane, chyba doktor Pohoreckiej (?) na jednej z biesiad bartnika dostępnej na YT, o szkodliwości tych substancji.

Edytowane przez PanAres
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Tu masz czysty  rzepak,  możliwe że  akacja  ale ten ostatni to na spadź  mi wygląda-  dla mnie  najlepszy  w smaku... 

Czy czysty? Wątpię, to jest wirowane razem z wiosennym. U mnie dużo drzew owocowych, kilka sadów w okolicy takich 20-40arowych też jest. Ale myślę, że 60-70% to właśnie rzepak był. Wtedy zjebałem, ale uczę się dopiero. Spokojnie 3 korpus miodni mogłem wrzucić. Wystąpił stan rojowy i musiałem to opanować. Dzięki okolicznemu pszczelarzowi udało się to ogarnąć. 2 miód to 100%akacji. Wtedy tylko i wyłącznie to kwitnęło, specjalnie mi pszczelarz kazał odczekać z wirowaniem wiosennego. Coby czysty akacjowy zebrać. Udało się (rzepak wirowałem dopiero ok 1 czerwca? jakoś tak). Akurat akacja to jest jedyny miód którego jestem pewien, że jest akacją. Sporo tego u mnie i latały jak natchnione. Bardzo delikatny w smaku. Ten wiosenny jest taki hmmm? Gryzący?. W akacji tego nie ma. Ale jednak ten ostatni ma to coś, Potwierdzam- najsmaczniejszy. Mix wszystkiego, spadź też jest (widziałem, że jodły u sąsiada miały kropke spadzi na sobie). W ogóle ramki fajne, bo każda komórka w innym kolorze miodu była :D. Przy pyłku też już coś takiego widziałem. Ale z miodem jeszcze nie. Jak się nauczę pszczelarzyć to wywiozę stritce na spadź w beskid żywiecki rodzinki.

Edytowane przez sadownik12
Opublikowano

Żaden miód  nie jest ,,czysty''   zawsze masz  dodatek  innego -nawet jak chodziły  tylko na akację  to czegoś  tam ci doniosły.   Jak  byś dał do badania  to masz tak jak napisałem.

Opublikowano

Panowie i Panie🙂 został wydłużony termin na składanie wniosków o refundację w ramach działań: „Zakup pszczół” oraz „Zakup sprzętu pszczelarskiego” w roku pszczelarskim 2022. Pomoc przyznawana jest w ramach mechanizmu „Wsparcie rynku produktów pszczelich”. Wnioski o refundację należy składać w centrali Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa do 15 sierpnia 2022 r.  Natomiast wydatki kwalifikujące się do objęcia pomocą w ramach tych działań muszą być poniesione do 31 lipca 2022 r.

Więcej informacji 

https://www.gov.pl/web/arimr/wsparcie-rynku-produktow-pszczelich-na-lata-2020---2022

Opublikowano

Co tu tak cicho? Pszczoły zakarmione? Będąc w związku pszcz. można wnioskować o zakup przyczepki nawet 2osiowej - jaka najlepsza? Myślę że taka amortyzowana co?