Skocz do zawartości

Zawór trojdrozny do opryskiwacza na 3 węże

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Dojechał do mnie opryskwiacz hydraulicznie podnoszony i rozkładany. Podnoszenie na siłowniku jednostronnym, rozkkladanie na dwustronnym. Mam do dyspozycji dwa wyjścia hydraulicznie w c360 i chciałbym zapytać czy taki zawór trojdrozny spełni swoją funkcje tzn wąż od szybko zlacza prawego do zaworu trojdroznego - na wprost podłączam podnoszenie lanc, a na dół np składanie opryskiwacza. Czy po takim podłączeniu wszystko bedzie grać? Jak przestawie zawór na podnoszenie lanc to bez problemu będzie podnosić i opuszczać ( bo to jednak siłownik jednostronny)  znalazłem taki zawór max przepływ oleju 40l, nadal się? 

Screenshot_2020-10-28-22-44-04-642_pl.allegro.jpg

Opublikowano

tu by musiały być na oby dwu zawory na tym z 2ma zadaniami taki trójdrożny a na tym gdzie jest składanie i 1 funkcja to zwykły odcinający, żeby nie było tak że chcesz opuścić lance i za nisko dźwignią będziesz ( na dół a nie na wolny spływ) to pójdzie ci ciśnienie na siłownik rozkładania i siłownik po d*pie będzie dostawał i zawór z drugiej strony. niewiele drożej wyjdzie ci chyba rozdzielacz podłączyć pod wyjścia i to będzie koszt 200-300 zł a będziesz miał cały czas wszystko pod ręką, i jak będą słupy to będziesz mógł sobie złożyć a jak będzie górka to zmienić wysokość lancy bez ciągłego wajchowania kulowymi 

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź! Wezmę zwykły rozdzielacz dwusekcyjny, będę chciał go podpiąć pod szybkozlaczki i chciałbym się upewnić czy wszystko będzie dobrze, bo gdzieś wyczytałem, że może być problem z siłownikiem Jednostronnego działania

Sposób podłączenia następujący. Czerwony kolor zasilanie z Lewego gniazda pod wtyk P2 w rozdzielaczu (kolor czerwony) 

Niebieski kolor to spływ oleju z rozdzielacza do prawego gniazda szybkozlaczki (gniazdo T w rozdzielaczu) 

1 sekcja zielona to rozkładanie i składanie (siłownik dwustronnego dzialania) i to w rozdzielaczu zakładam żeńskie szybkozlaczki pod które wpinam męskie końcówki od opryskiwacza

2 sekcja biała to podnoszenie i opuszczanie belki i zakładam (jedna czy dwie) żeńskie końcówki, czy muszę jedną zaślepic? 

Wtedy tylko zablokować wajchę i przy podnosniku i wszystko gra? 

Screenshot_2020-10-29-08-08-54-439_pl.allegro~2.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

z tego co pamiętam to w sklepdlarolnika.pl gratisowo wymieniali sekcję w rozdzielaczu na nurnik własnie

Tak było.. Można było wybierać  

3 minuty temu, Bananek napisał:

W "sklepdlarolnika.pl" to za darmo chyba tylko dla bratrolnika 😀

E nieee, ja czapkę, smycz i dwa długopisy dostałem 😅

Opublikowano

Jeżeli bedzie trzeba to w każdej chwili mogę te zlaczki wyprowadzić po za traktor, a druga sprawa to będę chciał od czasu do czasu przełożyć do drugiego traktora, generalnie nie posiadam sprzętu do którego potrzebuje dwóch sekcji. Zamontuje sobie ten rozdzielacz w kabinie obok sterownika i będzie dobrze