Skocz do zawartości

Co robic na 12 ha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, szmergiel napisał:

dzieci rób

jesem brzydki zadna mnie nie chce

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sabuliga napisał:

kuzynka w firmie po rachunkowsci od razu 2500 na start

Moja teraz zarabia niecałe 3k w urzędzie, robiła w świadczeniach socjalnych, potem w księgowości i teraz VAT i kontrola + wszystko co na nią zwala i musi robić za ludzi, którzy siedzą i nie mają pojęcia żadnego o swojej robocie.

1 godzinę temu, Badwolf napisał:

Ja mam trochę więcej i do roboty też chodzę na pełen etat, żona również. Nna polu mam rzepak i pszenicę ozima. Teraz to niepewnie się robi na rynku to ciężko przewidziec

U mnie 30ha wszystkiego (polowa orne, polowa tuzy, których nie mogę przeorać dzięki naszej ukochanej naturze2000) i też robię. Matka trzyma jeszcze parę sztuk bydła, że świń zeszliśmy. Stała wypłata to jednak wielki komfort. No i do tego jak się jest niezależnym finansowo od gospodarki, to dużo spokojniej się na niej robi. Nie trzeba sobie rwać włosów z głowy jak gorszy przebieg pogody i zboże dostaje w d*pę itd. W najgorszym wypadku jest to po prostu drogie hobby.

1 godzinę temu, sabuliga napisał:

@daron64 a proszę powiedz czy tam w regionie gdzie mieszkasz dużo jest dwuzawodowców i jakie areały maja?

mysle ze kierowców i inych fachowców nie zabraknie zapotrzebowania gorzej z gospodarką po wprowadzeniu 5 dla zwierząt

U mnie sporo. Większość młodych rolników pracuje w mieście, a rodzice rypia na gospodarce. Oczywiście nowe obory, nowy sprzet, gospodarze pełną gębą. 

A co do gospodarek, to na dłuższą metę i tak te male szlag trafi. Najgorzej będą mieli właśnie Ci całkowicie zależni, utrzymujący sie z paru hektarów. No chyba, że ktoś pójdzie w jakaś wąska specjalizacje, ale to z kolei wiąże się z koniecznością poświęcenia się tylko temu, a to już znowu ryzyko - a co będzie jak nie wyjdzie?

Będziesz miał stała pracę, będziesz niezależny od wszystkich zawirowań związanych z rynkiem rolnym. Będziesz chciał i mógł - będziesz pracował na gospodarce  i powiedzmy realizował jakaś swoją pasję i miał z tego kase. Rynek sie spierniczy? Masz etat i nie zostajesz z niczym.

37 minut temu, Badwolf napisał:

Zależy jaki kierowca. Jak będziesz jeździł "dookoła komina" to okej, ale jak a dalekie trasy to może Ci to kolidować z rolnictwem. 

W robocie mamy kilku chłopaków, którzy jeździli na tirach i właśnie jeden mówił, że fajna kasę itd, ale ile można spać po parkingach, sr** po krzakach i myc się po kiblach na cpnach.

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, sabuliga napisał:

Tak jak w temacie myślę że przyszłości dostane 12 ha. Ale zamierzam tez pracować. I tak myślę że jak rynek zbóż się zapcha to sądzić na takim areale. Myślałem o zasadeniu pomidorów lub plantacji winogron ale nwm czy region środkowego Mazowsza się do tego nada. A także o plantacji wisni. Dodam ze mieszkam w regionie gdzie są rolnicy nastawieni na produkcję roślinna i byłbym pierwszy który zmieni kierunek.

obsiej byle czym i idź do pracy 

Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

W robocie mamy kilku chłopaków, którzy jeździli na tirach i właśnie jeden mówił, że fajna kasę itd, ale ile można spać po parkingach, stać po krzakach i myc się po kiblach na cpnach.

Właśnie fajna kasa jak się lata w trasy, a to ciężko z gospodarka. Jak jeździsz koło domu, trzeba dużo godzin robic

Opublikowano
sabuliga napisał:

@daron64 a proszę powiedz czy tam w regionie gdzie mieszkasz dużo jest dwuzawodowców i jakie areały maja?

9 minut temu, Badwolf napisał:

Ja mam trochę więcej i do roboty też chodzę na pełen etat, żona również. Nna polu mam rzepak i pszenicę ozima. Teraz to niepewnie się robi na rynku to ciężko przewidziec

mysle ze kierowców i inych fachowców nie zabraknie zapotrzebowania gorzej z gospodarką po wprowadzeniu 5 dla zwierząt

ja jestem dwuzawodowcem albo jak sie smieje moja sasiadka (taka 70+) ze jestem chloporobtnikiem. mam w miare elastyczna prace i normalnego szefa. tylko uprawiam pszenice rzepak kukurydze i groch. wszystko tak jest ok. czasami problem jest z opryskiem rzepaku bo a to praca a to pogody brak. oczywiscie na zniwa biore urlop i tu zona sie czasami czepia a i tak 2-3 razy w roku wypad nad morze lub w gory. oprocz pracy i gospodarstwa zajmuje sie sezonowo dodatkowymi "biznesami" kwestia ulozenia sobie dobrze pracy ale czasami pogoda i na to nie mamy wpływu.

jazde na tirach i rolnictwo ciezko pogodzic

Opublikowano
17 minut temu, wojtal24 napisał:

ja jestem dwuzawodowcem albo jak sie smieje moja sasiadka (taka 70+) ze jestem chloporobtnikiem. mam w miare elastyczna prace i normalnego szefa. tylko uprawiam pszenice rzepak kukurydze i groch. wszystko tak jest ok. czasami problem jest z opryskiem rzepaku bo a to praca a to pogody brak. oczywiscie na zniwa biore urlop i tu zona sie czasami czepia a i tak 2-3 razy w roku wypad nad morze lub w gory. oprocz pracy i gospodarstwa zajmuje sie sezonowo dodatkowymi "biznesami" kwestia ulozenia sobie dobrze pracy ale czasami pogoda i na to nie mamy wpływu

Ja mam podobny system do ciebie. Bez sezonowych biznesów. Bez urlopu na żniwa ciężka sprawa, z racji tego że mam tylko rzepak i pszenicę i wszystko od razu ciągam do skupu. 

Opublikowano
11 godzin temu, jacek472 napisał:

oddaj w dzierżawę za dopłaty, a jak region w miarę rolniczy to jeszcze pare zł więcej i po pracy leżysz h..m do góry xD

nie no myśle ze chciałbym zaryzykować z sadem albo winogronami. To takie łatwe mi się wydaje przekazać komuś w dzierżawę jeszcze myślałem składac w przyszłym na restrukturyzację małych gospodarstw.

Opublikowano

Oddaj w dzierżawę i weź dopłaty. Jak skończy się eurokolchoz to zaczniesz robić co zechcesz. Bo teraz to na wszystko wymogi i wymagania. Żałuję że wziąłem młodego rolnika bo teraz jest taka sytuacja z bydlem że nie wiem co robić. Może trzeba oddać 100 tysięcy i mieć spokój 

Opublikowano
2 godziny temu, Aktis napisał:

12ha i małe gospodarstwo? Wylicz sobie wielkość ekonomiczną gospodarstwa najpierw.

1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

Oddaj w dzierżawę i weź dopłaty. Jak skończy się eurokolchoz to zaczniesz robić co zechcesz. Bo teraz to na wszystko wymogi i wymagania. Żałuję że wziąłem młodego rolnika bo teraz jest taka sytuacja z bydlem że nie wiem co robić. Może trzeba oddać 100 tysięcy i mieć spokój 

no rodzice przepisza na mnie 4 ha i juz bedzie dobrze

Opublikowano
Aktis napisał:

12ha i małe gospodarstwo? Wylicz sobie wielkość ekonomiczną gospodarstwa najpierw.

a co za malo czy za duzo? bo nie rozumie pytania

@sabuliga dobrze kombinujesz wez albo mlodego rolnika lub RMG

Opublikowano
28 minut temu, wojtal24 napisał:

a co za malo czy za duzo? bo nie rozumie pytania

@sabuliga dobrze kombinujesz wez albo mlodego rolnika lub RMG

na Młodego Rolnika to nie mam wykształcenia

21 godzin temu, daron64 napisał:

Moja teraz zarabia niecałe 3k w urzędzie, robiła w świadczeniach socjalnych, potem w księgowości i teraz VAT i kontrola + wszystko co na nią zwala i musi robić za ludzi, którzy siedzą i nie mają pojęcia żadnego o swojej robocie.

U mnie 30ha wszystkiego (polowa orne, polowa tuzy, których nie mogę przeorać dzięki naszej ukochanej naturze2000) i też robię. Matka trzyma jeszcze parę sztuk bydła, że świń zeszliśmy. Stała wypłata to jednak wielki komfort. No i do tego jak się jest niezależnym finansowo od gospodarki, to dużo spokojniej się na niej robi. Nie trzeba sobie rwać włosów z głowy jak gorszy przebieg pogody i zboże dostaje w d*pę itd. W najgorszym wypadku jest to po prostu drogie hobby.

U mnie sporo. Większość młodych rolników pracuje w mieście, a rodzice rypia na gospodarce. Oczywiście nowe obory, nowy sprzet, gospodarze pełną gębą. 

A co do gospodarek, to na dłuższą metę i tak te male szlag trafi. Najgorzej będą mieli właśnie Ci całkowicie zależni, utrzymujący sie z paru hektarów. No chyba, że ktoś pójdzie w jakaś wąska specjalizacje, ale to z kolei wiąże się z koniecznością poświęcenia się tylko temu, a to już znowu ryzyko - a co będzie jak nie wyjdzie?

Będziesz miał stała pracę, będziesz niezależny od wszystkich zawirowań związanych z rynkiem rolnym. Będziesz chciał i mógł - będziesz pracował na gospodarce  i powiedzmy realizował jakaś swoją pasję i miał z tego kase. Rynek sie spierniczy? Masz etat i nie zostajesz z niczym.

W robocie mamy kilku chłopaków, którzy jeździli na tirach i właśnie jeden mówił, że fajna kasę itd, ale ile można spać po parkingach, sr** po krzakach i myc się po kiblach na cpnach.

Bez znajomości to cięzko i jestem raczej spokojny i nieśmiały więc raczej nie będę miał siły przebicia wśród konkurentów. Więc pozostają proste prace typu kurier kierowca operator

Opublikowano
36 minut temu, wojtal24 napisał:

wyksztalcenie mozesz uzupelnic skoro piszesz ze z nauka nie masz problemu

w sensie jak uzupelnic chyba raczej zmienic