Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam posiadam komajn claas mercator 70. Mam duży problem z tym iż motowidła bardzo szybko się kręcą  . Kręce korbą szajba się rozszerza i zwęża nadal bez zmian. Wczym moze być problem proszę o pomoc. 

Edytowane przez Manio221
Opublikowano

Zobacz czy wariatory oba płynnie się rozszerzają ,czy się nie zaciął lub zardzewiał ten co jest osadzony na wale targańca, czy się rozszerza i zwęża, bo pas cały czas musi być napięty jeśli płynnie chodzą obydwa wariatory.

Opublikowano

Druga ma dostosowywać się sama ,ale dopiero w czasie pracy, na "sucho" nie zareaguje. Obstawiam że masz znacznie zużyte gniazdo klina w połówce przesuwnej i pomoże jedynie ich wymiana. Pękniętej sprężyny raczej nie ma jak i skrajnie zapieczonego lub zardzewiałego koła.

Ale na wszelki wypadek niech i to sprawdzi

Opublikowano (edytowane)

Rozbierz ten wariator który się nie działa i będziesz wiedział co za przyczyna, innego wyjścia nie ma.Tylko uwaga przy rozbieraniu wariatora ze sprężyną, bo jest niebezpieczny ze względu na sprężynę, potrafi wystrzelić przy nieumiejętnym rozbieraniu,jak coś to pisz to podpowiem jak  w miarę bezpiecznie to zrobić.

Edytowane przez wieslaw16
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zdjęcie i późniejsze założenie tych kół to nie problem , oto jeden sposób z wielu możliwych. Fota zapożyczona z innego tematu na forum

DSC00464.jpg

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Numer masz wybity na ramie tuż nad prawym zawiasem przenośnika pochyłego - gardzieli hedera, tabliczki montowano pod podłogą po prawej stronie rocznik to nie zawsze na metryczce bywał, ale przybliżony to rok znajdujący sie w datownikach na kołach pasowych - zeliwnych  ewentualnie będzie rok młodszy

Opublikowano
9 godzin temu, Pigmei napisał:

Numer masz wybity na ramie tuż nad prawym zawiasem przenośnika pochyłego - gardzieli hedera, tabliczki montowano pod podłogą po prawej stronie rocznik to nie zawsze na metryczce bywał, ale przybliżony to rok znajdujący sie w datownikach na kołach pasowych - zeliwnych  ewentualnie będzie rok młodszy

nad prawym zawiasem znalazłem 8-cyfrowy numer to byłby numer ramy??
a gdzieś występuje numer seryjny czy coś takiego? potrzebne mi jest to do ubezpieczenia

Opublikowano (edytowane)

To jedyny indywidualny numer kombajnu, innych nie ma.

Jeździsz kombajnem  oficjalnie na zarobek /działalność gospodarcza/  czy masz go tylko do własnego użytku?

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
Manio221 napisał:

Witam posiadam komajn claas mercator 70. Mam duży problem z tym iż motowidła bardzo szybko się kręcą  . Kręce korbą szajba się rozszerza i zwęża nadal bez zmian. Wczym moze być problem proszę o pomoc. 

Tam jest taki specjalny pasek dość szeroki, wymieniłeś go? jak będzie zużyty to to nie będzie działał, ja tak miałem rok temu nowy był dwa razy szerszy od starego, od tego bym zaczął.

Opublikowano (edytowane)

Jest kilka możliwych przyczyn, najczęściej źle ustawiona liniowość   główka kosy- główka wąsa,. Inne możliwości to zużycie elementów prowadzących, krzywy heder, zużycie krawędzi tnących ...

Edytowane przez Pigmei